به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس به عشقآباد، محمدجواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان امروز (سهشنبه) پيش از ترک عشقآباد به مقصد تهران در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوال خبرنگار فارس در خصوص اقدام بانکيمون دبيرکل سازمان ملل در دعوت از ايران براي شرکت در نشست ژنو 2 و سپس پس گرفتن اين دعوت، اظهار داشت: ما از ابتدا اعلام کرديم که هيچ پيششرطي را براي حضور ايران در نشست ژنو 2 نميپذيريم.
رئيس دستگاه ديپلماسي با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران نقش مهمي در منطقه دارد و نميتوانند اين نقش را ناديده بگيرند، خاطرنشان کرد: ديدگاه ما از ابتداي بحران اين بوده که تنها راهحل بحران سوريه راهحل سياسي است، اما متاسفانه بسياري از گروهها و کشورهاي منطقه و بيرون منطقه به دنبال راهحل نظامي بودند و تازه به اين نتيجه رسيدهاند که راهحل نظامي کارآمدي ندارد و بايد به دنبال راهحل سياسي باشند.
*تماسهاي تلفني بان کي مون با ظريف
ظريف در ادامه با بيان اينکه بانکيمون در هفته گذشته چندينبار با من تماس گرفت، اظهار داشت: در همه اين تماسها صريحا به ايشان گفتم که هيچگونه پيششرطي را نميپذيريم و هرگونه اظهارنظري از طرف ايشان که متضمن اين باشد که ايران شرطي را براي حضور در نشست پذيرفته خلاف واقع ميدانيم و ايشان کاملا از اين موضوع مطلع بود و از ديدگاه ما اطلاع داشت.
رئيس دستگاه ديپلماسي با ذکر اين نکته که بانکيمون در چهار روز گذشته 2 تا 3 بار با وي تماس تلفني گرفته، خاطرنشان کرد: آقاي بانکيمون سفير ما را دعوت کرد و علاوه بر اين آقاي اخضر ابراهيمي نيز تماس گرفت که در همه تماسها صريحا گفتيم که ما همواره نقش سازنده و مثبتي ايفا خواهيم کرد و اجازه نخواهيم داد که براي جمهوري اسلامي پيششرطي قرار دهند.
وزير خارجه اضافه کرد: متاسفانه آقاي بانکيمون بعد از اعلام دعوت از ايران تحت فشار قرار گرفت.
*نداشتن شهامت براي اعلام دليل پس گرفتن دعوت
وي با بيان اينکه ما از دو چيز متاسف هستيم، عنوان کرد: اول از اين متاسفيم که بانکيمون بر اثر فشاري که به آن وارد شد پيشنهاد خود را پس گرفت. ما از ابتدا مشتاق به اين موضوع نبوديم و فقط به خاطر اينکه از ما دعوت شده بود ميخواستيم شرکت کنيم، آن هم نه در سطح وزير بلکه در سطح معاون وزير؛ زيرا اعتقاد داشتيم که زمان دعوت براي حضور وزير خارجه ايران خيلي دير شده بود و قرار بود اگر دعوت جدي باشد معاون وزير خارجه شرکت کند و ما متاسفيم که آقاي بانکيمون تحت فشار پذيرفت که دعوت را پس بگيرد.
رئيس دستگاه ديپلماسي اضافه کرد: آنچه که بيشتر باعث تاسف است نداشتن شهامت براي اعلام دليل پس گرفتن دعوت بود.
وي گفت: اينکه پس گرفتن دعوت را به اظهارنظرها در ايران نسبت دادن اقدام درستي نبود و به صورت مشخص آمريکا و برخي گروههايي که بعضا دستشان به خون مردم سوريه آغشته است به ايشان فشار آورده و آقاي بانکيمون ناگزير شده که اين کار را انجام دهد و به دنبال توجيه گشته است.
ظريف اضافه کرد: من اين رفتار را در شأن دبيرکل سازمان ملل نميدانم و باعث تاسف است که اين رفتار را از خود بروز داده است.
*از ابتداي مذاکره سازوکار منسجمي براي مذاکره داشتيم
وي درباره مذاکراتش با اشتون در خصوص راهحل جامع خاطرنشان کرد: روز گذشته برنامه اقدام مشترک با احساس مسئوليت طرفين و بعد از مدتي مذاکره و گفتوگو و فراز و نشيب شروع به اجرا کرد و اجراي مرحله اول آن آغاز شد و از همان روز آمادگي ما براي ورود به مذاکره در خصوص راهحل نهايي و رسيدن به حل و فصل نهايي وجود دارد.
وزير خارجه اضافه کرد: صرفا نياز است که هماهنگي درباره زمان و مکان مذاکرات صورت گيرد و پس از آن مذاکرات را شروع کنيم که همچون دفعه قبل در سطح من و خانم اشتون خواهد بود و خانم اشتون را مديران سياسي 1+5 همراهي ميکنند و زماني که ضرورت ايجاد کند همچون دوره قبل و بدون اينکه ما درخواستي کنيم شاهد بوديد که وزرا يکي پس از ديگري به سمت محل مذاکرات سرازير شده و در مذاکرات شرکت کردند.
ظريف اضافه کرد: معتقديم زماني که مذاکرات به مراحل جدي برسد احساس ميکنند که حضور پيدا کنند و خواهند آمد.
رئيس دستگاه ديپلماسي با ذکر اين نکته که هدف ما رسيدن به راهحل است، خاطرنشان کرد: خيلي براي ما مشکلي نيست که آنها در چه سطحي شرکت ميکنند. مذاکرات را بنده و خانم اشتون انجام خواهيم داد و وقتي نياز باشد که مذاکرات در سطح مديران سياسي باشد آقاي عراقچي و روانچي همراه با هيئت کارشناسي مذاکره ميکنند و بعضي وقتها نيز نياز است که مذاکرات در سطح کارشناسي باشد که آقاي بعيدينژاد رياست آن را عهدهدار است.
وي با بيان اينکه ما از ابتداي مذاکره سازوکار منسجمي براي مذاکره داشتيم، گفت: اين سازوکار کماکان حفظ شده و هيچ تغييري نکرده است و ما همان سازوکار را ادامه خواهيم داد. موضوع اين است که زماني براي دو طرف مناسب باشد توافق کرده و مذاکرات را شروع کنيم.
*صحبت من و اشتون مقدماتي خواهد بود
وي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار فارس درباره اخبار مطرح شده مبني بر اينکه قرار است با اشتون در حاشيه اجلاس داووس ديدار کند نيز خاطرنشان کرد: دوستان ما در حال برنامهريزي هستند و در اجلاس داووس و همچنين کنفرانس امنيتي مونيخ زمينه براي مذاکره حضوري بين من و خانم اشتون وجود دارد، البته صحبت من و ايشان مقدماتي خواهد بود و مذاکرات بايد در چارچوب 1+5 صورت گيرد.
ظريف اضافه کرد: بستگي دارد که زمانها چگونه تلاقي پيدا کند و اين ديدار انجام شود.
رئيس دستگاه ديپلماسي در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درخصوص اينکه آيا با رئيسجمهور ترکمنستان درباره رژيم حقوقي درياي خزر گفتوگو کرديد؟ اظهار داشت: ما درباره کليات صحبت کرديم و وارد جزئيات نشديم.
وي با اشاره به اجلاس وزراي خارجه پنج کشور ساحلي درباره رژيم حقوقي درياي خزر و پس از آن اجلاس سران پنج کشور ساحلي در آينده نزديک عنوان کرد: اميدواريم در اين جلسات هرچه جديتر به موضوعات مختلف درياي خزر که بايد درياي صلح و همکاري و دوستي بين پنج کشور ساحلي باشد بپردازيم و هم رژيم حقوقي را تعيين و هم زمينه همکاريها از جمله بخش محيط زيست را و ساير مشکلات مشترک دريا را مورد بررسي قرار دهيم.
وزير خارجه در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار فارس درباره سفرش به عربستان و همچنين سفر وزراي خارجه سوئد و لهستان به تهران خاطرنشان کرد: اينگونه سفرها طبيعت کار ديپلماسي و سياست خارجي است و ادامه خواهيم داد. در چند هفته گذشته سفرهايي به تهران انجام شد و ماههاي آينده نيز اين روند ادامه خواهد داشت و من نيز هم به منطقه و بيرون از منطقه سفر داشتم و اين سفرها ادامه خواهد يافت.
به گزارش خبرگزاري فارس، ظريف همچنين به تشريح سفرش به ترکمنستان پرداخت و اظهار داشت: سفر بسيار خوبي بود و نشست کميسيون مشترک برگزار و تصميمات بسيار خوبي در جهت گسترش روابط اتخاذ شد.
وي به ملاقاتش با قربانقلي بردي محمداف رئيسجمهور ترکمنستان نيز اشاره کرد و افزود: ملاقات بسيار خوبي بود در اين ملاقات به صورت جدي و بسيار دوستانه درباره راههاي گسترش روابط و زمينهها و فرصتهاي مشترک گفتوگو و بر تصميمات نشست کميسيون مشترک تاکيد شد.
ظريف اضافه کرد: آقاي رئيسجمهور در جريان ريز کارها و در جريان همايش تجاري ايران و ترکمنستان قرار داشت و اين مهم است که روساي جمهور دو کشور به روابط دو کشور با اين ميزان از اهميت و توجه نگاه ميکنند و يقين دارم که زمينه براي گسترش هرچه بيشتر روابط فراهم است و ما در حوزه گاز، برق، ترانزيت و راههاي مواصلاتي و ساير زمينهها امکان همکاري داريم.
رئيس دستگاه ديپلماسي با يادآوري اين نکته که در حال حاضر در سطح دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي با همديگر همکاري داريم، اظهار داشت: از ملاقات انجام شده با رئيسجمهور خرسندم و فکر ميکنم که زمينه براي گسترش هرچه بيشتر روابط فراهم باشد.
انتهاي پيام/