به گزارش
سلام لردگان، به نقل از جام نيوز، دو ماه مانده به پايان مهلت تعيين شده براي دستيابي به توافق نهايي، موضوع برنامه هستهاي ايران به يکي از محوريترين مباحث تبديل شده است. پس از گفتگوهاي هفته گذشته هستهاي در وين اتريش، وزير خارجه ايران رايزنيهايش را در نيويورک آمريکا آغاز کرد.
رسانههاي غربي: براي اولين بار پس از انقلاب وزير خارجه آمريکا وارد خاک ايران شد
شب گذشته وزراي خارجه ايران و آمريکا براي اولين بار پس از بيانيه سوئيس با يکديگر ديدار کردند.
سايت بي بي سي فارسي (BBCPERSIAN) به حضور جان کري در منزل خوشرو، سفير ايران در سازمان ملل اشاره کرده، نوشته است: «اولين بار از زمان قطع روابط دو کشور بود که يک وزير خارجه آمريکا وارد يک ملک ديپلماتيک ايران مي شود.»
سايت صداي آمريکا (VOA) هم اين موضوع را مورد توجه قرار داده، آورده است: «اين نخستين ديدار يک مقام ارشد دولت ايالات متحده از محل اقامت سفير ايران در يک کشور خارجي، که خاک جمهوري اسلامي ايران محسوب ميشود، پس از انقلاب ۱۳۵۷ محسوب ميشود.»
بي بي سي در ادامه نوشته ساست: ««ديدار محمدجواد ظريف و جان کري در حاشيه کنفرانس عدم اشاعه سلاح هاي اتمي سازمان ملل انجام شد. کنفرانسي که هدف آن بازبيني دستاوردهاي معاهده منع اشاعه سلاح هاي اتمي است که هر پنج سال يک بار برگزار مي شود.
آقاي ظريف و آقاي کري اولين بار در پاييز سال ۱۳۹۲ - سپتامبر ۲۰۱۳ - در نيويورک ديدار کرده بودند.
آن اولين بار طي بيش از ۳۰ سال بود که مقامهاي ايران و آمريکا در يک چنين سطحي علنا درباره يکي از حساسترين موضوعات مورد اختلاف ديدار و گفتگو مي کردند.
نشست آن سال به شدت مورد توجه رسانههاي جهاني قرار گرفت اما از آن زمان ديدارهاي دو مقام در جريان مذاکرات اتمي ايران به روندي عادي بدل شده است.
هنوز جزئياتي از ديدار دوشنبه عصر دو مقام منتشر نشده اما جان کري گفته بود در اين ديدار از همتاي ايراني اش خواهد خواست براي بازگشت حوثي ها به ميز مذاکره در يمن به آنها فشار آورد.»»
جان کري: مسأله يمن را پيش ميکشم
جان کري در سخنانش در کنفرانس کنفرانس عدم اشاعه سلاح هاي اتمي سازمان ملل گفت که جهان هرگز "به اين اندازه" به رسيدن به يک توافق جامع اتمي با ايران نزديک نبوده اما هنوز کار زيادي باقي است.
با وجود آنکه ايران بارها اعلام کرده است که موضوع گفتگو با مقامات آمريکايي تنها درباره برنامه هستهاي است، جان کري مدعي شد که مساله يمن را پيش خواهد کشيد چون ايران از حوثيهاي يمن حمايت مي کند.
وي گفت حوثي ها از توقف حملات هوايي تحت هدايت عربستان براي گسترش مناطق تحت کنترل خود استفاده کردند، درحالي که هدف کاهش بمباران عليه شورشيان يمن، ايجاد فضاي لازم براي گفتگو و فرآيند سياسي بود.
کري بدون اشاره به سهم آمريکا در افزايش خشونت در منطقه خاورميانه، گفت که مسلما همه را ترغيب خواهد کرد "سهم خود را براي کاهش خشونت و ايجاد مقدمات لازم براي شروع مذاکرات ادا کنند."
آمريکا در جريان بحران يمن، از تجاوز سعوديها به خاک اين کشور حمايت و پشتيباني لجستيکي کرد. در حملات هوايي پادشاهان منطقه به يمن تاکنون هزاران نفر شهيد، مجروح و آواره شدهاند.
اعتراف جان بينر: رأي لازم را نداريم
همزمان خبرگزاري بلومبرگ گزارش مي دهد که جان بينر رئيس مجلس نمايندگان کنگره در مجلسي خصوصي اذعان کرده است که جمهوري خواهان راي لازم براي فائق آمدن بر وتوي رئيس جمهور بر هرگونه قطعنامه کنگره در مخالفت با موافقتنامه احتمالي با ايران را نخواهند داشت.
بنابه اين گزارش آقاي بينر روز شنبه در نشست غيرعلني ائتلاف يهوديان جمهوري خواه در شهر لاس وگاس گفت که حتي اگر کنگره در مخالفت با توافق احتمالي با ايران راي دهد، انتظار ندارد راي لازم براي دور زدن وتوي رئيس جمهور وجود داشته باشد.
انتقاد جورج بوش پسر از اوباما: سياستهايش سادهلوحانه است
جورج دبليو بوش، رييس جمهوري سابق آمريکا در جلسهاي از سياستهاي باراک اوباما، رييس جمهوري فعلي آمريکا در قبال خاورميانه انتقاد کرد و روش او را در مورد مسائلي چون پرونده اتمي ايران و يا نبرد با داعش «سادهلوحانه» خواند.
به گزارش شبکه تلويزيوني بلومبرگ، بوش اين سخنان را در گردهمايي حاميان مالي يهودي که روز پنجم ارديبهشت برگزار شد، ايراد کرده است.
اين جلسه با حضور ائتلاف يهوديان جمهوريخواه و به رياست «شلدون آدلسون» در هتل «ونيشين» در لاسوگاس برگزار شد. شلدون آدلسون از حاميان اصلي مالي حزب جمهوريخواه است و پيشتر گفته بود بايد براي از بين بردن فعاليتهاي هستهاي ايران، بايد با بمب اتمي حمله کرد.
بر اساس گفتههاي کساني که در اين جلسه حضور داشتند، بوش گفته است: «ايران يک رييس جمهوري جديد به نام حسن روحاني دارد. آدم ملايمي است. اما بايد از خود بپرسيد، آيا اين يک سياست است که عوض شده يا فقط سخنگو را عوض کردهاند؟»
بوش گفتههاي باراک اوباما که گفته اگر ايران همکاري نکند، ميتوان تحريمها را سرجاي خود برگرداند را «قابل تامل» خوانده و گفته است چنين معاملهاي (در پرونده اتمي با ايران)، معامله «بدي» است و در طولاني مدت براي منافع ملي آمريکا مفيد نيست.
به گزارش بلومبرگ، آقاي بوش گفته که روش فعلي رييس جمهوري آمريکا در اداره جهان را قبول ندارد و همچنين حاضر نشده مسئوليت برخي از سياستهايي که خودش در آن نقش داشته را برعهده بگيرد.
صالحي: اجرايي شدن پروتکل، بعد از توافق در همه زمينهها
رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در گفتوگو با شبکه تلويزيوني "سيسيتيوي" چين تصريح کرد که اگر درباره همه مسائل توافق حاصل شود، ايران پروتکل الحاقي را اجرايي خواهد کرد.
به نوشته سايت دويچه وله، پروتکل الحاقي آژانس بينالمللي انرژي اتمي اجازه بازديد از تمامي مراکزي را که آژانس بخواهد به اين نهاد ميدهد. دولت ايران اين پروتکل را در سال ۱۳۸۲ امضا کرد اما اجرايي شدن آن منوط به تصويب در "مجلس شوراي اسلامي" است.
رئيس سازمان انرژي اتمي ايران با اشاره به اين نکته که تصويب پروتکل الحاقي اين اجازه را به بازرسان آژانس ميدهد که از مراکز غيرهستهاي ايران هم بازديد کنند، گفت:
«در پروتکل الحاقي اين فرصت و امکان وجود دارد که از برخي سايتها بازديد انجام شود اما اين به تفاهم و توافق دوجانبه وابسته است. براي مثال فرض کنيد بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي ميخواهند از يک مرکز يا تاسيسات غير هستهاي بازديد کنند، ما مخالف اين موضوع هستيم. مراکز و تاسيسات هستهاي در چارچوب توافق تامين امنيت تحت نظر قرار دارند. ما درباره مراکز غير هستهاي صحبت ميکنيم. بازرسان بر اساس پروتکل الحاقي مي توانند از مناطق اطراف مراکز غير هستهاي نمونهبرداري کنند.»
دفاع وندي شرمن از توافق با ايران: دانش را نميتوان بمباران کرد
وندي شرمن، معاون وزير امور خارجه آمريکا در "مرکز عمل مذهبي يهوديت اصلاح گرا" در واشنگتن از توافق هستهاي با ايران دفاع کرد و گفت: اگر توافق هسته اي با ايران تا ۳۰ ژوئن (۹ تير) کامل شود، آمريکا، اسرائيل [رژيم صهيونيستي]، منطقه و دنيا امن تر خواهند شد.
شرمن، که از مذاکره کنندگان اصلي با ايران بر سر پرونده هسته اي است، خطاب به منتقدان توافق هستهاي با ايران گفت: «در صورت اقدام نظامي تنها مي توانستيم برنامه هسته اي ايران را به تاخير بياندازيم. براي اينکه دانش را نمي توان بمباران کرد.»
معاون وزير امور خارجه آمريکا، همچنين با رد ديدگاه معتقدان به ادامه تحريم ايران گفت: «تحريم ها تاثيرگذار بودند، اما فقط براي آوردن ايران به پاي ميز مذاکره.»
وي با ذکر اينکه "تحريم ها چندان نمي توانستند در جلوگيري از برنامه هسته اي ايران موثر باشند" افزود: «تنها چيزي که توانست برنامه اتمي ايران را متوقف کند، توافق اوليه هسته اي بود.»
ويدئو/ گزارش خبرنگار بي بي سي از نيويورک
وندي شرمن درباره طرح سنا براي نظارت بر توافق با ايران که اين هفته در سنا به راي گذاشته ميشود، گفت: «صادقانه بگويم که [طرح] متمم هاي بد زيادي هم دارد.»
به نوشته بي بي سي، اين ديپلمات آمريکايي گفت که آقاي اوباما طرح اصلاح شده را امضا مي کند، اما اگر طرح «تبديل به چيز ديگري شود در آن صورت رئيس جمهور دوباره گزينه هايش را در نظر خواهد گرفت.»
طرح کورکر-کارتر از رئيس جمهور آمريکا مي خواهد ظرف پنج روز پس از رسيدن به توافق هسته اي نهايي با ايران، متن موافتنامه را براي بررسي تسليم کنگره کند.