آخرین اخبار
کد مطلب: 78526
کودکانمان را چگونه کتاب‌خوان کنيم؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 852

به گزارش سلام لردگان- مهناز سعيدحسيني: يکي از مشکلاتي که امروز پدر و مادرها با آن دست به گريبان هستند و نمي‌دانند چگونه و با چه راه‌هايي مي‌توانند اين مشکل را بين خودشان و فرزندانشان حل کنند، مشکل کتاب‌ خواندن است. بچه‌هاي امروز خيلي کمتر از بچه‌هاي ديروز به خواندن علاقه نشان مي‌دهد و تلويزيون و بازيهاي رايانه‌اي‌ و انواع و اقسام فيلم ها و کارتون‌ها وقت و شايد جذابيتي براي خيلي از کودکان باقي نمي‌گذارد که به سراغ کتاب بروند و کتاب خوان شوند و اگر کودکي از در سن کم کتاب خواندن برايش عادت نشود و از کتاب‌ خواندن لذت نبرد وقتي بزرگ‌تر شود، کتاب خواندن براي او دشوارتر و گاهي تبديل به يک معضل مي‌شود.

کتاب «25 راه که والدين مي‌توانند» يکي از بهترين کتاب‌هايي است که امسال توسط انتشارات همشهري ورد بازار کتاب شد. اين کتاب، کتابي گام به گام و راهگشا است براي والدين و براي مواجه با مشکلاتي که با فرزندانشان دارند. يکي از فصول اين کتاب، راه‌کارهايي دارد براي کتاب خوان کردن بچه‌ها است که ما در ادامه با استفاده از مطالب اين کتاب، خلاصه و چکيده‌اي از تعدادي از اين راهکارها را مي‌آوريم:

1- فرزندانتان را به خواندن تشويق کنيد

خواندن يک مهارت است و با تمرين بهتر مي‌شود. پژوهش‌ها نشان مي‌دهد کودکاني که حداقل روزي 30 دقيقه کتاب يا مجله مي‌خوانند ، احتمال بيشتري دارد که در آينده کتاب‌خوان خوبي شوند.

2- با هم به کتابخانه برويد

هر هفته با فرزندانتان به کتابخانه بروند و خودتان کتابي امانت بگيريد. با اين کار هم الگوي خوبي براي فرزندتان هستيد و هم او را به اين کار تشويق مي‌کنيد.

  3-  خواندن را آسان کنيد

اگر در خانه‌اي تلويزيون و کنترلش در دسترس است و  کتاب‌ها در يک قفسه بلند، معلوم است که کودک بيشتر وقتش را با چه چيزي پر مي‌کند. اما اگر کودک قفسه کتاب‌هاي مخصوص به خود با کتاب‌هاي جالب و خواندني دارد و زمان تلويزيون ديدنش نيز برنامه ريزي شده،‌ احتمالا کتاب را انتخاب خواهد کرد.

4- براي بچه‌ها بلند کتاب بخوانيد

پژوهش‌ها نشان مي‌دهد بلند خواندن کتاب مهم‌ترين کاري است که والدين براي کتاب‌خوان شدن بچه‌هايشان انجام مي‌دهند. براي اين کار والدين بايد هر روز وقتي را براي کتاب‌خواني تعيين کنند، ‌داستان‌هاي جذاب را انتخاب کنند و هر بار با موضوعات متفاوت بچه‌ها را غافلگير کنند. همچنين پژوهشگران به والدين هشدار مي‌دهند که به هيچ وجه کتاب‌ خواندن را در رقابت با تلويزيون يا هر چيز ديگر قرار ندهند. نبايد اين ذهنيت در ذهن بچه‌ها شکل بگيرند که به خاطر کتاب نمي‌توانند تلويزيون ببينند.

 

5- تکنيک ‌هايي براي داشتن کتاب‌خوان‌هاي بهتر

در زماني که بلند بلند چيزي را براي کودکان مي‌خوانيد،‌ پيش از پايان داستان توقف کنيد و از او بخواهيد اتفاق بعدي داستان را پيش بيني کند. اگر کتابي که مي‌خوانيد شعر است، از او بخواهيد کلمه هم قافيه بعدي را حدس بزند، يا در مورد کل داستان از او بخواهيد داستان را با تجربه‌هاي شخصي خودش مقايسه کند يا به او اين امکان را بدهيد که داستان را به ميل خودش تغيير دهد و داستان بسازد.

همچنين اگر بچه‌ها کتاب‌هاي علمي دارند،‌ ديدن آنچه که در کتاب ديده‌اند به همراه ديدن همان چيز در عالم واقع و طبيعت، بسيار به عشق و علاقه آنها به کتاب کمک مي‌کند.

6-  خانواده‌اي با قانون ساعت خواب انعطاف پذير

به خاطر داريد چه قدر سخت بود يک کتاب خوب را کنار بگذاريد فقط به خاطر اينکه ساعت خواب بود؟ آيا شما هم چراغ قوه به رخت خواب مي‌برديد تا چند صفحه بيشتر بخوانيد؟

هفته‌اي يک بار به فرزندانتان بگوييد تا هر وقت که بخواهد مي‌تواند بيدار بماند، مشروط به اينکه در تختش کتاب بخواند. شبي در آخر هفته را انتخاب کنيد که فرزندتان بتواند صبح بيشتر بخوابد و حتي مي‌توانيد يک خوراکي مختصر مخصوص زمان خواب هم برايش تدارک ببينيد. با اين کار او را به خواندن تشويق کرده ايد و خوان برايش شادي بخش مي‌شود.

 

 

7- کتاب‌خواني در همه جا

مکان کتاب‌ خواندن ممکن است بعد از مدتي براي کودکان خسته کننده و کسالت آور باشد. شما در جاهاي مختلفي مي‌توانيد با بچه‌ها کتاب بخوانيد. مثلا بيرون از خانه زير سايه يک درخت با در پارک نزديک خانه يا در يک گهواره درختي مي‌تواند جاي متفاوتي براي کتاب خواني باشد. همچنين مي‌توانيد ملافه‌اي روي بند رخت ا روي ميز بيندازيد و يک مخفيگاه براي کتاب‌خواندن درست کنيد. براي سفرهاي طولاني يا معطلي‌هاي ترافيک يا زماني که در صفي گير مي‌افتيد، کتابي همراه خود در ماشين داشته باشد. همچنين مي‌توانيد پتويي روي زمين پهن کنيد و يک پيک نيک کتابخواني در داخل خانه داشته باشيد. البته راه کارهاي متفاوت ديگري وجود دارد که خواندن را براي بچه ‌ها جالب و هيجان انگيز مي‌کند و والدين مي‌توانند از آنها بهره ببرند.

8- زماني براي کتاب خواني

در بعضي خانواده‌ها، همه اعضاي خانواده توافق کرده‌اند که در وقت معيني هر کاري در دست دارند رها کنند و کتاب بخوانند. در اين زمان تلويزيون خاموش مي‌شود،‌ به تلفن‌جواب داده نمي‌شود و همه مي‌نشينند براي مدتي خواندن بي‌وقفه. براي اني اينکه اين برنامه با موفقيت روبرو شود، راهکارهايي وجود دارد که در ادامه چند پيشنهاد براي موفقيت اين زمان آزاد کتابخواني ارائه مي‌شود:

• زمان مطالعه را از قبل برنامه ريزي کنيد. اگر تقويم خانوادگي داريد اين زمان را در آن بنويسيد تا بچه‌ها بدانند اين زمان مثل زمان ديگر کارها مهم است.

• مطمئن شويد کتابهاي خوب براي خواندن داريد.  براي اين کار روز قبل سري به کتابخانه بزنيد.

•  از زمان‌هاي کوتاه شروع کنيد. بعضي خانواده‌ها با نيم ساعت در هفته شروع مي‌کنند.

• همه با هم در اين برنامه شرکت کنيد و اين رمز موفقيت اين برنامه است.

9- خواندن در همه جا و همه وقت

شما مي‌توانيد خواندن را در اين زمان‌ها بگنجانيد:

• صبحانه. مادري کتاب مي‌خواند و فرزندش هم با علاقه صبحانه مي‌خورد و هم با دقت قصه را پي مي‌گيرد

• زمان حمام در وان هم مي‌توانيد براي کودکتان کتاب بخوانيد

• زمان سوار بودن در ماشين مي‌توانيد يکي از قصه‌هاي مورد علاقه کودکان را از قبل بخوانيد و ضبط کنيد و در ماشين برايش بگذاريد.

• يک بسته کتاب کوچک که هميشه همراه فرزندتان باشد.

 

10- راه اندازي يک کتابخانه خانوادگي

کتابخانه‌اي زيبا و جذاب راه بيندازيد و فرزندتان را به مبادله کتاب با دوستانش تشويق کنيد. از هر کودک بخواهيد با يک کتاب خوب به خانه شما بيايد و در عوض کتابي را امانت بگيرد. همچنين سنت خانوادگي هديه دادن کتاب را در خانه‌تان دنبال کنيد.

11- يک مهمان کتاب خوان دعوت کنيد

شما نبايد تنها کسي باشيد که براي کودکانتان کتاب مي‌خوانيد. فرزندانتان را تشويق کنيد براي هم کتاب بخوانند. از دوستان و فاميل هم بخواهيد در خواندن يک داستان با فرزندان شما مشارکت کنند. بچه‌هاي بزرگ‌تر عاشق اين هستند که مهارت‌هاي خواندنشان را به بچه‌هاي کوچک‌تر نشان دهند. از اين قابليت استفاده کنيد

12- کتابي متناسب با سواد و علاقه کودک

يکي از مهم‌ترين نکاتي که براي علاقه مند شدن بچه‌ها به کتاب‌خواني وجود دارد اين است که کتاب متناسب با سطح سواد کودک باشد. بعضي معلم‌ها براي اينکه بفهمند آيا کتابي مناسب يک کودک است يا نه از قانون انگشت استفاده مي‌کنند. قانون 5انگشت به اين ترتيب است که از فرزندتان مي‌خواهيد يک صفحه از کتابي را بلند بخواند و براي  هر کلمه‌اي که نمي‌فهمد، يک انگشتش را بالا بگيرد اگر پيش از پايان صفحه پنج انگشتش را بالا گرفت، خواندن اين کتاب به تنهايي احتمالا براي او سخت است اما اين کتاب مي‌تواند گزينه خوبي براي بلند خواندن باشد.

انتهاي پيام/

 منبع: فارس

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس