به گزارش سلام لردگان به نقل از باشگاه خبرنگاران، موضوعات غيراخلاقي يکي از ابزارهاي اصلي دشمن براي تسخير فضاي مجازي و سپس سوءاستفاده سياسي از آن است، حال بايد ديد آيا درباره پالايش اينترنت به ويژه محتواي غير اخلاقي آن به اندازه کافي تلاش شده و مسئوليت صيانت از جامعه در مقابل آن برعهده چه کسي است؟
رسانههاي نوين و برخي از شبکههاي اجتماعي داراي آسيبهاي بسيار مهم رواني و سياسي هستند که ميتوانند، زمينه و بستر مناسبي را براي جنگ نرم ايجاد کنند و اين در حالي است که ترويج توهين به مقدسات و برخي مقامات کشوري و به خصوص انتشار وسيع مطالب موهن و خلاف عفت عمومي و اخلاق؛ طي هفتههاي اخير از طريق برخي شبکههاي اجتماعي نظير واتس آپ، وايبر و تانگو، گسترش يافته که به گفته برخي مقامات قضايي کشورمان اين اقدامات توسط دولتهاي معاند نظام جمهوري اسلامي ايران پيريزي ميشود.
دولتهاي غربي، ماهرانه با استفاده از امکانات تکنولوژي و ارتباطات، مانند اينترنت، سايتهاي انتقادي را عليه يک دولت سازمان ميدهند. پيامهاي کوتاه را از طريق تلفنهاي همراه رد و بدل مي کنند، اين سايتها قابليت شبکهسازي وسيعي در اينترنت دارند و در برخي مواقع به عنوان سربازان جديد جنگ نرم دولتهاي غربي، اقدامات خود را به فضاي وقايع جامعه نيز تسري داده و هماهنگي و سازماندهي بسياري تجمعهاي سياسي و اعتراضي با اهداف و انگيزههاي امنيتي و سياسي ترتيب ميدهند.
با توجه به گسترش فضاي مجازي و سهولت انجام جرايم جديد امروزه بيش از هر زمان ديگري ضرورت تدوين قوانين منسجم احساس ميشود، اما در اواخر شهريور ماه سال جاري حجتالاسلام والمسلمين محسني اژهاي ضربالاجلي را براي مسدودسازي محتواي مجرمانه شبکههاي اجتماعي و کنترل اطلاعاتي موثر شبکههاي اجتماعي نظير وآتس آپ، وايبر و تانگو صادر کرد.
يکي از آسيبهاي جدي شبکههاي اجتماعي پديد آوردن جهل عمومي است
شبکههاي اجتماعي، به علت توانمندي آنها براي پنهان کردن و پوشاندن اطلاعات و در نهايت پديد آوردن جهل عمومي و خارج شدن سياست از فرايند عقلاني داراي پامدها و آسيبهاي جدي هستند.
*کاهش احساسات: به دليل اينکه اغلب ارتباطات در اين فضا، به صورت نوشتاري است، اغلب فاقد احساسي است که در فضاي واقعي، از طريق قدم زدن، سخن گفتن و... به دست ميآيد. افراد با وجود امکانات ارتباطي در فضاي مجازي، ديگر اهميتي به کيفيت روابط نميدهند و اين مسئله، به کاهش بيشتر احساسات منجر ميشود، آمارها نشان ميدهد ميزان زيادي از جرائم خانوادگي نشئت گرفته از فضاي اينترنت است.
*متنگرايي: عليرغم امکانات چند رسانهاي موجود در فضاي مجازي، هنوز هم قسمت عمدهاي از ارتباطات در فضاي مجازي را ارتباطات متني در قالب ايميل و چت تشکيل ميدهد. ارتباطات متني ميتواند شکل جديدي از هويت مجازي را شکل دهد.
*انعطافپذيري هويتي: افراد در فضاي مجازي، به دليل نبود راهنماهاي چهرهاي، ميتوانند بازنماييهاي متفاوتي از خود ارائه دهند.
*دريافتهاي جايگزين: در ارتباطات مجازي، شما ميتوانيد ديوارها را بشکنيد، به حوزه خصوصي ديگران وارد شويد و حرفهايي را که حاضر نيستند، در ارتباط چهره به چهره به شما بگويند، بشنويد.
علاوه بر آسيبهاي جدي شبکههاي اجتماعي مجازي در بعد رواني که به انعطاف پذيري هويتي و شکلگيري هويتهاي مجازي جديد منجر ميشود، مهمترين تأثيرات سياسي فناوريهاي ارتباطي- اطلاعاتي، تضعيف دولتهاي ملي، اشاعه اطلاعات سياسي و کاهش مشارکت سياسي افراد و گروههاست.
ضرورت تصميمگيري صريح درباره ترويج رويههاي غيراخلاقي در شبکههاي مجازي/ کسي حق ندارد در فضاي مجازي خلاف قانون عمل کند
"محمدعلي اسفناني" عضو کارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه در گفتگو با
باشگاه خبرنگاران، با اشاره به ضرورت پالايش محتواي مجرمانه در شبکههاي اجتماعي اظهارداشت: کسي حق ندارد در فضاي مجازي خلاف قانون عمل کند و مطابق قانون مجازات اسلامي هر نوع توهين و اهانت به مقدسات و مقامات جرم محسوب ميشود و قابليت پيگيري دارد.
وي ادامه داد: در بخش تعزيرات قانون مجازات اسلامي مصوب سال 1375، هر گونه توهين به مقدسات، معصومين و ائمه اطهار، اهانت به بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، مقام معظم رهبري و روساي قواي سهگانه عنوان مجرمانه دارد و براي کساني که خلاف قانون عمل کنند مجازات هم تعيين شده است.
عضو کارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه خاطرنشان کرد: قطعا اگر اين رويه در شبکههاي اجتماعي ادامه پيدا کند، اين موضوع در جلسه کارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه مطرح خواهد شد و در اين خصوص تصميمگيري صريح و مشخصي اتخاذ ميشود.
انتهاي پيام/