علي باغبانيان در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در پاسخ به پرسش يکي از شهروندان در صداي مشاور سلامت درباره بر راه هاي پيشگيري از کاهش استزس شغلي از جمله حرفه خبرنگاري اظهار داشت: ميزان کم اضطراب باعث افزايش کارايي افراد در کار، افزايش حافظه و يادگيري ميشود. اما اگر اين ميزان از حد مجاز بگذرد و طولاني شود، به شکل بيماريهاي جسمي مانند مشکلات تنفسي و گوارشي خود را نشان ميدهد.
وي افزود: اضطراب منتشر (دائمي)، هراس، افسردگي و وسواس از جمله اختلالات رواني هستند که نتيجه استرس هاي طولاني مدت است.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران تصريح کرد: استرس ميتواند در ارتباط با روابط بين فردي باشد و بر عملکرد افراد تأثير منفي گذاشته، موجب گوشهگيري آنها شود.
وي ادامه داد: برخي مشاغل مانند خبرنگاري و پزشکي، استرسهاي ويژهاي دارند که بسته به نوع کار، عملکرد فرد را در مدت کوتاهي مختل ميکنند.
وي افزود: اين استرسها به راحتي ميتواند توسط فرد به همکاران و ارباب رجوعان منتقل شود.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران بيان داشت: بهترين روش مقابله با استرس ناشي از کار اين است که خود فرد از ميزان استرس وارده در آن شغل آگاه باشد. دانستن و انتظار داشتن تنش در محيط کاري به فرد کمک ميکند تا استرس موجود را تحمل کند.
باغبانيان گفت: مديريت مجموعه نيز به نوبه خود ميتواند از ميزان استرس کارمندانش بکاهد. مدير ميتواند با دادن اطلاعات لازم به کارمندان مخصوصاً آنهايي که تازه وارد هستند، احساس آرامش را به آنها بدهد. وقتي فردي احساس کند در کنارش نيرويي است که وقتي با مشکل مواجه شد از او حمايت ميکند، استرساش پايين ميآيد.
وي ادامه داد: ياد و نام خدا بهترين آرامبخش است که ميتواند از ميزان استرس بکاهد.
باغبانيان اظهار داشت: نکتهاي که افراد بايد بدانند اين است که اضطراب و استرس بيش از حد نه تنها کمکي به حل موضوع نميکند بلکه به مشکلات فرد خواهد افزود و سلامت روان او را دچار مشکل ميکند. بايد سعي کنيم به جاي استرس بالا با توکل به خدا و اراده مصمم به تدريج جلو برويم.
وي ادامه داد: فرد پس از خروج از محل کار بايد افکار استرسزا را در محيط کاري اش بگذارد و مشکلات شغلي را همراه خود به خانواده و جامعه منتقل نکند. به اصطلاح استرس را نبايد در کولهپشتي خود گذاشت.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران گفت: زندگي در زمان نيز از استرس مي کاهد و موجب لذت فرد از فعاليت مورد نظر ميشود. وقتي کاري را انجام ميدهيم بايد فکرمان در همان جهت باشد. مثلاً موقع غذا خوردن بايد فقط به غذا فکر کنيم.
وي افزود: مثالي است که مي گويد برخي دانشآموزان به خاطر شنبه، روز جمعه شان را تلخ ميکنند.
باغبانيان اظهار داشت: راهکار ديگري که ميتواند در کاهش استرس ناشي از شغل موثر باشد، اين است که در محل کار، با فواصل مشخص مثلاً هر 2 ساعت، يک فنجان چاي بنوشيم. همچنين آرامسازي عضلاني و ذهني يا نرمشهاي معمولي نيز ميتواند استرس را کاهش دهد.
وي ادامه داد: خواندن دو لطيفه، حل جدول و شنيدن يک موسيقي، تغيير دکوراسيون، خواندن قرآن و شنيدن ادعيه به فرد آرامش ميدهد.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران تصريح کرد: بعد از محيط کار بايد با پناه بردن به طبيعت و بودن در کنار خانواده، خود را براي روزهاي ديگر آماده کنيم.
وي ادامه داد: چنانچه فردي استرس و اضطراب زيادي داشته باشد و اين امر موجب علائمي چون اختلال خواب و خشکي دهان شود بايد براي درمان به روانپزشک و روانشناس مراجعه کند.
وي افزود: گاهي استرس ربطي به محل کار ندارد و نگراني خود فرد موجب مشکلاتي براي او ميشود.
باغبانيان گفت: برخي افراد به دليل ژنتيکي با هر گونه تغيير و جابجايي دچار استرس شديدي ميشوند. اما اين تفکر که فرد مورد تمسخر همکارانش قرار بگيرد نيز بر استرس او ميافزايد.
اين متخصص بهداشت رواني اظهار داشت: شلوغي در محل کار و صداي زنگ تلفن موجب بالا رفتن استرس ميشود.
وي افزود: کار با کامپيوتر براي برخي نگران کننده است چرا که آنها فکر ميکنند از اين طريق بيناييشان آسيب مي بيند. اين تفکر به شغل فرد ارتباطي ندارد و مربوط به ژنتيک و افکار فرد است.
استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران گفت: در حال حاضر شيوع اضطراب بين 15 تا 20 درصد در جامعه است و اگر محيطي باشد که استرس زيادي ايجاد کند شيوع آن را بيشتر ميکند.
وي ادامه داد: بهتر است مديران مجموعهها با در نظر گرفتن روانشناساني هر از گاهي ميزان استرس پرسنل خود را بسنجند تا در صورت نياز آنها را براي درمان به متخصصان بهداشت رواني هدايت کنند.
وي افزود: هر چيزي که براي انسان قابل تحمل نباشد مانند نور شديد و صداي بلند، اضطراب فرد را تشديد ميکند. همچنين آلودگي هوا از ديگر عوامل ايجاد کننده اضطراب است.
باغبانيان گفت: اگر صداي زنگ تلفن محل کار و تلفنهاي همراه با نوايي آرامبخش و صوت قرآن همراه باشد از استرس افراد ميکاهد.
وي افزود: در کشورهاي ديگر، افراد تصاويري از طبيعت و خانوادهشان همراه خود دارند که در فواصل کاري، آنها را ميبينند و به اين وسيله استرس خود را کاهش ميدهند.
وي خاطرنشان کرد: يکي از استرسهاي بانوان شاغل مربوط به همسر و فرزندانشان است. اگر مديران زمانهاي خاصي را براي تماس آنها با خانوادهشان در نظر بگيرند و صداي آنها را بشنوند ،در کاهش ميزان استرس مؤثر است.
انتهاي پيام/