به گزارش سلام لردگان، علياکبر ولايتي که به تازگي به عنوان رئيس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام منصوب شده است، در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در رابطه با تاثير حضور نداشتن ايران در مذاکرات ژنو 2 و نتايج اين مذاکرات گفت: اساس مذاکرات ژنو از ابتدا برپايه درستي گذاشته نشده، زيرا از يک سو به دولت قانوني سوريه اهميت لازم داده نشده است و از سوي ديگر معارضيني هستند که آنها ترکيبي از حاميان تروريست و وابستگان به قدرتهاي بيگانه و افراطيون ميباشند، بنابراين هيچ دليلي ندارد که اين گروهها طرف مذاکره دولت قانوني سوريه قرار گيرند و ترکيب مذاکرات را تشکيل بدهند.به همين دليل نمي توان نتايج موثر و مفيدي را از اين اجلاس انتظار داشت.
ولايتي افزود: به عقيده ما بايد سرنوشت ملت سوريه به دست خودشان رقم بخورد نه توسط کشورهاي بيگانه و طرفهايي که بدون هيچ وجهه قانوني در امور داخلي اين کشور مداخله ميکنند. به همين دليل مي توان گفت مصوبات مذاکرات دور اول ژنو مذاکراتي خلاف مقررات بينالمللي است که با اصل حاکميت دولتها و کشورها نيز مغايرت دارد.
مشاورمقام معظم رهبري در امور بين الملل با بيان اينکه هر ملتي خود بايد در رابطه با سرنوشت خويش تصميمبگيرد نه گروههايي که هيچ رابطهاي با آنها ندارند، خاطرنشان کرد: کشوريا سازمان ثالث حتي اگر مقر سازمان ملل هم باشد حق ندارد در مورد آينده کشورها تصميم بگيرد و اين امر اساسا هم از نظر معيارهاي عقلاني و هم امور بينالملل فاقد مشروعيت است.
رييس مرکز تحقيقات استراژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام در رابطه با دعوت ايران براي حضور در اجلاس ژنو 2 و پس گرفتن اين دعوت از سوي بانکي مون گفت: آنها ابتدا ايران را دعوت کردند و وزارت خارجه ما هم اعلام کرد که اين دعوت را بدون هيچگونه پيششرطي ميپذيرد ولي آنها شرطي داشتند مبني بر اينکه پيش از حضور در مذاکرات ژنو2 بايد مصوبات ژنو 1 را بپذيريم. بنابراين معلوم است اين امر مورد قبول دولت جمهوري اسلامي ايران به عنوان يکي از طرفهاي مهم منطقهاي در بحث سوريه نيست.
وي ادامه داد: با اين حال ايران قصد مداخله در امور داخلي سوريه را ندارد، ولي نسبت به امنيت منطقه حساس است؛ زيرا هر اتفاقي که در سوريه و ساير کشورهاي منطقه رخ دهد در صورتي که اثرات نامطلوبي داشته باشد بر امنيت ايران نيز اثر خواهد گذاشت.
ولايتي در مورد روابط ايران و سوريه خاطرنشان کرد: روابط دو کشور از ابتداي انقلاب تا کنون بسيار نزديک بوده و مي توان گفت ايران، سوريه و لبنان حلقههاي متصل مقاومت در برابر رژيم صهيونيستي را تشکيل مي دهند، بنابراين ايران نميتواند نسبت به سرنوشت مردم سوريه بيتفاوت باشد ولي از آنجا که ايران در مذاکرات ژنو 2 حضور ندارد و علاوه براين معارضين حامي تروريست هم زيادهخواهيهايي را در اين مذاکرات دنبال مي کنند و عملا قصد دارند دولت سوريه را در تنگناي سياسي و بينالمللي قرار دهند، حضور نيافتن ايران و خواستههاي غيرقانوني معارضان حامي تروريست وپشتيباني بينالمللي آنها باعث ميشود تا در اين مذاکرات به نتايج مطلوب و مورد نظر دست نيابند.
رئيس مرکز تحقيات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام در مورد مذاکره ميان معارضان سوري و دولت اين کشور تاکيد کرد: بعيد است برگزار کنندگان ژنو به اهداف خود براي برگزاري مذاکرات ژنو 2 دست يابند و براساس پيشبيني ما از اين مذاکرات نتايج ملموس مثبتي به دست نخواهد آمد.
وي در بخش ديگري از اين گفتوگو با ايسنا در رابطه با توافق ژنو درباره موضوع هستهاي و درباره اينکه گام نهايي ايران و 1+5 با توجه به تهديدها و خط قرمزهايي که هر روز از سوي آمريکا براي کشورمان رسم ميشود چه خواهد بود؟ گفت: ايران در مذاکرات با 1+5 شرکت کرد و يک يادداشت تفاهم امضا شد که مورد قبول دو طرف قرار گرفت و ايران به آنچه اعلام کرده بود وفادار است.علاوه بر حفظ تکنولوژي صلحآميز هستهاي، استفاده صلحآميز از آن هم اهميت زيادي دارد. بنابراين نه تنها داشتن تکنولوژي هسته اي بلکه استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي که کاربرد بسياري هم در صنعت دارد مهم بوده و ما به آن پايبند هستيم.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بين بين الملل با بيان اينکه ايران از اين مواضع خود به هيچ عنوان عقبنشيني نخواهد کرد، خاطرنشان کرد: عصر تهديدهاي نظامي گذشته است، اين تهديدها و برخي خط قرمزهايي که از سوي آمريکا مطرح ميشود بيپايه و بدون مصرف است زيرا افرادي که اين تهديدها را عنوان مي کنند در مسائل سادهتر منطقهاي شکست خوردهاند. براي مثال آنها همين تهديدها را در قبال عراق داشتند. با همت مردم اين کشور، آمريکاييها باسرشکستگي از عراق خارج شدند. همچنين در افغانستان نيز شاهد شکست آمريکاييها بوديم.
ولايتي افزود: ايران کشوري مقتدر در منطقه است و از نظر اقتدار حرف اول را ميزند و قطعا با اين تهديدها از مواضع اصولي خود دست برنميدارد زيرا زماني که هنوز آمريکاييها امتحان خود در منطقه را پس نداده بودند و ناکارآمديشان در زمينههاي نظامي و به طور کامل مشخص نشده بود، جمهوري اسلامي ايران هراسي از تهديدات به خود راه نميداد. حالا که دولت آمريکا قدرت سابق را ندارد و هرازگاهي به صورت مضحک يکي از مقامات آمريکايي اعلام ميکنند که همچنان گزينه نظامي عليه ايران روي ميز است اين موضوع تبديل به مضحکهاي در جهان شده است چرا که با ارتباط و بيارتباط ميبينيم که رئيس جمهور و يا وزير امور خارجه آمريکا تهديدي را عليه ايران مطرح ميکنند که اين کار آنها انسان را به ياد دون کيشوت مياندازد. به طورکلي اين تهديدها هيچ تأثيري بر عزم ايران براي ادامه راه هستهاي خود ندارد.
رئيس مرکز تحقيات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام با تاکيد بر اينکه ايران اهل مذاکره و تعامل است، گفت: ما همواره از مذاکره استقبال کردهايم ولي اين مذاکرات بايد در چارچوب اصول قابل احترام به ايران که البته مورد پذيرش جامعه بينالمللي هم هست و ايران به عنوان کشوري مقتدر و بزرگ منافع خود در منطقه و جهان را دنبال مي کند، انجام شود.
وي در بخش ديگري از گفتوگوي خود در رابطه با روابط ايران و مصر خاطرنشان کرد: رابطه ايران و مصر بستگي به تلاش دولتهاي دو کشور دارد که اگر خواست دو طرف باشد اين روابط از سر گرفته ميشود و نيازمند گذشت زمان و تهيه مقدماتي است که بايد با خواست دو طرف منطبق باشد.
ولايتي دررابطه با وضعيت مصر خاطرنشان کرد: آنچه در مصر ميگذرد نميتواند مورد رضايت جهان اسلام باشد زيرا جنگ و درگيريهاي داخلي و فرسايش نيروهاي مصر که بايد صرف سازندگي و پيشرفت اين کشور گردد را از بين ميبرد، ضمن آنکه اعاده دموکراسي در مصر يک امر پذيرفته شدهاي در دنيا بوده و انتظار ميرود هر چه ملت مصر ميخواهد همان عملي شود و حکومتي براساس انتخاباتي آزاد در اين کشور روي کار بيايد.
رئيس مرکز تحقيات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام با تاکيد بر اينکه ما از پيشآمدهاي مصر خوشحال نيستيم و درگيري ميان نيروهاي سياسي مصر که گاهي به خشونت کشيده ميشود براي ما ناخوشايند و ناراحت کننده است، گفت: ما براي مصر به عنوان کشوري مهم در جهان اسلام و تأثيرگذارترين کشور در امور سياسي و فرهنگي جهان عرب اهميت قائل هستيم و توقعات ما خيلي بيشتر از آن چيزي است که در مصر جريان دارد. مصر کشور مهمي است و همواره در خط مقدم جبهه ضد صهيونيستي بوده و مردم مصر حتي اگر برخي از حکومتها را نخواسته باشند، همچنان بر اين امر پايبند هستند.
رييس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام در پايان تاکيد کرد: ما اميدواريم که هرچه زودتر اين آرامش به جامعه مصر بازگشته و انتخابات درستي در اين کشور صورت بگيرد و در نهايت نيز نمايندههاي واقعي دولت مصر باشند که حکومت را به دست ميگيرند.
انتهاي پيام