به گزارش سلام لردگان به نقل از ايسنا ، پرورش سبزيها در باغچه منازل، بهترين شيوه براي کنترل نيترات است.
عضو هيات علمي دانشکده کشاورزي دانشگاه بوعلي سينا گفت: تجمع نيترات در سبزيهاي برگي بيشتر از سبزيهاي ميوهاي و پيازي است و از آنجا که نيترات باعث بيماريهايي از قبيل کم خوني، سقط جنين و انواع سرطانها ميشود، ساقه وسط سبزيجاتي مثل کاهو را نبايد خورد.
دکتر «فرشاد دشتي» افزود: تجمع نيترات در سبزيهايي مانند کاهو و اسفناج بيشتر از ساير سبزيهاست. ميزان نيترات موجود در اندامهاي مختلف سبزيجات نيز متفاوت بوده، به طوري که ميزان آن به ترتيب در ساقه، دمبرگ، پهنک برگ، اندامهاي زيرزميني، پياز، ريشهها و غدهها بيشتر است.
دشتي تاکيد کرد: در ميوهها و سبزيهاي ميوهاي، مشکل زيادي از نظر تجمع نيترات وجود ندارد و مشکل اصلي بيشتر در سبزيهايي است که اندام رويشي آنها مصرف ميشود. نيترات باعث بيماريهايي از قبيل کم خوني، سقط جنين و انواع سرطانها ميشود و ميزان مجاز ورود نيترات به بدن هر فرد ?/?? ميليگرم بر هر کيلوگرم وزن بدن در روز است. با توجه به اينکه ميزان مجاز آن نسبت به وزن بدن سنجيده ميشود مقدار مصرف آن در کودکان هم حائز اهميت است.
اين مدرس دانشگاه راههاي انتقال نيترات به بدن را آب آشاميدني و سبزيها عنوان کرد و گفت: در مورد آبها نظارت زيادي وجود دارد و ميزان نيترات در آب اندازهگيري ميشود، ولي در خصوص سبزيها کنترلي صورت نميگيرد اين درحالي است که در کشورهاي توسعه يافته بر روي سبزيها نيز کنترل انجام ميشود.
دشتي در خصوص دلايل تجمع نيترات در سبزيها يادآور شد: کاربرد زياد کودهاي شيميايي ازته در مزارع از دلايل اصلي تجمع نيترات در سبزيهاست چراکه کودهاي نيتروژنه باعث افزايش توليد ميشود بنابراين کشاورزان از اين کود زياد مصرف ميکنند. ميزان مجاز نيترات در کشورهاي مختلف فرق دارد؛ به طوري که در برخي کشورها ميزان نيترات مجاز در اسفناج ppm ??? و براي کاهو ???? ppm تعيين شده است، اين درحالي است که در کشور ما مقدار نيترات موجود در اين سبزيها خيلي بيشتر از حد مجاز است.
وي با بيان اينکه پرورش سبزيها در باغچه منازل، بهترين شيوه براي کنترل نيترات است به شهروندان توصيه کرد، تاجايي که امکان دارد سبزيها را خودشان پرورش دهند و يا اينکه از محصولات ارگانيک استفاده کنند. همچنين از بخشهايي که نيترات زيادي دارند استفاده نکنند و در اسفناج ساقه و دمبرگ و در کاهو ساقه وسط را مصرف نکنند.
دشتي افزود: نگهداري سبزيها به صورت پخته در فريزر نيز باعث ترکيب نيترات با اسيدهاي آمينه ميشود که مادهاي به نام نيتروزامين توليد ميکند، اين ماده سرطانزاست و فرآيند توليد آن در يخچال و فريزر رخ ميدهد.