آخرین اخبار
کد مطلب: 79119
اعمال شب و روز اول ماه رجب/ چرا ماه رجب «شهر الله الاصم» است
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 886

به گزارش شبکه اطلاع رساني دانا، امام صادق (ع) در مورد کرامت و فضيلت اين ماه مي‌فرمايد: آنگاه که قيامت بر پا شود منادي الهي فرياد مي‌زند أين الرجبيون؟ کجايند آنان که ماه رجب را گرامي داشتند و از آن بهره‌ها بردند از آن انبوه جمعيت، گروهي برخيزند که نور جمالشان محشر را روشن کند بر سر آنان تاج‌هاي شاهي که مرصع به در و ياقوت است قرار دارد و در طرف راست هر نفر از آنان هزار فرشته و در سمت چپ نيز هزار فرشته به او کرامت و تعظيم الهي را تبريک گويند؛ از جانب الهي ندا آيد: بندگانم و کنيزانم به عزت و جلالم سوگند، شما را جايگاه و مقام گرامي و عطاياي فراوان دهم و شما را در جايي جاي دهم که از زير آن نهرها جاري است و شما در آن جاويد خواهيد بود زيرا شما داوطلبانه براي من در ماهي که من بزرگش داشتم روزه گرفتيد پس خطاب به فرشتگان فرمايد: فرشتگان من بندگان و کنيزان من را به بهشت داخل کنيد در اينجا امام فرمودند اين پاداش براي کساني است که يک روز از اول يا وسط يا آخر ماه رجب را روزه بدارند.


پيامبر گرامي اسلام (ص) نيز در بيان عظمت و اهميت ماه رجب مي‌فرمايند: خداوند متعال در آسمان هفتم فرشته‌اي به نام داعي قرار داده است هرگاه ماه رجب فرا رسد آن فرشته دعوت کننده هر شب تا به صبح گويد: خوشا به حال کساني که به ذکر الهي مشغولند خوشا به حال کساني که با ميل و رغبت تمام رو به سوي درگاه خدا آرند و خداوند مي‌فرمايد: من همنشين کسي هستم که با من همنشين باشد و مطيع کسي هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزنده‌ام کس را که از من طلب آمرزش کند اين ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از آن من است. هر کس مرا در اين ماه بخواند پاسخ مثبت دهم و هر کس از من چيزي بخواهد به او عطا کنم و هر کس از من هدايت جويد هدايتش کنم و من اين ماه را وسيله ارتباط بين خود و بندگانم قرار داده‌ام پس هر کس به آن چنگ زند به من مي‌رسد.

ماه رجب از جمله فرصتهايي است که باران رحمت الهي جاري است و تشنگان زلال حق و معرفت به خوبي مي توانند از آن سيراب شوند. حضرت محمد(ص) در اين باره مى فرمايد: رجب، "شهرالله الأصم" است و بدان سبب آن را "اصم" ناميدند که هيچ ماهى به پايه عظمت آن نمى رسد... بدانيد که رجب ماه خدا، شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است، پس هرکس يک روز از رجب را روزه بدارد، مستحق رضوان الهى گردد و روزه اش غضب الهى را خاموش کند و خداوند درى از درهاى جهنم را بر او ببندد. اگر کسى به اندازه تمام زمين طلا انفاق کند، برتر از روزه يک روز آن نخواهد بود... هرگاه شب شود، دعايش مستجاب خواهد بود .

درباره اينکه چرا ماه رجب را شهرا? الاصم مي نامند، در لغت نامه ها چنين آمده است که " تازيان ماه رجب را شهرا? الاصم خواندندي زيرا در آن ماه آواز فراخواندن به جنگ مانند «اي فلان به جنگ گراي » شنيده نمي شود و هم آواي شيهه اسب و کشيدن شمشير از نيام در اين ماه بگوش نمي رسد زيرا آنان در اين ماه به سبب بزرگداشت آن از جنگ دست بازمي داشتند.

ماه رجب، ماه بسيار شريف و پر برکتي است که اعمال بسياري از سوي پيامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) براي آن ذکر شده است. اعمالي که براي اين ماه در روايات ذکر شده، به دو گونه است؛ قسمتي از اين اعمال مربوط به همه روزهاي ماه است؛ مانند روزه گرفتن و بعضي از اذکار و ادعيه و قسمت ديگر آن مربوط به زمان هاي مخصوصي از اين ماه، مانند اعمال و دعاها و نمازهايي که براي هر شب و روز اين ماه وارد شده است و همچنين اعمالي که در ايام البيض (روز سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمري) سفارش به انجام آن گرديده است.

 الف)اعمال مشترک ماه رجب

روزه: در اين ماه بر روزه مؤمنان تأکيد شده است چنانکه امام صادق(ع)فرمود: حضرت نوح(ع)در روز اول ماه رجب سوار بر کشتي شد و به همراهان دستور داد، اين روز را روزه بگيرند و فرمود هر که اين روز را روزه بدارد آتش جهنم يک سال از او دور شود و کسي که هفت روز از اين ماه را روزه بدارد هفت درب جهنم بر او بسته شود و اگر هشت روز روزه بدارد هشت درب بهشت به روي او باز مي شود و کسي که پانزده روز روزه بدارد خداوند حوايج او را بر آورده کند و کسي بيشتر از اين مقدار روزه بگيرد خداوند افزون به او عنايت کند.

امام کاظم (ع) نيز درفضيلت روزه داري اين ماه فرمود: رجب، نام رودى است در بهشت که از شير سپيدتر و از عسل شيرين‏تر است، کسى که يک روز از ماه رجب را روزه بگيرد خداوند متعال از آن رود به او مى‏ نوشاند.
و نيز حضرت در حديثي ديگر فرمود: ماه رجب، ماه بزرگى است که در آن (پاداش) حسنات چند برابر است و گناهان (آدمى) در آن آمرزيده مى‏شود. کسى که يک روز در ماه رجب روزه بگيرد، آتش جهنّم به اندازه يک صد سال از او فاصله مى ‏گيرد، و کسى که سه روز (در اين ماه) روزه بگيرد، بهشت براى او واجب مى‏شود.

اذکار مخصوص: يکي از اعمال توصيه شده از سوي ائمه معصوم(ع) ذکر مخصوص ماه رجب به ويژه ذکر« تهليل» است چنانکه رسول خدا (ص)فرمود: کسي که هزار مرتبه در اين ماه"َلا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ"بگويد خداوند صد هزار پاداش در نامه عمل او مي نويسد و نيز حضرت در حديثي ديگر مي فرمايد: کسي که در ماه رجب صد مرتبه اين ذکر را بگويد" أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ وَحْدَهُ لَا شَرِيکَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ"و بعد از پايان آن انفاقي کند، خداوند امر او را به رحمت و آمرزش پايان برد و ... و هنگامي که خداوند را در روز قيامت ملاقات کند خداوند به او گويد: به سلطنت من اقرار کردي پس هر درخواستي داري بنما تا اجابت کنم که کسي جز من نمي تواند خواسته هاي تو را برآورد.

ب)اعمال مخصوص ماه رجب:

از اعمال مخصوص اين ماه نمازهايي است که در هر شب بايد خوانده شود و کيفيت آن در روايات آمده است. از جمله اعمال مخصوص:"غسل شب اول، شب پانزدهم، شب آخر، نمازهاي شب جمعه اول ماه رجب(ليلة الرغائب)نمازهاي شب سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم(ليالي البيض)، انجام عمره، زيارت امام حسين (ع) و زيارت امام رضا(ع) است.

رجب، ماه دعا و نيايش، خودسازي، ماه نماز و استغفار و آمرزش، ماه زيارت و ديدار اولياي الهي، ماه تهذيب اخلاق و رفتار، ماه پاکي جسم و جان، ماه ذکر توحيد و تسبيح و تحميد، ماه بيعت و صلوات بر پيامبر و خاندان پاک او، ماه اعتکاف، ماه روزه داري و احسان و نيکوکاري و ماه شب زنده داري است، به گونه اي که پيامبر گرامى اسلام(ص) در بيان عظمت و اهميت ماه رجب مى فرمايد: خداى متعال، در آسمان هفتم، فرشته اى به نام "داعى" قرار داده است. هرگاه ماه رجب فرا رسد، آن فرشته دعوت کننده، هرشب تا به صبح گويد "خوشا به حال کسانى که به ذکر الهى مشغولند، خوشا به حال کسانى که با ميل و رغبت تمام، رو به سوى درگاه خدا آورند".

يکى از کارهاى مهم و شايسته در ماه رجب کمک به مستمندان است. امام صادق(ع) از پدران گراميش از امام على(ع) نقل مى کند که آن حضرت فرمود: ... هرکس به خاطر خدا در ماه رجب صدقه بدهد، خداوند وى را آنچنان اکرام فرمايد که نه چشمى ديده و نه گوشى شنيده و نه بر قلب انسانى خطور کرده باشد.

علاوه بر توصيه به قرائت «زيارت رجبيه»، در اين ماه بر اعتکاف نيز تأکيد شده است. روزهاي اعتکاف از ايام پربرکت ماه رجب است که همزمان با ولادت حضرت علي(ع) شروع شده و تا سه روز ادامه دارد. اين ايام که سه روزه است به روزه داري و دعا در مساجد مي گذرد. اعتکافي که انسان را براي چند روز از تمام مشغوليتهاي زندگي مادي دور کرده و آن را معطوف به خداوند مي کند .

دعاي ماه مبارک رجب

اين دعاي کوتاه، اما پرمعنا، پس از نمازهاي يوميه به صورت تعقيبات خوانده مي‌شود و فضيلت بسيار دارد:

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

يا مَنْ اَرْجُوهُ لِکُلِّ خَيْر وَ آمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ کُلِّ شَرٍّ يا مَنْ يُعْطِى الْکَثيرَ بِالْقَليلِ يا مَنْ يُعْطى مَنْ سَئَلَهُ يا مَنْ يُعْطى مَنْ لَمْ يَسْئَلْهُ وَ مَنْ لَمْ يَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَ رَحْمَةً اَعْطِنى بِمَسْئَلَتى اِيّاکَ جَميعَ خَيْرِالدُّنْيا وَ جَميعَ خَيْرِالاْخِرَةِ وَاصْرِفْ عَنّى بِمَسْئَلَتى اِيّاکَ جَميعَ شَرِّالدُّنْيا وَ شَرِّالاْخِرَةِ فَاِنَّهُ غَيْرُ مَنْقُوص ما اَعْطَيْتَ وَ زِدْنى مِنْ فَضْلِکَ يا کَريمُ . يا ذَاالْجَلالِ وَالاِْکْرامِ يا ذَاالنَّعْمآءِ وَالْجُودِ يا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ حَرِّمْ شَيْبَتى عَلَى النّارِ .

به نام خداوند بخشنده مهربان

اى که براى هر خيرى به او اميد دارم و از خشمش در هر شرى ايمنى جويم. اى که عطاى بسيار در برابر طاعت اندک مى‌دهد. اى که عطا کنى به هرکه از تو خواهد. اى که عطا کنى به کسى که از تو نخواهد و نه تو را بشناسد. از روى نعمت بخشى و مهرورزى عطا کن به من به خاطر درخواستى که از تو کردم؛ همه خوبى دنيا و همه خوبى و خير آخرت را و بردار از من به خاطر همان درخواستى که از تو کردم، همه شر دنيا و شر آخرت را. بيفزا بر من از فضلت اى بزرگوار . اى صاحب جلالت و بزرگوارى اى صاحب نعمت و جود اى صاحب بخشش و عطا حرام کن محاسنم را بر آتش دوزخ.

اعمال شب اول ماه رجب

اين شب، شب شريفي است و در آن چند عمل وارد شده است:

- وقتي هلال ماه ديده شد فرد بگويد: اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِيمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ رَبِّي وَ رَبُّکَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ.

خدايا اين ماه را بر ما نو کن به امنيت و ايمان و سلامت و دين اسلام پروردگار من و پروردگار تو (اى ماه) خداى عزوجل مى باشد.

- از حضرت رسول (ص) منقول است که چون هلال رجب را مي‏ ديد مي‏ فرمود: اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِي رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ وَ أَعِنَّا عَلَي الصِّيَامِ وَ الْقِيَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ وَلا تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَ الْعَطَشَ.

خدايا برکت ده بر ما در ماه رجب و شعبان و ما را به ماه رمضان برسان و کمکمان ده براى گرفتن روزه و شب زنده دارى و نگهدارى زبان و پوشيدن چشم و بهره ما را از آن ماه تنها گرسنگى و تشنگى قرار مده.

- غسل

حضرت رسول اکرم(ص) فرموده‌اند: هر کس ماه رجب را درک کند و اول و وسط و آخر آن ماه را غسل نمايد، از گناهان خود پاک مي‌شود مانند روزي که از مادر متولد شده است.

- زيارت امام حسين (ع)

- بعد از نماز مغرب 20 رکعت، يعني 10 نماز دو رکعتي نماز گزارده شود. تا خود، اهل، مال و اولادش محفوظ بماند و از عذاب قبر در پناه باشد.

- بعد از نماز عشا دو رکعت نماز گزارده شود: در رکعت اول حمد و ألم نشرح يک مرتبه و توحيد سه مرتبه و در رکعت دوم حمد و ألم نشرح و توحيد و معوذتين خوانده شود و پس از سلام، سي مرتبه لا اِلَهَ اِلا اللهُ بگويد و سي مرتبه صلوات بفرستد تا حق تعالي گناهان او را بيامرزد مانند روزي که از مادر متولد شده است.

- احياى شب اول ماه: شيخ طوسى در «مصباح المتهجد» از امام صادق(ع) از جدش از امير مؤمنان على(ع) نقل کرده است که آن حضرت دوست داشت که در چهار شب از شبهاى سال، فارغ از هر چيز، به عبادت بپردازد: شب اول ماه رجب، شب نيمه شعبان، شب عيد فطر و شب عيد قربان.

اعمال اولين روز رجب المرجب

اين روز، روز شريفي است که در آن روزه، غسل و زيارت امام حسين (ع)سفارش شده است.

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس