به گزارش سلام لردگان، مردم مصر که پس از سالها تحمل رنج ديکتاتوري مبارک، توانستند با شروع انقلابها در کشورهاي عربي خط بطلاني بر ديکتاتوري حاکم در اين کشور بکشند و در اين راه نيز حتي جان خود را فدا کردند، پس از انقلاب دستخوش مسايلي شدند که يکي پس از ديگري دامن انقلاب را گرفت و آن را به سوي سرنوشتي مبهم سوق داد.
پس از سرنگوني حکومت ديکتاتوري 30 ساله مبارک در روز 25 ژانويه سال 2011 ، مصريها در انتخاباتي پرشور اولين رييس جمهوري منتخب خود را انتخاب کردند اما حوادث به گونه اي رقم خورد که حکومت برخاسته از راي مردمي محمد مرسي، اولين رييس جمهور منتخب مصر، پايدار نماند و اعتراض ها و چند دستگي ها تا جايي پيش رفت که ارتش به فرماندهي سپهبد عبدالفتاح سيسي، روز 3 ژوئيه سال 2013 محمد مرسي را پس از تظاهرات تعداد زيادي از مخالفان وي، برکنار و زنداني کرد و خود زمام امور را در دست گرفت و دولت انتقالي تشکيل داد.در اين بين گروه هاي اسلامي سلفي حامي عربستان از برکناري مرسي حمايت کردند و گروه اخوان المسلمين اگرچه با راي مردم و در انتخاباتي دموکراتيک قدرت را در دست گرفته بود، منحل شد و اعضاي آن تحت تعقيب قرار گرفتند و زنداني شدند.
بايد گفت که شرکت تنها دو نامزد براي انتخابات رياست جمهوري مصر يعني عبدالفتاح سيسي، وزير سابق دفاع و حمدين صباحي از فعالان چپگرا و انقلابي مصر که رقابتي نابرابر را در برابر سيسي در پيش خواهد داشت، نتيجه بي توجهي به فرايند دموکراتيک پس از سرنگوني مبارک است که برخي از گروه هاي انقلابي اما رقيب اخوان المسلمين بدون توجه به چنين عواقبي در اين مسير گام برداشتند.
با توجه به شرايط پس از برکناري مرسي و به دست گرفتن قدرت توسط وزير دفاع مصر، اخوان المسلمين و بسياري از گروه هاي انقلابي شرکت در انتخابات را تحريم و حتي حمدين صباحي نيز پس از تصويب قانون انتخابات مصر در دولت موقت تحت نظر سيسي، در اعتراض به بند هفت اين قانون، آن را مخالف با قانون اساسي عنوان و تاکيد کرد که اين قانون صحت و سلامت روند انتخابات را خدشه دار مي کند.
بند هفتم قانون انتخابات مصر مبني بر مصونيت تصميمات شوراي عالي انتخابات رياست جمهوري اين کشور و عدم امکان اعتراض به آنها موجب شد جريان ملي مصر (هوادار حمدين صباحي) تهديد کند که از نامزدي در انتخابات رياست جمهوري اين کشور عقب نشيني مي کند، در همين حال جريان اسلامي مصر نيز اين قانون را نقض حقوق شهروندان مصري و مقدمه اي براي تقلب احتمالي دانست.
اعتراض جدي حمدين صباحي به بند هفت قانون انتخابات مصر و سپس چشم پوشي از اعتراض و اعلام نامزدي در انتخابات مصر در حالي است که برخي طرفداران وي معتقد بودند که سواي مشکل قانون انتخابات، در صورت نامزدي سيسي، صباحي در اعتراض به حضور نظاميان در قدرت نبايد نامزد شود .
"خالد يوسف" کارگردان معروف سينماي مصر و يکي از نزديکان صباحي با اعلام مخالفت با نامزدي صباحي گفته بود که نامزدي وي باعث تضعيف انقلاب 30 ژوئن (روز تظاهرات گسترده مخالفان مرسي) مي شود .
اکثر طرفداران صباحي و حزب جريان ملي که وي آن را تشکيل داده است، ليبرال ها و گروه هاي چپ جوان هستند که با حکومت ارتش و اسلامگرايان مخالفند حال با اين وجود، چرا و با چه هدفي صباحي حاضر به شرکت در انتخابات و رقابت با سيسي شده است، تحليل هاي متفاوتي وجود دارد.
يک ديدگاه معتقد به لابي پشت پرده صباحي با سيسي است و وعده و وعيدهايي که در صورت پيروزي سيسي به صباحي داده شده است.
ديدگاه ديگر معتقد به حضور صباحي در انتخابات با هدف رقابت جدي با سيسي و در دست گرفتن قدرت براي تحقق اهداف انقلاب مصر است و اما ديدگاه سومي نيز وجود دارد مبني بر اين که صباحي با علم به اين که توان رقابت با سيسي را ندارد، وارد اين عرصه شده تا فضايي بدست آورد و نظرات و ديدگاه هاي خود را در مناظره ها و فضاي رقابت انتخاباتي بيان کند و به روشنگري عليه قدرت طلبي سيسي و بازگشت نظاميان به قدرت بپردازد.
در شرايطي که بسياري از گروه ها و شخصيت هاي انقلابي مصر، از شرکت در انتخابات امتناع کرده اند، نامزدي حمدين صباحي که در انتخابات رياست جمهوري سال 2012 رتبه سوم را به دست آورد، انتخاباتي که منجر به پيروزي محمد مرسي عضو ارشد اخوان المسلمين شد، تعجب بسياري را برانگيخته است چرا که در صورت امتناع وي، برگزاري انتخابات تنها با يک نامزد، بي شک براي نظاميان و حاميان سيسي هزينه هاي زيادي ايجاد و انتخابات را با چالش بيشتري در نزد مجامع داخلي و بين المللي روبرو مي کرد.
اين در حالي است که حمدين صباحي در انتخابات رياست جمهوري سال 2012 به عنوان نماينده انقلاب 25 ژانويه که به براندازي حسني مبارک در فوريه سال 2011 منجر شد، شرکت کرده بود.
وضعيت سيسي بگونه اي بود که بسياري از شخصيت ها از جمله عبدالمنعم ابوالفتوح، رييس حزب قوي و عضو ارشد سابق اخوان المسلمين در اعتراض به شرايط موجود اعلام کرد براي انتخابات رياست جمهوري نامزد نخواهد شد زيرا "آزادي و دموکراسي در مصر وجود ندارد". ابوالفتوح در انتخابات رياست جمهوري سال 2012 رتبه چهارم را به دست آورده بود .
فضاي کنوني حاکم بر مصر بيانگر اين است که گروه هاي اسلامي سلفي که تحت حمايت عربستان سعودي هستند، ارتش و طرفداران حکومت سرنگون شده حسني مبارک از سيسي در انتخابات رياست جمهوري حمايت مي کنند و از سوي ديگر گروه هاي اسلامي چون اخوان المسلمين که انتخابات را تحريم کرده اند به حمدين صباحي راي نخواهند داد.
با توجه به وضعيت موجود در مصر تحليل و پيش بيني نتايج انتخابات رياست جمهوري اين کشور امري به ظاهر واضح و روشن به نظر مي رسد اما براي رسيدن به نتيجه قطعي انتخابات که در يک دوره و در روزهاي 5 و 6 خرداد ( 26 و 27 ماه مه) برگزار خواهد شد، بايد صبر پيشه کرد و به حوادث دوران رقابت هاي انتخاباتي نيز چشم دوخت.
نويسنده : احمد نيکنام
منبع: شبکه العالم