آخرین اخبار
کد مطلب: 91842
بارورسازي ابرها در چهارمحال و بختياري/ رهيافتي موفق يا ناموفق
تاریخ انتشار : 1393/12/03 00:31:44
نمایش : 1636
بارورسازي ابرها در چهارمحال و بختياري که نخستين بار از دي امسال آغاز شده و تاکنون نيز در چند مرحله صورت گرفته، با واکنش مختلف کارشناسان و مسوولان مواجه شده است.
با اينکه برخي از کارشناسان و مسوولان، موافق اجراي اين طرح هستند، برخي از کارشناسان، پديده بارورسازي ابرها را عملي غيراصولي مي دانند.


به گزاش سلام لردگان، باروري ابرها روشي جديد براي تأثيرگذاري بر روي ابرهاي طبيعي است که در آن با استفاده از مواد شيميايي، بخش بيشتري از ابر به باران يا برف تبديل مي شود.

مواد مورد استفاده در پروژه باروري ابرها که 'عامل هاي باروري ابرها' ناميده مي شود، بسته به نوع ابر و فرآيندهايي که در رشد قطره هاي ابر شرکت مي کنند، به دو گروه'مواد يخساز' و 'مواد نمگير' تقسيم مي شود.

عوامل يخساز در ابرهاي داراي ساختار مايع به صورت آب ابر سرد موجب ايجاد بلورهاي يخ مي شود.

اين عوامل عبارتند از يديد نقره، يخ خشک، 'پروپان مايع'، 'نيتروژن مايع'، 'دي اکسيدکربن مايع' و برخي مواد آلي که از بين آنها يديد نقره و يخ خشک(دي اکسيد کربن جامد) متداولترين عوامل مورد استفاده در باروري ابرهاي سرد هستند.

با توجه به خشکسالي مبتلابه سالهاي اخير در کشورمان، تاکنون طرحهاي مختلفي براي جبران کمبود بارشها

مورد توجه قرار گرفته که يکي از آنها طرح باروري ابرهاست.

در اين ميان، در استان آبخيز چهارمحال و بختياري که سرشاخه رودخانه هاي کارون، زاينده رود و بخشي از رودخانه دز است و کاهش بارشها در آن ظرف چند سال اخير، خود اين منطقه و نيز استانهاي خوزستان و

اصفهان را بصورت مستقيم تحت تاثير قرار داده، طرح باروري ابرها بعنوان راهکاري براي جبران کمبود بارشها، توجه دست اندرکاران را برانگيخته است که اين امر نيز موافقان و مخالفان خود را دارد.

مديرعامل شرکت آب منطقه اي چهارمحال و بختياري در اين پيوند، از باروري موفقيت آميز ابرها و افزايش بارشها در روزهاي گذشته خبر داده و با اشاره به اينکه امسال هشتمين سالي است که با خشکسالي مواجه شده ايم، افزود: استان ما از نظر بارشي هنوز با شرايط نرمال و طبيعي فاصله دارد.

'حسين صمدي' روز شنبه در گفت و گو با گزارشگر ايرنا به رايزني با مرکز باروري ابرها براي بارورسازي ابرها در اين استان اشاره کرد و گفت: در روزهاي گذشته، پروازهايي در کوهرنگ انجام شد که در نتيجه شاهد بارش مناسب تري در سطح اين منطقه بوديم.

وي از استقرار ايستگاه هاي زميني در مناطق کوهستاني استان براي بارور سازي ابرها خبر داد و گفت: مطالعات اجراي اين ايستگاه در دست بررسي است.

صمدي از مردم استان خواست تا با مديريت صحيح مصرف و صرفه جويي در آب، براي عبور از شرايط بحراني خشکسالي، نهايت تلاش و دقت را خود را بکار گيرند.

رييس مرکز ملي تحقيقات و مطالعات باروري ابرها مستقر در استان يزد نيز گفت: به منظور بارور سازي ابرها در استان چهارمحال و بختياري، پروازها از دي ماه سالجاري در اين استان آغاز شد.

'محمدمهدي جواديان زاده' افزود: اين طرح در استان چهارمحال و بختياري 20 دي با يک پرواز آغاز شد و 22 بهمن با انجام يک پرواز، 23 بهمن با دو پرواز و اول اسفند با يک پرواز بر فراز ابرهاي استان ادامه يافت.

وي گفت: اين پروازها در صورت حاکم شدن سيستم بارشي مساعد در منطقه تا ارديبهشت سال آينده نيز ادامه خواهد داشت.

به گفته وي، هزينه هر پرواز براي بارورسازي ابرها يک ميليارد و يکصد تا يک ميليارد و يکصد و پنجاه ميليون ريال برآورده شده است.

وي دليل هزينه بالاي اين پروازها را کرايه هواپيما، ميزان سوخت مصرفي و هزينه خريد مواد شليک شده بسوي ابرها اعلام کرد.

رييس مرکز ملي باروري ابرها خاطرنشان کرد: باروري ابرها بين 10 تا 15 درصد در افزايش بارندگي تاثير دارد و اين رقم در 10 سال گذشته نيز همين ميزان بوده است.

جواديان زاده، زمان تاثير مواد باروري را 20 دقيقه تا 1.5 ساعت پس از زمان تزريق مواد و دامنه تاثير آن را در صورتي که شليک ها به صورت تصادفي انجام شود تا 200 کيلومتر از محل تزريق مواد باروري اعلام کرد.

به گفته اين مسوول، ارتفاع، گستردگي، تراکم، رطوبت، درجه حرارت و ميزان آب موجود در ابر و مناسب بودن سمت و سرعت حرکت از جمله شرايط لازم براي باروري ابرهاست.

رييس مرکز ملي تحقيقات و مطالعات باروري ابرها خاطرنشان کرد: اجراي طرح باروري ابرها در کشور از سال 1375آغاز شد.

به گفته وي، اعتبار اجراي طرح باروري ابرها در استان چهارمحال و بختياري از محل اعتبارات منابع عمومي دولت تامين مي شود.

اين گفته ها در حالي است که مديرکل هواشناسي استان چهارمحال و بختياري با اشاره به افزايش 4 درصدي ميزان بارشها در استان نسبت به ميانگين بلند مدت و 25 درصد افزايش نسبت به سال گذشته اعلام کرد: بارورسازي ابرها تاثيري در مقدار و ميزان بارشهاي پيش بيني شده از سوي اين اداره کل نداشته است.

'مهرداد قطره ساماني' افزود: اين روش بايد با هماهنگي ادارات هواشناسي استانها انجام شود تا نتيجه دلخواه را به همراه داشته باشد.

وي گفت: اين روش مي تواند حداکثر 5 تا 15درصد ميانگين بارش را افزايش دهد و زماني کارآمد است که با هماهنگي اداره هواشناسي و کارشناسان اين اداره کل باشد، درغيراين صورت پديده بارورسازي ابرها از دست دادن منابع محسوب مي شود.

وي اظهار کرد: در حال حاضر بارورسازي ابرها زماني انجام مي شود که ابرها به خودي خود آمادگي بارش را دارند و نيازي به بارورسازي ابرها نيست.

قطره ساماني با تاکيد بر اهميت هماهنگي با ادارات هواشناسي براي پرواز بر فراز ابرها افزود: پروازها زماني بايد انجام شود که ابرها داراي رطوبت کافي بوده اما هسته هاي آن تراکم نداشته باشد که در اين زمان مي توان با باروري ابرها، سيستم بارشي را نيز تغيير داد.

وي گفت: در بارشهاي اخير، سازمان هواشناسي، بارشهاي خوبي را پيش بيني و اطلاعيه هاي در باره آبگيري معابر و سيل صادر کرد، در حالي که پديده بارورسازي ابرها، تاثيري در افزايش ميزان بارشها نداشت.

وي گفت: اينگونه اقدامات باعث افزايش توقع در مردم مي شود زيرا مردم انتظار دارند باروري ابرها بتواند موضوع خشکسالي را حل کند، در حالي که اين روش در يک مقياس محلي و کوچک و حداکثر در شعاع 300کيلومتر و در طول سال براي يک دوره آبياري قابل انجام است.

 در هفت سال گذشته ميزان بارشهاي در چهارمحال و بختياري کمتر از ميزان طبيعي بوده و اين استان کماکان با بحران ناشي از خشکسالي دست به گريبان است.

از: سميه پناهنده
منبع: ايرنا
انتهاي پيام /*

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس