به گزارش خبرنگار سلام لردگان،
در همين زمان قهوه خانه ها براي اولين بار، در بيرون شهرها براي استراحت مسافران، راه اندازي شد و قليان هم به خاطر رواج و محبوبيتش نزد مردم، اندک اندک يکي از عناصر تفکيک ناپذير آن شد.
قليان و مخاطرات اجتماعي :
در سالهاي گذشته استفاده از قليان به سنين بالا محدود مي شد، در حالي كه در چند سال اخير ضمن افزايش استفاده از قليان متاسفانه نوجوانان و جوانان به طرفداران اصلي آن تبديل شده اند.

تاسف بار تر اينکه اخيرا" قليان مصرف خانوادگي پيدا کرده است. يعني پدر و مادر همراه با فرزندان جوان و نوجوان خود، در مکان هاي تفريحي عمومي، قليان دود مي کنند .

خانوادگي شدن قليان باعث شروع عادت به نيکوتين در نوجوانان مي شود. بطوريکه علاوه بر اين که قباحت و زشتي مصرف دخانيات و به تبع آن مصرف نيکوتين در نوجوانان از بين مي رود، آنان را به نيکوتين نيز عادت مي دهد و همين امر باعث مي شود به مرور مصرف قليان به مصرف سيگار تبديل شود ، چرا كه قليان را در هر مكان و زماني نميتوان كشيد ( قليان براي آماده شدن نياز به وسايل و ابزار و ذغال و ... دارد ) اما سيگار به راحتي در هر مكان و زماني قابل دسترسي مي باشد . به همين جهت بعد از مدتي نوجواني که به مصرف نيکوتين به وسيله قليان عادت کرده است، جهت تامين نيكوتين بدن خود به سيگار روي مي آورد .

قليان و مخاطرات پزشكي :
تنباکويي که در قليان مصرف مي شود غالبا" از نوع نامرغوب ترين تنباکوهاست. آلودگي اين تنباكوها به يك نوع باکتري موسوم به كوكسي گرم مثبت و يك نوع قارچ موسوم به آسپرژيلوس به اثبات رسيده است . تحقيقات نشان داده است مصرف اين تنباكوها آسيبهاي جبران ناپذيري به ريه و دستگاه تنفس انسان وارد ميكند و علاوه بر سرطانزا بودن اين مواد دخاني، بيماري پنوموني را بطور چشمگيري در مصرف كنندگان افزايش ميدهد.
نكته قابل توجه اينكه اين تنباکوها به علت نا مرغوب بودن قابل استفاده در سيگار نبوده و به همين دليل آن را با انواع مواد شيميايي و اسانس ميوه ترکيب مي کنند و به اسم توتون ميوه اي مي فروشند كه اين امر بيماري زايي دود آن را چند برابر مي کند.

تحقيقات نشان داده است كشيدن قليان همانند سيگار مي تواند خطر ابتلاء به سرطان ، بيماريهاي قلبى، سكته، عقيم شدن، افزايش فشار خون، مشكلات باردارى، بيمارى هاى لثه، بيمارى هاى دندان، مسدود شدن شريان ها، زخم معده و آب مرواريد چشم را افزايش دهد . نكته مهم اينكه در قليان مواد سمي حاصل از سوختن ذغال به دود آن افزوده مي شود كه به همين دليل بيماريزايي دود حاصل از كشيدن قليان به مراتب از دود سيگار بيشتر مي شود .
مقايسه بيماريزايي سيگار و قليان :
· بررسي ها نشان داده است هر پكي كه به قليان زده ميشود تقريبا 40 برابر يك پك سيگار، دود به ريه فرد ميرساند و از طرف ديگر به دليل درجه حرارت بسيار بالاي ناشي از اشتعال ذغال، مواد سمي و سرطان زاي بيشتري به وجود ميآيد.

· ميزان تركيب سمي منواكسيد كربن در قليان حدود 10 بار بيشتر از سيگار است.
· نحوه پك زدن به قليان به صورتي است كه فرد با مكش عميق باعث باقي ماندن دود در عمق ريه شده و به همين خاطر دود قليان در مقايسه با دود سيگار زودتر باعث تخريب بافت ريه مي شود.
· مقدار نيکوتين موجود در يک وعده کشيدن قليان با مقدار نيکوتين موجود در يک بسته کامل سيگار برابري مي کند. ( قليان اعتياد آور تر است )
· در دود سيگار حدود ???? تركيب شيميايى شناسايي شده است كه تحقيقات نشان داده است بيش از 50 مورد آن ها سمى هستند . تقريبا“ تمامي 50 ماده سمي موجود در دود سيگار هنگام كشيدن قليان نيز توليد شده ضمن اينكه ميزان منوكسيد كربن ـ فلزات سنگين و تركيبات شيميايي سرطانزا كه از ذغال يا مواد تشكيل دهنده قليان متصاعد مي شود به مراتب اثرات سوء بيشتري نسبت به سيگار ايجاد مي كند .
· علاوه بر خطرناك بودن دود قليان براي سلامت دستگاه تنفس ـ قلب و عروق ، عامل منفي ديگر قليان ، انتقال بيماريهاي مختلف از طريق دهان و دندان آلوده به وسيله استفاده مشترك چند نفر از يك ني قليان است كه باعث انتقال بيماريهايي مثل سل، هپاتيت و... مي شود.
· در بين عموم مردم تصور بر اين است که آب قليان ، سموم حاصل از سوختن تنباكو و ذغال را جذب مي کند اما اين تصور فقط در صورتي صادق است که اين سموم در آب قابل حل باشند! كه البته اينطور نيست و دودي كه از قليان توليد مي شود مقادير زيادي سموم خطرناك دارد كه باعث بروز ناراحتي و بيماري هاي مختلف مي شود.