چرا که در برخي عطاريها بعضي مواقع گونههاي ديگر گياهي و حتي نمونه هاي تقلبي را به جاي نمونه اصلي ارائه ميکنند بنابراين براي بهره مندي از اثرات درماني اين گياهان لازم است که گياهان دارويي عرضه شده در بازار دارويي توسط کارشناسان به درستي شناسايي و استاندارد شوند و با بسته بندي و کيفيت مناسب در اختيار مصرف کننده قرار گيرد.
سيد جواد علوي کارشناس طب سنتي در رابطه با اشتباهات رايج در ارائه گياهان دارويي به مشتريان ميگويد: در طب سنتي مزاج گياه از نظر کيفيات چهار گانه (گرمي ، سردي ، خشکي و تري) و درجه آنها متفاوت بوده و با در نظر گرفتن شرايط بيمار تجويز ميشود.
به عنوان مثال : پرسياوشان از خانواده سرخسها، که بوي ضعيف ولي محسوس و طعم گس و ناپسند دارد. اين گياه اکثراً با گياه Pteridium aquilinum مترادف با Preris aquiline با وجود اينکه در حالت طبيعي خيلي شبيه نيستند اما پس از خشک شدن زماني که خرد مي شوند به علت شباهت پودرها به يکديگر مورد تقلب قرار ميگيرد.
به گفته وي گل گاو زبان از خانواده گاوزبان است. قسمت مورد استفاده گياه جامهاي بنفش ارغواني گل است که داراي قسمت لوله اي است. اين جامها بعد از خشک شدن به رنگ آبي بنفش در ميآيند. آنچه را به عنوان گل گاوزبان عرضه مي شود گلهاي گياه Caccinia glauca و Onosma macricephala است.

عکس گلي که در برخي از عطاريها به جاي گل گاوزبان به مشتري داده ميشود
گلها و يا تمام اندام گياهان A.hybrida , Anchusa italic نيز به نام گاوزبان ناميده ميشود (وقتي خشک شده و کمي خرد مي شوند کمي شبيه هم مي شوند). طرز نگهداري: دور از نور و رطوبت نگهداري شود.
اين کارشناس طب سنتي اضافه ميکند: دارچين با نام علمي از خانواده برگ بو است و به علت شباهاتي که با پوست ساير درختان مثل Cinnamomum aromaticum Nees ، دارچين پانگ Cinnamomum burmanii Blum و دارچين سايگون Cinnamomum loureirii Nees دارد تشخيص نوع اصلي از انواع تقلبي نياز به نظر گياه شناس متخصص دارد.

چوب درختي که در برخي از عطاريها به دليل شباهت به دارچين ممکن است به مشتري اشتباه داده شود
علوي ادامه ميدهد: از گياهان پر مصرف ديگر ميتوان به بابونه اشاره کرد که در طب سنتي مصرف زيادي دارد. با توجه به اينکه چندين گياه به نام بابونه وجود دارد ممکن است در مصرف آن دچار اشتباه شويم. مثلاً بابونه شيرازي ، بابونه دشتي و بابونه گاوي وجود دارد که بايد قبل از مصرف آنها، تعيين نام عملي شوند و بعد براي درمان استفاده شود چرا که در طب سنتي هر يک داراي طبيعت و خواص متفاوتي هستند مثلاً بابونه گاوي ياآقحوان گرم تر و خشک تر از بابونه است. البته لزوم تعيين نام علمي براي گياهان مورد مصرف در طب سنتي الزامي است.
محمدي فروشنده گياهان دارويي در رابطه با تقلب و اشتباهات رايج در ارائه گياهان دارويي به مردم به خبرنگار تسنيم، ميگويد: متاسفانه امروزه به دليل اقبال زياد مردم به طب سنتي و طب مکمل بسياري از افراد جوان و بدون تجربه عطاري باز کرده اند که خود اين موضوع به نوعي خود مشکلي است اين روزها ديده ميشود.
به گفته وي برخي گياهان دارويي از لحاظ رنگ و شکل دارويي بسيار به هم شبيه هستند و خود اين موضوع موجب ميشود که اشتباه رخ دهد به اين اشتباه براي کساني رخ ميدهد که کم تجربه هستند.
اين فروشنده ميافزايد: البته بايد خاطر نشان کرد که برخي از گياهان پر مصرف مانند گل گاوزبان، پر سياوشان، دارچين و ... به دليل اينکه قيمت بالايي دارد اکثرا مورد سودجويي افراد قرار ميگيرد و ممکن است که يک گياهان ارزان قيمت با همان رنگ گياه به جاي گياه اصلي به مشتري داده شود که خود اين مسئله بسيار مشکل آفرين است چرا که خواص گياهان با هم تفاوت دارد.
محمدي ميگويد: امروزه صنعت گياهان دارويي بسيار سودآور و کارآفرين است و همين امر موجب ميشود که سودجويي در آن بيشتر شود.
وي ميافزايد: به مردم توصيه ميکنم براي تهيه گياهان دارويي به عطاريهاي معتبر مراجعه کنند و تجربه بالاي عطار خود نشان از اعتبار عطاري وي است.
اسدي کارشناس ارشد علوم باغباني ميگويد: زعفران از گرانترين ادويههاست که خود موجب سودجويي افراد با تهيه زعفران تقلبي ميشود و از اين را منافعي کسب ميکنند. مهمترين تقلبي که صورت ميگيرد گلرنگ است که شباهت بسيار زياد به زعفران دارد.
به گفته وي ممکن است زعفران را پودر کرده و با خاک سرخ مخلوط کنند تا افزايش وزن پيدا کند و يا خامه سفيد زعفران را با محلول زعفران سائيده و همراه با مواد ديگر به رنگ کلاله در ميآورند. گاهي نيز موادي مانند ريشه زردچوبه، کاسبرگ و گل هميشه بهار را با زعفران مخلوط ميسازند.
انتهاي پيام/