آخرین اخبار
کد مطلب: 78446
هشدار خوش چهره نسبت به ليبرالي شدن اقتصاد مقاومتي/ درک ناصحيح چالش اصلي اجراي اقتصاد مقاومتي/ اقتصاد مقاومتي حضور فعال در جهان منهاي وابستگي تهديدزاست
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 744

 

به گزارش سلام لردگان، محمد خوش‌چهره در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رساني دانا در خصوص نحوه اجراي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي و وظايف سه قوه در راستاي اين موضوع گفت: قطعاً مقدرات کشور و به اصطلاح عاميانه سکان‌دار کشور  قوه مجريه است.

وي افزود: در ادبيات و قانون اساسي هم گفته شده که دومين مقام برجسته کشور به خاطر سکان‌دار اجرايي بودن همان قوه مجريه است و مهم‌ترين انحرافي که مي‌تواند در راستاي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي رهبر معظم انقلاب صورت گيرد، تصميمات خلق الساعه دولت است.

کارشناس مسائل اقتصادي در کشور يادآور شد: اين در حالي است که اقتصاد مقاومتي بايد با يک عقبه کارشناسي شده و به دور از سلايق و علايق شخصي رئيس جمهور پيش رود و از اين رو قوه مجريه يک ضرورت در اين زمينه محسوب مي‌گردد.

خوش چهره در ادامه با اشاره به نقش مجلس و قوه قضاييه افزود:‌ قوه مقننه و يا مجلس، بنا به فرمايش حضرت امام(ره) در رأس امور قرار دارد؛ خيلي از اقدامات دولت همچون تاييد کابينه وزرا و ديگر موارد با قوانين مجلس و روند قانوني آن عملياتي مي‌شود.

وي خاطرنشان کرد: مجلس يک نقش نظارتي، کنترلي و هدايتي خيلي قوي مي‌تواند در اين زمينه ايفا کند، قطعاً قوه قضاييه به خاطر اينکه ابزارهاي قوي از قبيل سازمان بازرسي کل و ابزارهاي هدايتي، پيشگيرانه و مقابله گرانه را دارد، مي‌تواند در اين راستا تأثير گذار باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: اجماع اين سه نهاد و اين سه بزرگواري که مسئوليت اين سه قوا را دارند از ضروريت هاي عملياتي شدن و تحقق سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي است.

 

*باور سران قوا به اقتصاد مقاومتي بايد به بدنه جاري شود

*اقتصاد مقاومتي حضور فعال در عرصه جهاني منهاي وابستگي‌هاي تهديدآميزست

خوش­چهره در ادامه اظهار داشت: به اعتقاد من اين باورهاي قوا نبايد تنها در سطح سران باقي بماند؛ بلکه بايد به بدنه جاري و ساري شود و بنابراين يک کار کوتاه مدت و پر تلاشي را لازم دارد که سران قوا مفهوم اقتصاد مقاومتي را به زير مجموعه‌هاي کليدي و استراتژيک خود تفهيم کنند.

وي در خصوص نقش مردم در اقتصاد مقاومتي گفت: نقش مردم در اقتصاد مقاومتي دو جنبه دارد: اول فهم اقتصاد مقاومتي است.

نماينده هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي افزود: اقتصاد مقاومتي مفهومي شبيه اقتصاد رياضتي ندارد و يک تاکتيک نمي‌باشد. بلکه يک نگرش و بينش است؛ به اين معنا که يک حضور پررنگ و تمام عيار و فعال در عرصه اقتصاد جهاني داشته باشيم؛ ولي چون بخشي از اقتصاد جهاني در يک فضاي تقابلي با ما قرار دارد، بايد هوشمندانه جلو برويم.

خوش چهره يادآور شد: اقتصاد مقاومتي در تبيين ساده‌اش اين است که ضمن اينکه ما مي‌خواهيم در اقتصاد جهاني پويا باشيم بايد نقاط آسيب پذيري که ناشي از وابستگي‌هاي تهديد زا هست را رفع کنيم.

وي افزود: فضاي امروز را مي‌توان به يک ورزشکار تشبيه کرد که در همه زمينه‌ها وارد مي‌شود و قصدش پيروزي و موفقيت است با اين تفاوت که براي رسيدن به موفقيت زماني به صورت لخت و با گارد باز جلو مي‌رود و در يک زمان ديگر هوشمندانه، باتدبير و با گارد بسته مقابله مي‌کند؛ اقتصاد مقاومتي نيز شبيه حالت دوم مي‌باشد که هم مردم و فعالين اقتصادي و نظام تصميم ساز و برنامه ريز در درجه اول بايد درک محيط را داشته باشند.

کارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به مکمل بودن نقش دولت و مردم در خصوص اجراي سياست‌هاي اقتصادي بيان کرد: قطعاً مشارکت مردم در عرصه‌هاي توليد، نوع مصرف و الگوهاي مصرف بسيار موثر است.

خوش چهره افزود: از طرف ديگر دولت هم بايد در قسمت‌هايي که فرصت براي ايجاد يک اقتصاد با گارد باز فراهم مي‌شود را کاهش دهد و از ظرفيت­هاي داخلي به نحو احسن استفاده کند و به سمت توليد با کيفيت داخلي پيش رود.

وي خاطرنشان کرد: مردم نيز با ديدن چنين اقداماتي الگوهاي مصرفي خود را تغيير مي‌دهند؛ بنابراين هم باور و اعتماد مردم به چنين بينشي و هم عقلانيت نظام تصميم گير و سياست­گذار در اتخاذ تصميم­هاي مناسبت رافع موانع از سر راه توليد ملي مي‌شود.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران يادآور شد: اينکه امروز در اين برهه و در حين مذاکرات نهايي چنين سياست‌هايي از سوي رهبر معظم انقلاب ابلاغ مي‌شود دليلي ندارد جزء اينکه به جهانيان نشان دهيم که ما در اقتصاد در حال بستن گارد خودمان هستيم.

 

*خيلي از کارشناسان با ادبيات و معاني مختلف اقتصاد مقاومتي را به سمت ليبراليسم کشانده‌اند

*اقتصاد مقاومتي يک اقدام تاکتيکي، موقت و مقطعي نيست

*دولت هيچ عذري ندارد که به اقتصاد مقاومتي نپردازد

خوش‌ چهره تاکيد کرد: اقتصاد ليبرالي در مجلس شوراي اسلامي و برخي از اعضاي فعال مجمع تشخيص مصلحت نظام بيش از دولت رسوخ دارد. خيلي از کارشناسان با ادبيات و معاني مختلف اقتصاد مقاومتي را به سمت ليبراليسم کشانده‌اند؛ ما بايد مراقب دوستانمان باشيم که با اين تفاسير به ما ضربه نزنند.

عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در پاسخ به اين سوال که چه کنيم تا سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي مانند ساير سياست‌هاي ابلاغي مقام معظم رهبري مسکوت واقع نشوند، گفت: در درجه اول بايد توجه کنيم که اقتصاد مقاومتي يک اقدام تاکتيکي و موقت و مقطعي نيست بلکه يک نسخه فوق‌العاده ضروري و عملياتي است.

وي افزود: نظام جمهوري اسلامي چه در عرصه مناسبات بيروني‌اش و چه در شرايطي که آلان مذاکرات هسته‌اي قرار دارد، هيچ عذري ندارد که به اين موضوع نپردازد و اگر به آن نپردازد خسارت‌هايي را متوجه خود مي‌کند که جبران ناپذير خواهد بود.

نماينده هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: ما هر فشاري تا آلان تحمل کرده‌ايم به خاطر اين است که تا آلان اين نسخه را اجرا نکرديم؛ بنابراين اول بايد بدانيم که اقتصاد مقاومتي از اين حرف‌هاي تعارف بردار و شوخي بردار و تشريفاتي و شعارگونه نيست.

 

*عدم درک و باور و توان در مسئولان اجرايي مهم‌ترين چالش اقتصاد مقاومتي است

خوش چهره در ادامه با اشاره به چالش‌هاي موجود در راستاي اجراي سياست‌هاي ابلاغي افزود: تجربه نشان داده است که خيلي از مسئولين به بعضي از مسائل درک صحيح نداشته‌‍‌اند.

وي اذعان داشت: در بحث نام‌گذاري سال جهاد اقتصادي دولت و مجلس به صورت تشريفاتي با اين موضوع برخورد کردند و از يک طرف دولت هم اعلام کرد ما که از اول کارمان جهادي بوده است و از طرفي هم با بي تدبيري‌هاي فراوان در زمينه اقتصادي در دولت نهم و دهم، خلاف جهت شعارهاي سال پيش رفتند؛ اين نشان دهنده اين است که يکي از چالش‌هاي اساسي در اين زمينه عدم درک و فهم صحيح از موضوع است.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران ادامه داد: چالش دوم علاوه بر عدم درک، عدم باور و اعتقاد مسئولين است که امروز در برخي از افراد وجود دارد. يا اگر خوش‌بينانه اين دو عامل چالش زا را کنار بگذاريم، سومين عامل چالش زا اين است که اصلاً  اين افراد کننده اين کار نيستند و مسائلي از قبيل جهاد اقتصادي مي‌طلبد که "کننده کار" و" توان کار" وجود داشته باشد.

 

*ابلاغ سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي اتمام حجت با مسئولان بود

نمايند مجلس هفتم اذعان داشت: بايد امروز اگر مسئولين به اين درک برسند که در اين زمينه ناتوانند بايد ملزومات را فراهم کنند که در اين زمينه بايد با مشورت از اهالي فن و اتصال عقل منفصل به خودشان راه اجراي اين سياست­ها را پيش بگيرند.

کارشناس اقتصادي با اشاره به اينکه امروز رهبري تمام جوانب اقتصاد مقاومتي را تشريح  و تمام حوزه‌هاي دربرگيرنده را تعريف و تفسير کرده‌اند، تاکيد کرد: ابلاغ اين سياست‌ها به مثابه  اتمام حجت با تمام مسئولين امر مي‌باشد تا من بعد در صورت عدم اجرا شدن اين سياست‌ها عذري پذيرا نباشد.

 

*ايراد همه دولت‌هاي بعد از جنگ اين بوده است که هشدارهاي اقتصادي را جدي نگرفته‌اند

* در حال حاضر هم دولت يازدهم تيم اقتصادي منسجمي ندارند

استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ايراد اصلي همه دولت‌هاي بعد از جنگ اين بوده است که علي رغم اينکه برخي دولت مردان و رؤسا ابراز دوستي زيادي هم با ما کردند و مي‌کنند اما اين هشدارها در زمينه اقتصادي  را جدي نگرفتند.

خوش­چهره اظهار داشت: بنده در همه دولت‌ها رفته‌ام و از نزديک ديده‌ام که تيم آن‌ها تيم منسجمي نيست و اگر وارد آن تيم شويد حتماً دچار چالش خواهيد شد مگر اينکه خود رئيس جمهور در بست توصيه‌ها را قبول و اجرا کند.

وي يادآور شد: احمدي نژاد در ابتدا اين حرف‌ها را به بنده گفته بود که شما خط دهي اقتصادي را به دست بگيريد ولي چون بنده اين صحبت­ها را باور نداشتم قبول نکردم و بعدها هم مشخص شد حدس بنده درست بوده است.

کارشناس مسائل اقتصادي در کشور افزود: در حال حاضر هم دولت يازدهم تيم اقتصادي منسجمي ندارند؛ کمک زماني معنا پيدا مي‌کند که خود رئيس جمهور و کابينه ايشان تقاضاي کمک داشته باشند.

 

*تفهيم اقتصاد مقاومتي و کنار گذاشتن حب و بغض‌ها گام‌هاي اساسي اجرا مي‌باشد

خوش چهره در ادامه تاکيد کرد: در درجه اول براي اجراي اقتصاد مقاومتي فهم آن مهم است که مسلماً فهم و درک اين موضوع هم بايد توسط کساني انجام شود که در اين مسير کار کرده‌اند.گام ديگري که بايد برداشته شود اين است که حب و بغض‌ها بايد کنار گذاشته شود. اين همان کاري است که ما در مجلس هفتم در کميسيون اصولگرايان مستقل طبق سخنان امام(ره) انجام داديم.

وي در مورد عملکرد اقتصادي دولت يازدهم بيان داشت:  از نظر برخي‌ها معتقدند که هنوز براي قضاوت کردن  خيلي زود است ولي بنده معتقدم نگراني‌هايي وجود دارد. بنده اين نگراني را به دوستان و برخي از اعضاي کابينه که با آن‌ها صحبت داشته‌ام، مطرح کرده‌ام.

 

*دولت يازدهم اجازه اشتباه کردن ندارد

عضو هيئت علمي دانشگاه تهران با اشاره به اينکه خطر ساده گرفتن، اقتصاد را گمراه مي‌کند افزود: به دولت گفته‌ام که اگر همه اين چهار سال را جدي کار کنيد 4سال طول مي‌کشد تا اختلالات جاري را حل کنيد. مثلاً ارزش پول ملي را به قبل برگردانيد. تورم را برگردانيد. بيکاري را کاهش دهيد. و مدام هم تکرار کرده‌ام که اين دولت اجازه اشتباه کردن ندارد. چون زمان و شرايطي که به دولت يازدهم به  ارث رسيده است به گونه‌اي نيست که دولت بخواهد تعلل کند.

خوش چهره در خصوص نگراني از عملکرد دولت ادامه داد: نگراني که عرض شد از آنجايي است که از همان زماني که براي بازار ارز تصميم گيري مي‌کردند بنده مطرح کردم سياست‌هاي پولي و ارزي غلطي دارد اجرا مي‌شود.

وي افزود: خوشبختانه در نهايت دولت قبول کرد که نبايد اجازه دهد نرخ ارز افزايش يابد و در همان حد نگه داشتند؛ اگر چه بنده هنوز خوش بين نيستم که تفکر اصلي دولت اين باشد.

نماينده اصول‌گراي مجلس هفتم ضمن بيان اين که به دولت‌ها گفته شده است ولي کارکردها و نوع اولويت بندي‌هاي دولت هنوز اذهان را اغنا نکرده است ، اذعان داشت:دولت يازدهم راه برون رفت از مشکلات را روي محيط بيروني مي‌بيند و تمام تلاش دولت در مسير عادي سازي روابط و بازسازي محيط بيروني و کاهش تحريم‌ها و ... قرار گرفته است.

خوش چهره تأکيد کرد: قطعاً هر نوع دستاوردي مي‌تواند منافع ملي را در آن حوزه ببرد بالا ولي اين نگراني وجود دارد که اگر تصوراتي که رئيس جمهور و کابينه ايشان دارند برآورده نشود خساراتي را متوجه کشور و حتي دولت خودشان کرده‌اند که بعضاً جبران ناپذير است.

 

*نگراني از توافق ژنو ريشه در منطق دارد

وي ضمن تشريح مذاکرات ژنو و بررسي نگرش‌هاي حاکم بر آن اظهار داشت: در يک نگرش افراد به شدت به مذاکرات خوش بين هستند و از نتايج تا به اينجا مشعوف هستند و به عبارتي ذوق زده هستند.

نماينده هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي در ادامه اين موضوع افزود: گروه دومي هم وجود دارد که يک سري به شدت به مذاکرات بدبين هستند. بنده هر دو را نفي مي‌کنم. چون در تأکيدات و فرمايشات مقام معظم رهبري هيچ کدام از اين نگرش‌ها وجود ندارد.

خوش­چهره افزود: بنابراين براي دولت بايد اين را در نظر داشت که سناريوي خوش‌بينانه را سرلوحه کار خود قرار دهد که کلي پيش شرط دارد و طرف مقابل مذاکرات هم به هيچ عنوان قابل اعتماد نيست.

وي يادآور شد: حالا اگر دولت فکر مي‌کند که مي‌تواند طوري مديريت کند که غير قابل اعتماد را به اعتماد بدل کند و طوري تعهدات را بگيرد که متضمن منافع ما باشد قطع به يقين مشخص و معلوم است که اين کار بسيار سختي است ولي ما اميدواريم که منويات دولت برآورده شود اما بايد بگويم که قلباً از اين اوضاع آرام نيستيم و اين نگراني هم ريشه در منطق دارد و در احساس نيست.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: معتقديم که دولت هم‌زمان بايد به محيط داخل و اقتصاد ملي توجه کند. يعني راه برون رفت از فشارهاي اقتصادي توجه به رفع موانع از سر راه توليد ملي است.

 

*روحاني هنوز شعار انتخاباتي خود درباره موانع توليد ملي را پاسخ نداده

خوش چهره تصريح کرد: اين صحبت که ما 15 روزه موانع بر سر راه توليد ملي را در مي‌آوريم و آن‌ها را اعلام مي‌کنيم را آقاي روحاني در زمان شعارهاي انتخاباتي زده است در اوايل شروع کار هم مطرح مي‌کرد که هنوز اين اعلام صورت نگرفته است.

وي اظهار داشت: نگراني بنده اين است که نکند  نگاه درون آقاي روحاني به شدت تضعيف شده باشد. يا خود ايشان به جمع‌بندي هاي متفاوتي رسيده‌اند يا به دليل فشارهاي اطرافيان و جو حاکم بر تفکرات اقتصادي تيم ايشان اين مهم را مي‌گويد. البته براي قضاوت راجع به اين مسائل کمي زود است.

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس