ارگان رسمي دولت تصريح کرد: تماس با آمريکا پيششرطهايي دارد که بدون تحقق آن پيششرطها، ديدار بلاموضوع است.
به گزارش
سلام لردگان، روزنامه ايران با اشاره به برخي گمانهزنيها درباره احتمال ديدار دکتر روحاني با اوباما در سفر نيويورک نوشت: به دلايل مختلف امکان ديدار رسمي روسايجمهوري دو کشور و حتي امکان ديداري دو جانبه ولو غيررسمي همچندان محتمل نيست هر چند که مقامات آمريکايي از تمايل اوباما براي چنين ديداري سخن گفتهاند و رسانههاي آمريکايي هم آن را بازتاب دادهاند. با اين حال طرف ايراني براي چنين ديداري اشتياقي ندارد چرا که برقراري تماس در سطح بالاتر منوط به پيششرطهايي است که تا آنها محقق نشود، ضرورت ديدار هم ماهيتا بلاموضوع ميشود.
اين روزنامه خاطر نشان کرد: مهمترين مشکل به دخالتهاي تاريخي آمريکا برميگردد که واشنگتن به ناحق در حق کشور و ملت ايران انجام داده است. از طراحي و اجراي کودتاي ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا رفتار خصمانه با به ثمر نشستن انقلاب اسلامي مردم ايران تا کمک به صدام حسين و حزب بعث عراق براي حمله به ايران و اعمال تحريمهاي گسترده اقتصادي ۳۵ ساله عليه مردم ايران. همگي اين رفتارها به گونهاي بوده است که ايرانيان را به اين نتيجه رساند تداوم روابط با آمريکا به نفع ايران نيست.
ايران ميافزايد: علاوه بر اين، در ۱۱ سال گذشته يک اختلاف مهم سياسي ديگر بين ايران و آمريکا بروز کرده است که اين اختلاف به يکي از مهمترين مناقشات جهاني هم تبديل شده است. فعاليتهاي هستهاي ايران و حق ايران براي دسترسي به چرخه کامل انرژي صلحآميز هستهاي آن هم طبق معاهدات جهاني موضوعي است که آمريکاييها به نيابت از اسرائيليها برنميتابند.
ايران با بيان اينکه «سه هفته پيش که آمريکاييها تحريمهايي را عليه اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني يا شرکاي خارجي ايران اعمال کردند و با ناخرسندي صريح رئيسجمهوري ايران همراه و چنين رفتاري مغاير روح توافقنامه ژنو تشخيص داده شد» نوشت: به اين ترتيب صرف فضاسازي رسانهاي براي انجام ديدار روسايجمهوري دو کشور کافي نيست و آمريکاييها بايد گامهاي عملي بردارند؛ گامهايي که نشاندهنده حسننيت و رفتار آمريکاييها باشد. حال آنکه نه تنها نشانههاي قوي در اين زمينه ديده نميشود بلکه آنها صداقت کمتري از خود نشان دادهاند و حتي تحريمهاي جديدي هم طي يک سال اخير عليه ايران افزودهاند.
از سوي ديگر وبسايت خبر آنلاين که به دو تن از مديران دولتي نزديک است در تحليلي نوشت: مجمع عمومي سازمان ملل متحد در آمريکا، بهانه سالانهاي است که رسانهها با گمانهزنيهايي از احتمال مواجهه روسايجمهور ايران و آمريکا خبر دهند. امسال هم پيش از آغاز به کار مجمع عمومي سازمان ملل حدس و گمانها آغاز شده است... اما مذاکرات يک سال اخير ايران و آمريکا در موضوع هستهاي اما حکايت ديگري را روايت ميکند. تهران و واشنگتن بدون واسطه مقابل هم مينشينند و با يکديگر سخن ميگويند ولي هنوز ايالات متحده آمريکا نميخواهد براي رسيدن به توافق نهايي به معادله ۱=۱ تن بدهد. همين کار را سخت کرده و جاده مذاکرات را به نقطه پيش از توافق ژنو ميرساند.
خبر آنلاين با بيان اينکه کساني منتظرند اوباما و روحاني با هم دست بدهند و روبوسي کنند، افزود: مسئله اصلي سفر رئيسجمهور کشورمان به نيويورک مواجهه، تماس تلفني و مصافحه و رودرويي روحاني و اوباما نيست؛ مسئله بازگشت آمريکا به قواعد اوليه مذاکره و پايبندي ابتدايي به توافق ژنو است. بقيه مسائل حواشي است، حتي اگر اوباما روحاني را در آغوش بگيرد.
يادآور ميشود ديروز همزمان روزنامه زنجيرهاي شرق از قول شيرزاد (صداي راديو اسرائيل در مجلس ششم) مدعي شد دست رئيسجمهور در سفر نيويورک بسته است و او بايد بتواند لبخند بزند و شوخيهاي معنادار بکند نه اينکه مانند سال گذشته به خاطر تماس تلفني مورد اعتراض قرار گيرد(!) شرق همان روزنامهاي است که يک دهه پيش مدعي شد اگر آمريکاييها اجازه نميدهند ما برنامه هستهاي داشته باشيم به خاطر اين است که ما تقواي اتمي نداريم و اگر داشتيم حتي اجازه ميدادند بمباتمي هم داشته باشيم.
در همين حال صادق زيباکلام به روزنامه آرمان گفت: نخستين گامي که چه آقاي روحاني و چه هر شخص ديگري که ميخواهد گشايشي در اين راه ايجاد کند، بايد انجام دهد طرح اين سوال است که اساسا علت ادامه قطع رابطه دو کشور براي چيست؟! معتقدم تا اين مسئله حل نشود گشايشي صورت نميگيرد.
دليل عدم موافقت با عاديسازي رابطه با آمريکا اين است که برخي دشمنيهاي آمريکا ادامه دارد. اگر اين دشمنيها برطرف شود و آمريکا براي حسننيت پولهاي بلوکه شده ايران را آزاد کند و تحريمهاي ظالمانه را بردارد آن وقت ميتوان در يک شرايط برابر نشست و براي عاديسازي روابط دو کشور صحبت کرد.
مرور مجموعه مواضع حاميان دولت - به استثناي مواضع برخي محافل افراطي- حاکي از آن است که در اين طيف به نسبت سال گذشته مواضع واقعگرايانه و معتدلتري درباره سفر نيويورک و مراوده با آمريکا ديده ميشود.
مرجع : روزنامه کيهان