رئيسجمهور آمريکا در مصاحبه با شبکه «سي ان ان» از کنگره خواست که تصويب تحريم هاي جديد عليه ايران را متوقف کند و گفت که طبق تمامي محاسبات از جمله محاسبات سازمانهاي اطلاعاتي اسرائيل، ايران به مفاد توافق موقت ژنو پايبند بوده است.
به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، باراک اوباما، رئيسجمهور آمريکا در گفتوگو با فريد زکريا، تحليلگر مشهور شبکه سيانان تصريح کرد که نبايد در جنگ با تروريستها، به نظريه جنگ مذهبي نزديک شد.
وي تاکيد کرد که 99.9 درصد از مسلمانان با گروههاي تروريستي مخالفاند و ما بايد خود را متحد اين افراد بدانيم.
رئيسجمهور آمريکا در خصوص سفر نتانياهو به واشنگتن گفت که در صورتيکه نتانياهو به آمريکا سفر کند با او ديدار نميکند زيرا به هيچ عنوان روال نيست که دو هفته قبل از برگزاري انتخابات با رهبر يک کشور ديدار کند.
اوباما در اينباره تصريح کرد: «من حاضر به ديدار با نتانياهو نيستم. زيرا سياست ما اينگونه نيست که با رهبر هر کشوري از جهان درست دو هفته قبل از برگزاري انتخابات آن کشور ديدار کنيم».
وي ضمن حمايت از رويکرد خود در قبال ايران و مخالفت با تحريمهاي جديد عليه ايران در حال حاضر تصريح کرد: «استدلال من است که ما تحريمهاي بسيار کارآمدي عليه ايران تصويب کرديم که اين تحريمها توانست ايران را به ميز مذاکرات بياورد تا بتوانيم اين موضوع را بررسي کنيم که آيا ميتوانيم موضوع هسته اي ايران را از طريق ديپلماتيک رفع کنيم.»
اوباما سپس در ارتباط با پايبندي ايران به توافق موقت ژنو تحت عنوان برنامه اقدام مشترک ادامه داد: «با تمامي محاسبات صورت گرفته از جمله محاسبات سازمانهاي اطلاعاتي اسرائيل، ايران به مفاد توافق موقت ژنو (برنامه اقدام مشترک) پايبند بوده است. برنامه هستهاي خود را گسترش ندادهاند. آنها ذخاير اورانيوم با درصد غناي پايين خود را به عقب بازگرداندهاند. ما در اين دوران از مذاکرات هستهاي هيچچيزي را از دست ندادهايم. برنامه هستهاي ايران پيشرفت نکرده است.»
رئيسجمهور آمريکا در خصوص موضوع هسته اي ايران تأکيد کرد: ما شانس ايجاد يک مکانيسمي را داريم که طبق آن بتوانيم تأييد کنيم که ايران تسليحات هستهاي ندارد و ايران توانمندي اين را دارد که در طي زمان مجدداً به عنوان يک بازيگر مسوول به جامعه ملل وارد شود. با اينحال نميدانم که بتوانيم به چنين چيزي برسيم اما استدلال من براي کنگره آمريکا اين است که در مقابل تصويب تحريمها عليه ايران مقاومت کنند زيرا شرکاي ما و حتي ايران ميتوانند اين تحريمها را نقض توافق موقت ژنو تفسير کنند. از نظر ما، تضعيف ديپلماسي در اين برهه مهم زماني بدون آنکه دليل خوبي داشته باشيم، يک اشتباه است.
اوباما سپس اينگونه راهکار ارائه داد: کاري که در حال حاضر ما بايد انجام دهيم اين است که بايد اين دور از مذاکرات را به اتمام برسانيم و به ايران فشار آوريم تا به خواسته جامعه بينالملل آري بگويد و مهم است که اتحاد بين گروه 1+5 حفظ شود و حتي اتحاد با روسيه عليرغم تنشهايي که با اين کشور داريم، حفظ شود و همچنين اتحاد با چين که تشنه نفت ايران است، حفظ شود. ما هنوز ميتوانيم اين اتحاد را حفظ کنيم و نشان دهيم که ديپلماتهاي ما تا چه اندازه موثر بودهاند.
رئيسجمهور آمريکا تأکيد کرد: بگذاريد اگر به توافق هستهاي با ايران نرسيدم، ايران به دليل آنکه به يک توافق منطقي آري نگفته است، مقصر باشد. اگر لايحه تحريمهاي ايران تصويب شود من آن را وتو ميکنم اما اين را هم به نمايندگان کنگره و اسرائيل گفتهام که روز بعد از اينکه ايران از توافق عقب بکشد، سادهترين کار براي من در کنگره، تصويب تحريمهاي بيشتر عليه ايران خواهد بود. براي من تنها دو روز طول ميکشد که لايحه تحريمهاي بيشتر عليه ايران را امضا کنم. ما توانايي تشديد تحريمها عليه ايران را داريم اما چيزي که اهميت دارد اين است که نشان دهيم که تمامي راههاي ممکن ديپلماتيک را اعمال کرديم.
رئيسجمهور آمريکا در خصوص نوع توافق نهايي با ايران اينگونه گفت: «مهم اين است که يک توافق مناسب داشته باشيم و درباره آنکه چه توافقي داريم، استدلال هاي خود را ارائه کنيم. من قبلاً هم گفتهام که عدم توافق را به يک توافق بد ترجيح ميدهم اما اگر بتوانم از طريق يک مکانيسم بي چون و چرا و قابل تأييد ثابت کنم که به توافقي با ايران رسيدهايم که طبق آن تهران نميتواند قابليت گريز هستهاي داشته باشد و اگر شماري از کارشناسان و دانشمندان به ما تضمين دهند که ايران در آستانه تبديل شدن به يک قدرت تسليحاتي قرار ندارد، بايد يک بحث عمومي راه بياندازيم و از تمامي اعضاي کنگره بپرسيم که به چه دليل بايد چنين توافقي را رد کنيم و از گزينه نظامي که کارايي کمي در محدود کردن برنامه هستهاي ايران دارد حمايت کنيم و آن را دنبال کنيم؟ اين رويکرد نظامي انشعابات زيادي را در شرايط کنوني که با درگيريهاي زيادي در خاورميانه مواجه هستيم به همراه خواهد داشت.»
رئيسجمهور آمريکا در بخش بعدي سخنان خود به موضوع روسيه اشاره کرد و تصريح کرد: روسيه فرصت و شانس اين را دارد که به اقتصاد خود تنوع بخشد و به کمک ما به سازمان تجارت جهاني بپيوندد.
*الحاق کريمه در واقع يک هزينه براي مسکو بود، نه امتياز
اوباما ادامه داد: از زمانيکه رئيسجمهور پوتين درباره کريمه و اوکراين چنين تصميمي را گرفت و در واقع اين اقدامات و ابتکار عمل روسيه موجب شد تا اين کشور بيشتر و بيشتر در وضعيتي گرفتار شود که نقض قوانين بينالمللي است. روسيه، تماميت ارضي و حاکميت اوکراين را نقض کرده است و موجب شده است که روسيه از نظر ديپلماتيکي دچار انزوا شود و اروپا در رابطه تجاري با اين کشور محتاطانه عمل کند.
رئيسجمهور آمريکا با اشاره به تحريمهايي که عليه روسيه وضع شده است، ادامه داد: تحريمها در حال فلج کردن اقتصاد روسيه است و فرمولي وجود ندارد که در نهايت به نفع روسيه ختم شود. الحاق کريمه به مسکو در واقع براي روسيه يک هزينه و نه منفعت بود.
اوباما اينگونه گفت: ديگر آن زمانها گذشته که تسخير يک سرزمين، نمايانگر موقعيت عالي و بالاي يک کشور بود. امروز ديگر قدرت يک کشور از طريق دانش، مهارت، توانايي صادرات کالا، اختراع و ابداع خدمات و کالاهاي جديد به دست ميآيد.
*درگيري نظامي روسيه و آمريکا عقلاني نيست
رئيسجمهور آمريکا تصريح کرد: با توجه به ارتش روسيه و با توجه به اينکه اوکراين يک عضو ناتو نيست، محدوديتهايي براي اقدام نظامي (عليه روسيه) وجود دارد و خطاب به آنهايي که ميگويند آمريکا بايد اقدامات بيشتري انجام دهد، ميگويم که براي آمريکا و جهان عقلاني نيست که شاهد درگيري نظامي روسيه و آمريکا باشند.
*روسيه يک چيز ميگويد اما اقداماتش چيز ديگري را نشان ميدهد
رئيسجمهور آمريکا در پاسخ به سوال فريد زکريا در ارتباط با تمايل روسيه براي رفع مسئله اوکراين گفت: آنچه که اخيراً شاهد آن بوديم، مذاکرات مقامات روسيه با مقامات کشورهاي جهان از جمله آنگلا مرکل، فرانسوا اولاند و حتي خود ما بوده است. روسيه يک چيز ميگويد اما اقدامات اين کشور چيز ديگري را نشان ميدهد. آنچه که ما شاهد آن هستيم اين است که جداييطلبان اوکراين از طريق روسيه تأمين مالي ميشوند، توسط آنها آموزش ميبينند، ارتش روسيه از آنها حمايت ميکند. راهبرد جداييطلبان از جانب روسيه است، بنابراين ما هنوز شاهد اين نبوديم که کرملين علاقهاي به رفع اين موضوع در بلند مدت داشته باشد.
*از مسير دوطرفه فشار به روسيه و تقويت کييف حمايت کنيم
اوباما تأکيد کرد: يکي از اقداماتي که ما ميتوانيم انجام دهيم اين است که در عين حال که هزينههايي را به روسيه متحمل ميشويم از اقتصاد اوکراين و اصلاحات دولت کييف حمايت کنيم. بايد از يک مسير دو طرفه حمايت کنيم و آن اعمال فشار به روسيه و تقويت کييف ميباشد.
با اينحال باراک اوباما ابراز خوشبيني نکرد که اين رويکردهايش نتيجه بخش شود و گفت: چندان خوشبين نيستم که اين رويکردها چيزي را تغيير دهد. سياست پوتين بسيار موفق عمل کرده است و پوتين تا حدودي موفقيت سياسي خود را به واسطه رسانههاي روسيه از جمله تلويزيون روسيه به دست آورده است.
*افتخارم اين است که توانستم اقتصاد آمريکا را نجات دهم/افتخار مي کنم به دو جنگ پايان دادم
رئيسجمهور آمريکا در پاسخ به سوال خبرنگار سي ان درباره مسئلهاي که به آن افتخار ميکند، گفت: من افتخار ميکنم که توانستم اقتصاد آمريکا را نجات دهم. هنوز راه زيادي براي پيمودن داريم. در سطح جهاني به اين حقيقت افتخار ميکنم که به دو جنگ عراق و افغانستان پايان دادم. آنچه که ما انجام داديم، بازتابي از بهترين ارزشهاي آمريکا بود. جنبش دموکراتيک را در برمه پرورش داديم، به سياستي که به اعتقاد من غيرسازنده بود در کوبا پايان داديم. ائتلاف با کشورهايي چون چين را تقويت کرديم. هند کشوري با پتانسيل بالا است که به آن توجهي نشده بود.
اوباما در اظهارات خود تقويت رابطه با کشورهاي آسيا و اقيانوسيه را از ديگر افتخارات خود دانست و گفت به اعتقاد وي «آمريکا در دوران رياست جمهوري من محکمتر، امنتر، در رفاه بيشتر و با نفوذ تر از قبل شده است.»
*قبل از تيراندازي، هدف را بايد مشخص کرد/تصميمات ما هزينه دربردارد
رئيسجمهور آمريکا در بخشهايي از سخنان خود به خبرنگار شبکه سي ان ان گفت: بهتر است قبل از تيراندازي، هدف را مشخص کنيم زيرا تصميماتي که اتخاذ ميکنيم همگي هزينههايي را در برخواهد داشت.
مشروح مصاحبه فريد زکريا با اوباما ساعت 10:00 صبح به وقت محلي (18:30 به وقت ايران) از شبکه سي ان ان پخش خواهد شد.
انتهاي پيام/