کد مطلب: 77901
پرواز پهپادهاي ارتش بر فراز ناوگان دريايي آمريکا/ نصب جديدترين موشک کروز بر روي شناورها/ ماجراي مواجهه ناوشکن ايراني با ناو آمريکايي
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 750
به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس- نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران با اعزام 29 ناوگروه در طول 5 سال اخير به آبهاي بين المللي ازجمله حليج عدن، درياي سرخ، درياي مديترانه، اقيانوس آرام، تنگه مالاکا و اقيانوس اطلس به عنوان يک «نيروي راهبردي»، وظيفه حفاظت از منافع کشور در ابهاي دوردست و حراست از شناورهاي تجاري و نفتکش ايراني را برعهده دارد.
استفاده از تجهيزات مدرن و به روز در حوزههاي راداري، شناوري، موشکي و پروازي در انجام ماموريتها در کنار ساخت انواع يگانهاي مورد نياز به خصوص شناورهاي سنگين و زيرسطحيهاي سبک و نيمه سنگين، سامانههاي موشکي و تعمير و اورهال زيرسطحيهاي سنگين ازجمله مهمترين دستاوردهايي بوده که نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران را به عنوان يکي از نيروهاي قدرتمند و موثر منطقه معرفي کرده است.
در همين راستا امير دريادار دوم سياوش جره معاون عمليات نداجا در گفتگو با خبرنگاران دفاعي خبرگزاري فارس، ضمن تشريح وظايف و ارائه گزارشي از عملکرد اين نيرو در سالهاي اخير، به برخي دستاوردهاي جديد در حوزه دريايي نيز اشاره کرده است.
امير سياوش جره که خود يکي از افسران با سابقه يگانهاي زيرسطحي است، پيش از اين مسئوليت، فرماندهي منطقه سوم دريايي ارتش در «چابهار» را نيز برعهده داشته است.
***
دريادار جره در ابتداي اين گفتگو با اشاره به تاکيد مقام معظم رهبري مبني بر اينکه نيروي دريايي بايد در آبهاي دور دست حضور داشته باشد، گفت: ما از سال 88 و با توجه به پديده شوم دزدان دريايي و وضعيت خليج عدن، شروع به اعزام ناوگروهها کرديم و از آن سال تاکنون، 29 ناوگروه اعزام شدهاند که ناوگروه 28 به زودي به کشور بازميگردد.

* توان اعزام همزمان 2 ناوگروه را داريم
وي افزود: وقتي 2 يا 3 ناو به دريا ميروند و فاصله زيادي از سواحل کشور ميگيرند، بايد آن قدر آمادگي فني، تجهيزاتي و پرسنلي داشته باشند که اگر اشکال و موردي پيش آمد، بتوانند آن را برطرف کنند، زيرا در آن فاصله، کسي نيست که کمکشان کند، لذا بايد کاملا خودکفا باشند.
وي ادامه داد: ناوگروههاي ما با صد در صد آمادگي اعزام ميشوند. به عنوان مثال ناوگروه 28 که تا هندوستان و سريلانکا رفته، زيردريايي و بالگرد به همراه داشت و ناوگروه بسيار مجهز و کاملي بود.
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش تاکيد کرد: ما اين امکان را داريم که اگر نياز باشد، به صورت همزمان 2 ناوگروه را هم به شرق اقيانوس هند و هم غرب اقيانوس هند اعزام کنيم و قبلا هم اين کار را کردهايم و از نظر فني آمادگياش را داريم.
جره درخصوص سامانههاي ارتباطي ناوگروهها در آبهاي دوردست نيز اظهار داشت: سامانههاي در اختيار ما تاکنون به هيچ عنوان مشکلي نداشتند و ناوگروهايمان از نظر تجهيزاتي به قدري مجهز شده و سامانههاي لازم را در اختيار دارند که حتي تا وقتي چين هم رفتند از نظر برقراري تماس مشکلي نداشتيم.
* تجهيز شناورهاي به سامانه موشکي «رعد»/ نصب «صياد» بر روي يگانهاي جديد
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش با بيان اينکه موشکهاي پدافندي روي شناورهاي نداجا نصب شده است، گفت: بعنوان مثال امروز برخي يگانهاي شناوري ما به موشکهاي «رعد» مجهز شدهاند.
وي همچنين با اشاره به موشک پدافندي «صياد» اظهار داشت: صياد يک موشک زمين پايه است و وقتي بخواهيم آن را روي واحد شناوري استفاده کنيم مستلزم تغييراتي است که اين کار در برنامههاي آتي ماست تا از موشک صياد بر روي شناورهاي در حال ساخت مثل موج 2- 3 -4 و 5 استفاده کنيم.

جره با بيان اينکه همه نوع تهديد براي يگاني که به آبهاي دوردست ميرود، متصور است، گفت: درخصوص يگانهاي نيروي دريايي ممکن است تهديد از هرطرف اتفاق بيفتد، ممکن است از هوا، سطح و زير سطح باشد. لذا يگانهاي دريايي بايد آمادگي داشته باشند تا با تهديد در هر جهتي مقابله کنند که يک بخش آن دفاع هوايي است.
وي ادامه داد: يگانهايي که به مأموريت ميفرستيم اين آمادگي را دارند که تهديدات را کشف و شناسايي و در مواقع لزوم با آنها برخورد کنند.
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش تصريح کرد: البته تاکنون موردي نداشتيم که ناوگروهمان تهديد هوايي شده باشد هرچند گاهي پرندههاي بيگانه براي شناسايي ميآيند و ما نيز توجه ويژهاي به تجهيزات ضدهوايي يگانهاي که اعزام ميشوند، داريم.
* اقدامات مناسب براي منحرف کردن موشک از طريق جنگال
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش در ادامه گفتگو با فارس، درخصوص نحوه منحرف کردن موشکهاي دشمن تصريح کرد: موشکهاي پيشرفته موجود را ديگر نميشود با سيستمهاي قديمي منحرف کرد چون سيستمهاي هدايتليزري دارند و به صورت Fire And Forget هستند. يعني به صورت مکانيکي نميتوان منتظر ماند تا موشک را ديد بعد اقدام کرد بلکه بايد قبل از ديدن موشک، سيگنال را کشف و مسير آن را مشخص و نقطه برخورد را محاسبه کرد تا بتوان اقدام مناسب را عليه آن انجام داد.
وي خاطرنشان کرد: تکيه ما در سيستمهاي جديد براي انحراف اين موشکها بحث جنگال (جنگ الکترونيک) است که حضرت آقا هم تاکيد زيادي بر روي آن داشتند و فرمودند که بحث جنگال را جدي بگيريد. ما الان به شدت در اين حوزه کار ميکنيم و در اين خصوص اقدامات بسيار خوبي انجام شده و ما اين توانايي را داريم که در دريا در مقابل هر نوع تهديدي از خود دفاع کنيم.
* فيلمبرداري پهپادهاي ارتش از ناوهاي آمريکايي
جره در ادامه درخصوص توان پهپادي نداجا گفت: نيروي دريايي يکي از نيروهايي است که سالها پيش و حتي قبل از انقلاب، از پهپاد استفاده ميکرده و در تمام رزمايشها نيز از آنها به عنوان هدف بهره ميبرده است. الان هم که بحث کشف و شناسايي در عمق مطرح است و با توجه به سلاحهاي موجود در دنيا، تأکيد زيادي بر حوزه پهپادي کردهايم و خوشبختانه دستاوردهاي خوبي نيز داريم و از پهپاد بيشتر در حوزه کشف و شناسايي استفاده خواهيم کرد.
وي افزود: با توجه به اينکه تهديدات ما تهديدات درياپايه است و ما در سواحل مکران مستقر هستيم لذا اگر تهديدي متوجه ما شود از ناحيه اقيانوس هند است، پس ما بايد بتوانيم در عمق، قبل از اينکه دشمن بتواند خطري متوجه ما کند، آن را شناسايي کنيم.

معاون عمليات نيروي دريايي ارتش با بيان اينکه به طور وسيع از پهپادها استفاده ميکنيم، گفت: موارد زيادي داشتيم که پهپادهاي ما بالاي ناوهاي آمريکايي رفتهاند و فيلمبرداري و عکسبرداري و شناسايي کردهاند، بدون اينکه آنها بفهمند که فيلمهاي آنها هم موجود است.
جره خاطرنشان کرد: بحث پهپاد در نيروي دريايي، نقشه راه دارد و پهپادهايي که الان استفاده ميکنيم و آنهايي که قرار است در آينده استفاده کنيم، مشخص شده است.
* شليک اژدر ضد زيردريايي از بالگردها و هواپيماهاي نداجا
وي در بخش ديگري از اين گفتگو به نقش بالگردها در عمليات ضد زيردريايي اشاره و تصريح کرد: بالگردهاي SH نداجا نوع مأموريتشان ضد زيردريايي است. براي عمليات ضد زيردريايي اول بايد هدف شناسايي و زيردريايي کشف شود که بالگردهاي ما سونار عمق متغير دارند که در آب قرار ميگيرد.
جره تاکيد کرد: اژدري که از روي بالگرد پرتاب ميشود همان اژدري است که از واحد سطحي پرتاب ميشود، اين اژدرها اين قابليت را دارند که از روي هواپيما هم پرتاب شوند و هواپيماهاي P3F نداجا، مأموريت اصليشان ضدزيردريايي است.
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش ادامه داد: اژدرهاي ضد زيرسطحي و ضد سطحي که نياز داريم به صورت کامل در صنايع داخلي در حال توليد و اژدرهاي کاملا بهروزي است.
* «فاتح» در مرحله تست نهايي/ تکميل بدنه و نصب تجهيزات
دريادار جره همچنين با اشاره به ساخت زيردرياييهاي جديد گفت: زيردريايي فاتح مراحل تستهاي نهايي را طي ميکند و کارهاي بدنه و نصب تجهيزات آن کاملا انجام شده است.
وي ادامه داد: به هر حال محصولي که براي اولين بار ميآيد، مراحل تست زيادي را بايد طي کند که اين مراحل تست با همکاري صنايع داخلي در حال طي شدن است و انشاءالله اين زيردريايي بزودي تحويل ميشود.
* طراحيهاي «بعثت» انجام شده است
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش همچنين به زيردريايي «بعثت» اشاره کرد و گفت: طراحيهاي زيردريايي بعثت انجام شده و اين يک زيردريايي سنگين است که صنايع در حال ساخت آن هستند.
جره اظهار داشت: زيردرياييها در کلاسهاي مختلف در جهان ساخته ميشود و آنها که در يک کلاس قرار ميگيرند از نظر تجهيزات تفاوت زياد و اساسي با هم ندارند. پارامترهايي که براي يک زيردريايي مهم است عمق قوس، سرعت در زير آب و تعداد سلاحها است.
وي تاکيد کرد: آنچه که در ايران طراحي شده خواستههاي ما را کاملا برآورده ميکند و از نظر تکنيکي و تجهيزاتي چيزي از زيردرياييهاي هم نوعش در دنيا کم ندارد.
* تعداد مورد نظر زيردريايي «غدير» توليد و عملياتي شده است
جره با اشاره به زيردرياييهاي غدير نيز خاطرنشان کرد: زيردرياييهاي غدير، زيردرياييهاي سبک محسوب ميشوند و به دليل حجم کوچک و تناژ کم، مأموريتشان با زيردرياييهاي سنگين فرق ميکند.
وي تصريح کرد: تعدادي که قرار بود از زيردريايي غدير در صنايع ساخته شود توليد و تحويل نيروي دريايي شده و مأموريتهاي خود را انجام ميدهند.
* خليج فارس براي عمليات زيردرياييها مناسب نيست
جره با بيان اينکه عميقترين نقطه خليج فارس 80 متر است، اظهار داشت: وقتي زيردريايي قوس ميکند، يا بايد در عمق پريسکوپ باشد يا در عمق 50 متري برود. به عنوان مثال اگر زيردريايي در عمق 30 متري قرار بگيرد، يک سوپر تانکر که آبخور آن 35 متر است با آن برخورد ميکند. لذا يک عمق ايمن در نظر گرفته شده و هيچ زيردريايي مابين اين عمقها دريانوردي نميکند، چون نه آن قدر بالاست که بتواند اطرافش را ببيند و نه آن قدر پايين است که با کشتيها برخورد نکند.

وي افزود: از طرف ديگر وقتي زيردريايي در عمق 50 متري ميرود بايد 20- 30 متر زيرش آب باشد که خليج فارس اين امکان را نميدهد و به دليل عمق کمش اصلا مناسب عمليات زيردريايي نيست.
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش خاطرنشان کرد: چندي پيش زيردريايي آمريکايي با يک نفتکش ژاپني برخورد کرد که به دليل رعايت نکردن اين قواعد بود و اشتباهي بود که آمريکاييها کرده بودند.
* امکان نصب رادار «عصر» بر روي شناورهاي لجستيک
جره با اشاره بهدستاوردهاي جديد در حوزه راداري، با تاکيد بر اينکه امکان نصب راداري مثل رادار «عصر» بر روي تمام واحدهاي شناور وجود دارد، اظهار داشت: رادار عصر يک رادار هوايي براي گرفتن هدفهاي هوايي است و علاوه بر اينکه ناوشکنها بايد به آن مجهز شوند که شدهاند، يگانهاي لجستيک هم اين قابليت را دارند.
* ويژگيهاي ناوشکن سهند/ عملياتي شدن در سال 93
وي در ادامه به وضعيت ناوشکن سهند اشاره و تصريح کرد: مراحل بدنه سهند تمام شده و در حال نصب تجهيزات است. اين ناوشکن از نمونههاي قبلي بهتر است و در مدت يک سال بدنه آن ساخته شد.
معاون عمليات نداجا افزود: يکي از تفاوتهاي اين ناوشکن از نظر شکل است. سهند طوري طراحي شده که رادارگريز باشد. زواياي بدنه اين ناوشکن طوري طراحي شده که کمترين برگشت امواج راداري را داشته باشد.
جره خاطرنشان کرد: همچنين سامانههاي موشکي سطح به سطح و سطح به هوا بر روي آن نصب شده و از نظر دفاع سطحي و دفاع ضدهوايي تجهيزات بيشتري نسبت به جماران دارد. سيستمهاي کشف و شناسايي و جنگال که براي اين ناوشکن طراحي شده نيز بسيار پيشرفتهتر از جماران است و اميدواريم ناوشکن سهند سال 93 عملياتي شود.
* نصب موشک و توپ بر روي ناو آموزشي خليج فارس
معاون عمليات نداجا اظهار داشت: ناو آموزشي خليج فارس در حال تکميل شدن قطعات بدنه است و بر روي حوض خشک روي آن کار ميشود که تا چند ماه آينده کامل و به آب انداخته و نصب تجهيزات آغاز ميشود.
وي گفت: خليج فارس يک ناو صرفا آموزشي است و اين قابليت را دارد تعداد زيادي دانشجو را به آبهاي دور دست اعزام کند. از سوي ديگر با توجه به اينکه يک ناو آموزشي است اما چون به دريا اعزام ميشود تجهيزات دفاعي و موشک و توپ و سيستمهاي هدايت آتش هم خواهد داشت.
* شناسايي پهپادهاي دشمن توسط رادار عصر
جره با اشاره به توانمندي نداجا در مقابله با پهپادهاي دشمن تصريح کرد: شناسايي پهپاد به دليل جثه کوچکش توسط رادار بسيار سخت است اما رادار عصر که اخيرا رونمايي شد اين قابليت را دارد که پهپادها را هم کشف کند البته تاکنون پهپادي نداشتيم که بخواهد وارد FIR ما شود.
* ناوهاي فرامنطقهاي جرات وارد شدن به آبهاي ما را ندارند
معاون عمليات نداجا گفت: در سالهاي اخير و قبل از آن که در خليج فارس و درياي عمان بوديم، موردي نداشتيم که ناوهاي فرامنطقهاي بخواهند وارد آبهاي سرزمين ما شوند.
وي ادامه داد: از خط ساحلي تا 12 مايل، آبهاي سرزميني است و جزو محدوده داخلي يک کشور محسوب ميشود و اگر ناو کشور ديگري بخواهد وارد آن شود تجاوز محسوب ميشود. از 12 مايل تا 24 مايل، محدوده نظارت است يعني عبور بيضرر کشتيهاي تجاري و جنگي مانعي ندارد. همچنين از 24 تا 200 مايلي، محدوده فلات قاره است و منطقه انحصاري همان کشور است که فعاليت اقتصادي کند.
* رصد ناوگان فرامنطقهاي تا زمان پهلوگيري در کشورهاي عربي
امير جره افزود: ناوهاي فرامنطقهاي از رأس الحد که وارد محدوده نيروي دريايي ميشوند تا زماني که در يکي از کشورهاي عربي پهلو ميگيرند کاملا تحت رصد ما هستند.

* عبور ناوگروه ايراني از نزديکي اسرائيل
دريادار جره در بخش ديگري از گفتگو با خبرگزاري فارس، به موضوع برخورد رژيم صهيونيستي با يکي از ناوگرههاي نداجا اشاره و تصريح کرد: ناوگروه ما وقتي از کانال سوئز رد و وارد درياي مديترانه شد و ميخواست به بندر لازقيه برود، بايد از نزديک سواحل فلسطين اشغالي و البته آبهاي بينالمللي عبور ميکرد که آنها شروع به صدا کردن ناوهاي کردند و ما نيز اصلا توجهي به آنها نکرديم و به مسيرمان ادامه داديم.
معاون عمليات نداجا تاکيد کرد: در طي ماموريتهاي ناوگروههاي ما موردي نبوده که يگانهاي دريايي آمريکايي بخواهند از ناوهاي ما سؤال يا ارتباط برقرار کنند.
* ماجراي مواجهه ناوشکن ايراني با ناو آمريکايي
وي افزود: در يک مورد، کشتي تجاري ايراني در حال حرکت بوده که يک ناو آمريکايي اعلام کرده بود که ميخواهم از آن بازرسي کنيم که بلافاصله ناوگروهمان به آنجا اعزام شد و ناو جنگي ما کشتي ايراني را اسکورت کرد. آن ناو آمريکايي نيز وقتي در 24 ساعت ديد نميتواند کاري کند از آنجا رفت و ناوشکن ما آن کشتي تجاري ايراني را تا مقصد اسکورت کرد.
* نصب موشک کروز «غدير» با بُرد بيش از «نور» و «قادر» بر روي شناورها
دريادار جره همچنين با اشاره به توانمندي موشکي نداجا اظهار داشت: موشکهاي کروزي که در نداجا استفاده ميکنيم موشکهايي از قبيل «نور»، «قادر» و «غدير» است که هم بر روي واحدهاي شناوري و هم يگانهاي موشکي ساحل به دريا از آنها استفاده ميکنيم.
وي ادامه داد: تفاوت اين موشکها در بُردشان است و نور و قادر و غدير هرکدام در يک مرحله بردشان افزايش يافته است. البته توانايي شناسايي رادارشان نيز پيشرفتهتر شده است تا هدف را زودتر بگيرند.
معاون عمليات نداجا خاطرنشان کرد: هر نوع موشکي را ميتوانيم بر روي شناورهايمان نصب کنيم، حتي شناورهاي لجستيک ما هم اين توانايي را دارند.
دريادار جره با بيان اينکه موشک «غدير» آخرين ورژن موشکهاي کروز دريايي است، اعلام کرد: موشک کروز غدير برد بيشتري نسبت به نور و قادر دارد.
* فعاليت قرارگاههاي دريايي خاتم تحت نظر ستاد کل نيروهاي مسلح
معاون عمليات نداجا با بيان اينکه قرارگاههاي دريايي خاتم 1 و 2 تحت نظر قرارگاه مرکزي خاتمالانبيا(ص) ستادکل نيروهاي مسلح هستند، گفت: قرارگاه دريايي خاتم 1 به فرماندهي فرمانده نيروي دريايي ارتش و قرارگاه دريايي خاتم 2 هم در اختيار نيروي دريايي سپاه است و با توجه به خط حدي که تعيين شده در حوزه مسئوليت خليج فارس و درياي عمان فعاليت ميکنند.
وي ادامه داد: بين 2 قرارگاه دريايي خاتم، تعامل هاي زيادي وجود دارد که با هماهنگي ستاد کل انجام ميشود.

* بار اصلي توسعه شهرهاي ساحلي بر دوش نداجاست
دريادار جره با اشاره به اهميت فرهنگ دريايي گفت: متأسفانه فرهنگ و نگرش دريايي در کشور وجود ندارد و ما در نداجا خيلي روي اين موضوع کار کردهايم، حتي خيلي از نظاميان نيز، در اين خصوص شناخت کافي ندارند.
وي تصريح کرد: در اين راستا جلسهاي داشتيم و تفاهمنامهاي نوشته شده که راجع به دريا بيشتر در کتابهاي درس ابتدايي و راهنمايي و دبيرستان پرداخته شود. مشکل ما اين است که مردم هم با دريا آشنا نيستند لذا نيروي دريايي در اين راستا فرهنگسازي ميکند تا مردم با فرهنگ دريايي آشنا شوند. در تمام دنيا پيشرفتهترين شهرها بنادرشان است اما در ايران شهرهاي ساحلي از محرومترين شهرها هستند.
جره تاکيد کرد: دولتمردان بايد همت کنند و دوشادوش نيروي دريايي در توسعه اين شهرها نقش داشته باشد. الان بار اصلي بر دوش نداجا است. البته گامهاي خوبي از سوي دولت برداشته شده است اما کند است و بايد توجه بيشتري شود تا به توسعه و آباداني شهرهاي ساحلي بيانجامد.
* دماوند تا پايان سال به آب انداخته ميشود
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش در پايان اين گفتگو به وضعيت ساخت ناوشکن دماوند در آبهاي درياي خزر اشاره و تصريح کرد: مراحل بدنه و نصب موتور و تجهيزات ناوشکن دماوند پايان يافته است و اميدواريم تا پايان امسال به آب انداخته شود.
گفتگو از محمدمهدي يزدي و مهدي بختياري