به گزارش سلام لردگان - در حالي که هواي سرد موگويي مردم را مجبور به پوشيدن لباس هاي زمستاني کرده است، در لردگان هواي گرم در روزهاي نخستين بهار خودنمايي مي کند.
در منطقه موگويي شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال و بختياري، بهار جور ديگري است و نو بهارش با همه جاي ايران فرق مي کند، چرا که بهار ايستاده بر فراز ديوارهاي يخي و برفي موگويي براي رفتن زمستان لحظه شماري مي کند.
ساکنان 13 روستاي منطقه موگويي در کوهستانهاي سردسير و برفگير کوهرنگ استان چهارمحال و بختياري، بخشي از سال را در محاصره برف قرار دارند و بهار اينجا زمستاني است.
موگويي ها هميشه حدود نيمي از سال را در محاصره برف بسر مي برند و با شهرها و مرکز استان چهارمحال و بختياري ارتباط زميني کمتري برقرار مي کند.
ديد و بازديدهاي نوروزي اين مردم در کنار چشم اندازي از برف همراه است و مردم اين دهستان براي رفتن به سراغ بزرگان و ديد و بازديد نوروزي با لباس گرم از کنار برف هاي انباشته عبور مي کنند.
رسم است، در مناطق مختلف استان چهارمحال و بختياري، براساس يک سنت ديرين، مردم در آغاز سال نو و نوروز درب خانه هايشان را باز مي گذارند، تا بهار از در خانه ها به تمام اتاقها سرک بکشد، اما در دهستان موگويي کسي نمي تواند از سوز سرماي برف ها، درب خانه خود را باز بگذارد.
ارتفاع برف در برخي از گردنه هاي منطقه موگويي حتي تا اواخر نوروز در اين منطقه به بيش از يک متر مي رسد.
هر 13 روستاي موگويي داراي راه هاي ارتباطي با مرکز شهرستان مي باشند و ارتفاع برف در کنار گردنه عسل کشان اين منطقه، به يک متر نيز رسيده است.
هم اکنون 44 کيلومتر از اين جاده در ارتفاعات بيش از سه هزار متري از سطح دريا قرار دارد و داراي يخچالهاي دايمي است و منطقه موگويي با چهار هزار و 500 نفر جمعيت در 160 کيلومتري شهرکرد مرکز استان واقع شده است.
ارتفاع برف در برخي از مسيرهاي روستايي باعث مي شود بازگشايي جاده ها تا يک ماه پس از سال نو نيز ادامه داشته باشد و با باز شدن اين محور، عشاير کوچرو منطقه نيز مي توانند به ييلاق محل زادگاه خود برگردند.
منطقه موگويي در شهرستان کوهرنگ از توابع استان چهارمحال و بختياري و در 190 کيلومتري مرکز اين استان و در سرشاخه هاي زاينده رود قرار دارد.
استان چهارمحال و بختياري سرزمين جشنواره فرهنگها، آداب و رسوم هاي بومي با بافت عشايري است که جاذبه هاي تاريخي و طبيعي آن را به بهشت طبيعت گردان ايران مبدل کرده است.
در اين استان، مردم در دهستان هاي بخش منج به ويژه منطقه بارز در نقطه صفر استان چهارمحال و بختياري، در نوبهاران روزهاي گرمي را پشت سر مي گذارند.
براي رسيدن به بارز بايد استان چهارمحال و بختياري را پشت سر گذاشت و دوباره از راه خوزستان و دهدز به سرزمين گرم لردگان وارد شد، تا بارز را از نزديک ملاقات کرد.
بارز بر دامنه کوه غارون ايستاده و بر بلنداي اين کوه به راحتي مي توان نظاره گر استان خوزستان، کهکيلويه و بويراحمد و چهارمحال و بختياري بود.
منطقه بارز در آخرين نقطه استان چهارمحال و بختياري قرار گرفته و 210کيلومتر از شهرکرد، مهمترين مرکز شهرنشيني استان چهارمحال و بختياري فاصله دارد.
تاريخ بارز و کوه غارون به دوره ساسانيان باز مي گردد و درخت هزاران ساله، گواه قدمت تاريخي کوه غارون و روستاي بارز است.
وجه تسميه کوه غارون به دليل وجود غارهاي متعدد است و برخي آن را کوه قارون عنوان مي کنند، عشاير در کوه غارون رمه داري مي کنند و زندگي خودکفايي دارند.
زنان عشاير کوه نشين غارون هر صبح به دوشيدن شير و مشک زدن و نان پختن مشغولند و برخي ديگر نيز در پايين قله کوه به کشت گندم و درو کردن محصول در طول روز اشتغال دارند و برخي نيز براي جمع آوري هيزم به دل جنگل مي زنند.
پوشش غالب جنگلي کوه غارون در کنار روستاي گرم بارز را، بنه و بلوط تشکيل مي دهد و سوخت روزانه عشاير کوه نشين غارون نيز از همين چوبهاي خشک جنگلي تامين مي شود.
تيغ تيز گرماي خورشيد در دل کوه غارون به سايه درخت بلوط هم رحم نمي کرد و سايه بلوط را به هر طرفي که دوست داشت مي کشاند، اما حريف زندگي عشاير و سياه چادرها نمي شود.
شهرستان لردگان در 160کيلومتري مرکز استان چهارمحال و بختياري واقع شده و داراي 177هزار نفر جمعيت است.
اينک مسافران نوروزي مسير خورستان مي توانند از اين روستاي تاريخي و بکر در استان چهارمحال و بختياري ديدن کنند و خاطره خوشي را براي خويش رقم بزنند./(منبع باشگاه خبرنگاران )