|
کد مطلب: 77079
راهکارهاي مقابله با انحرافات جنسي در قرآن
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 708
به گزارش سلام لردگان به نقل از افکارنيوز، در قرآن کريم روش هاي متعددي براي بهداشت جنسي وجود دارد. مهمترين و شاخص ترين آنها در دوره خردسالي، راهبردهايي است که برخي از آنها عبارتند از: ملاحظه کردن تفاوت هاي جنسيتي در تعامل با کودکان؛ رعايت بهداشت اخلاقي زوجين در حضور فرزندان، جداسازي بستر خواب کودکان، پاسخ گويي صحيح به سؤالات جنسي کودک، و اجازه گرفتن در حين ورود به اتاق والدين. در دوره نوجواني و جواني نيز راهبردهايي همچون آگاهي دادن زمينه مسائل جنسي. خدا محوري، توجه به قيامت و ياد مرگ، تقويت اراده، بهداشت اخلاقي، تغذيه، ازدواج و آموزش خانواده در خصوص تکاليف زناشويي مي باشد که در دو بعد «راهکار درماني» و «کنترل» به آنها مي پردازيم.
تعريف انحراف جنسي
فرويد، پدر علم روان کاوي، انحراف جنسي را عملي مي داند که به منظور ارضاي ميل جنسي انجام مي گيرد. اما هدف از آن عمل توليد و تناسل نيست. ولي روان شناسان با انتقاد از اين تعريف، آن را تعريفي بسيار وسيع دانسته و اعتقاد دارند: انحراف جنسي عبارت است از عملي که به منظور ارضاي تمايلات جنسي انجام مي گيرد. ولي عمل مذکور بر خلاف عرف معمول بوده و منحرف جنسي به عمل انحرافي اعتياد پيدا مي کند. پس به طور کلي هرگاه عمل جنسي از معيار و مقياس عادي خارج شود اصطلاح انحراف جنسي مطرح است. انحرافات جنسي در طبقه بندي اختلالات تشخيص رواني(DSM-IV) گسترده است که براي مثال، مي توان به همجنس خواهي و يا خود ارضايي اشاره کرد. همچنين عمل فوق را در متون اسلامي براي مردان تعبير به «لواط» و براي زنان تعبير به«مساحقه» مي کنند. اصولاً هر گونه انحراف جنسي در تمام روحيات و ساختمان وجود انسان اثر مي گذارد و تعادل او را بر هم مي زند. توضيح اينکه انسان به صورت طبيعي و سالم تمايل جنسي به جنس مخالف دارد و هر گونه کاري که اين تمايل را از مسير طبيعي اش منحرف سازد، يک نوع بيماري و انحراف رواني در انسان ايجاد مي کند.
راهکار هاي کنترل مثبت(پيشگيري) و درماني
غريزه جنسي يک خواسته طبيعي و جزئي از سرشت و نياز جسمي- رواني انسان است که بايد آن را از راه صحيح و درست برآورده کرد. چنانچه شرايط ازدواج مهيا نباشد، مطلوب ترين و بهترين راه و روش تسلط بر آن، کنترل مثبت(پيشگيري) مي باشد. در ذيل به شاخص ترين راهبردهاي درماني و پيش گيري اشاره مي شود.
آگاهي دادن
انقلاب و انفجار اطلاعات، نامي است که بر دهه آخر قرن بيستم نهاده شده است. امروزه با پيشرفت فناوري، اطلاع رساني اساسي ترين و مهم ترين نقش خود را در جوامع بشري ايفا مي کند. پديده اينترنت به عنوان اصلي ترين ابزار اطلاع رساني در عصر نوين مطرح است.رسانه هاي ارتباط جمعي در اشکال مختلف آن، با يکديگر بر توجه و تمايلات مخاطبان خود در رقابت به سر مي برند.دنياي اينترنت جذاب ترين دنياي مجازي براي قشر جوان است که بزرگترين طيف مخاطبان و فعالان دنياي اينترنت را تشکيل مي دهند. نبود محدوديت سني در اينترنت، به جوانان اجازه ديدن فيلم و عکس مستهجن را مي دهد که خود، يکي از عوامل زمينه ساز انحرافات جنسي است.
يکي از راهکارهاي مهم تربيتي در اين ميان، آگاهي بخشي به نوجوانان و جوانان است. آگاهي از زمينه هاي مختلف مسائل جنسي، براي پي بردن به عواقب جبران ناپذير آن لازم است. در بسياري از امور زندگي، عدم آگاهي و شناخت نسبت به بسياري از امور باعث مي شود که فرد نا آگاهانه بدون دانستن پيامد ها و ضررهاي آن به سوي آن کشيده شود. انحرافات جنسي از همين امور است. از اين رو، دانستن پيامدهاي روحي-رواني و جسمي اين هرزگي ها، چه از ديدگاه دين و چه از نظر روانشناسي، ضروري است و همانا روشي در جهت کنترل مثبت اين انحرافات مي باشد.
همجنس بازي و پيامدهاي آن
همجنس بازي جامعه را به سوي تزلزل و خانواده ها را به سوي فروپاشي مي کشاند. قرآن کريم در آيات ? و ? سوره مؤمنون مي فرمايد: و آنها که دامان خود را از(آلوده شدن به بي عفتي) حفظ مي کنند؛ تنها آميزش جنسي با همسران و کنيزانشان دارند، که در بهره گيري از آنان ملامت نمي شوند. از جمله صفات فاضله اهل ايمان و تقوا آن است که فروج خود را حفظ و حراست نمايند. کنايه از اينکه عمل منافي عفت و عصمت، از قبيل هر نوع زنا، لواط ، استمنا و... برکنار خواهند بود.
در آيه?? سوره اعراف نيز به همين مسئله پرداخته شده است. اين آيه همجنس بازي را يکي از بدترين انحرافات جنسي مي داند که وسيله توليد نسل را از بين مي برد و بر خلاف فطرت و ساختمان طبيعي جسم و روح مي باشد. در قرآن داستان قوم لوط که داراي نکات اخلاقي و اجتماعي بسياري است، در آيات متعددي از سوره ها آمده است.
خود ارضايي و پيامدهاي آن
در ديدگاه اسلام و قرآن، خود ارضايي(استمناء) يکي از پليدترين انحرافات جنسي(پنهاني) است. در متون اسلامي، عمل خود ارضايي در مردان«استمناء» و در زنان«استشهاء» تعبير مي شود. عذاب و کيفر الهي اين عمل پنهاني از زنا هم بيشتر است. فاصله گرفتن از انسانيت و غلبه روح حيواني بر انسان، موجب مي شود که به عمل پليد خود مشغولي جنسي بپردازد که باعث آشفتگي جنسي، درهم ريختن روان، ضعف هاي جسمي، تزلزل شخصيت، عبادت گريزي، سستي اراده، بدبيني، خود فراموشي و سرانجام مطرود شدن از رحمت الهي مي گردد. خود ارضايي، هم در ميان مردان و هم در ميان زنان شايع است و روي آوردن به آن، با پيامدهاي بسيار ناگوار و جبران ناپذيري همراه است. فرويد معتقد است رابطه جنسي محصول گردهمايي دو جنس مخالف است که به يکديگر محبت بورزند و مکمل يکديگر باشند؛ (به همين دليل است که طرف دوم در اين ارتباط وجود نداردمگر در خيال). پس در اين حال، خستگي چند برابر مي شود؛ چرا که فرد هم از نظر جنسي از خود کار مي کشد و هم از نظر ذهني، تصوير شريک جنسي خيالي مانند يک لوح در ضمير ناخودآگاه فرد حک مي گردد و سبب بروز انزال هاي شبانه ناخواسته مي شود؛ به اين ترتيب که فرد هر قدر بيشتر خود ارضايي کند، ميزان اين انزال هاي شبانه افزايش مي يابد. زماني که يک فرد جوان دست به خود ارضايي مي زند، ترجيح مي دهد هر چه سريع تر خود را تخليه کند. در علم روان شناسي اين امر در نهايت، منجر به بروز اختلال انزال زودرس در فرد مي شود. علاوه بر اين، خود ارضايي سبب انبساط عضلات اسفنکتر مي شود که اين عامل به نوبه خود موجبات انزال زود رس را بيش از پيش فراهم خواهد آورد.
زنا و پيامدهاي آن
زنا از زشت ترين آلودگي جنسي است. پيامدهاي بسيار شوم و ويرانگري از نظر جسمي و روحي دارد و عامل بسياري از بيماري هاي مقاربتي و ايدز و.. مي باشد. بر همين اساس، قرآن حتي از نزديک شدن به اين کار زشت نيز نهي کرده و با صراحت مي فرمايد: نزديک زنا نشويد چرا که آن، زشت کاري است و بد راهي است. زنا بدترين راهي است که انسان براي سير کردن احساسي غريزي در خود روانه آن شود.
رابطه نامشروع جنسي (زنا) مفاسد و زيان هاي فردي اجتماعي و خانوادگي فراواني را به دنبال دارد. از اين رو، اين عمل در اسلام حرام شده است و در قرآن در کنار شرک و قتل آمده است.
خدا محوري
خداوند متعال با وضع مقرارتي ديني، انسان ها را در حيطه شرع محدود مي نمايد و از طغيان غريزه باز مي دارد که مهم ترين آنها ارتباط خلق و خالق يعني نماز و عبادت است. قرآن نماز را عامل بازدارنده از گناه مي خواند و مي فرمايد:و نماز را به پا دار که نماز انسان را از زشتي ها و گناه باز مي دارد و ياد خدا بزرگتر است و خداوند مي داند شما چه کارهايي انجام مي دهيد. نماز علاوه بر آنکه يکي از راهبردهاي کنترل مثبت به شمار مي رود، به عنوان يک روش درماني هم به کار گرفته مي شود.
ورزش
يکي از راه هاي تعديل و مهار انرژي پرقدرت غريزه جنسي، ورزش است. اين عمل فوايد و آثار فراوان و ارزشمندي دارد. آنچنان که در آموزه هاي ديني و روايات اسلامي توجه بسياري به آن شده است. پيامبر تأکيد ويژه و خاصي به آموزش اسب دواني و شنا و تيراندازي در بين مسلمانان و به ويژه جوانان داشتند. آثار ورزش در سلامت و پيش گيري از بيماري ها و انحرافات، فراوان است. به ويژه ورزش در هواي آزاد همانند ورزش پياده روي، دو، شنا، کوه نوردي که مصرف اکسيژن را افزايش مي دهند و باعث کاهش فشار خون، تقويت دستگاه عروقي، جلوگيري از پوکي استخوان به تأخير افتادن ناتواني جسمي ناشي از سالخوردگي، افزايش اميد به زندگي، ارتقاي عزت نفس و از همه مهم تر تعديل غرايز جنسي و جلو گيري از انحرافات اخلاقي مي شود.
ازدواج
در مکتب حيات بخش اسلام و قرآن، اولين و اساسي ترين راه براي سامان دادن به غريزه جنسي ازدواج است. ازدواج يکي از بهترين راهکارهاي درماني در جهت طغيان غريزه جنسي است که ضمن آرامش بخشي، غريزه جنسي را در مسير صحيح و شرعي هدايت مي کند. با شروع دوران بلوغ و شروع جواني در ذهن و روح جوان احساساتي نسبت به جنس مخالف پيدا مي شود که به تدريج قوي تر مي شود و در نهايت به صورت ميل و غريزه جنسي ظهور پيدا مي کند. خداوند متعال براي تأمين خواسته هاي واقعي و طبيعي انسان و به ويژه غريزه جنسي و نيز رعايت مصالح فردي و اجتماعي، ازدواج و پيوند زناشويي را بهترين و مناسب ترين شيوه مي داند. در تعبير بسيار جالب توجه و آموزنده قرآن مي فرمايد «و من آياته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا اليها و جعل بينکم موده و رحمه» به هر حال، اين آرامش و سکونت، هم از نظر جسمي است و هم از نظر روحي، هم از جنبه فردي و اجتماعي . امام صادق(ع) در تفسيراين آيه مي فرمايد منظور، تسکين و آرامش به دست آمده پس از ارتباط زناشويي است. درواقع، يکي از راه هاي تأمين سلامت رواني است که تنها با ازدواج ميسر است. مطالعات دقيق جامعه شناسي نيز نشان مي دهند که ازدواج تأثير فراواني در کاهش مفاسد اخلاقي، اضطراب، نگراني ها و تضمين سلامت روحي و رواني افراد جامعه دارد. همچنين از ديدگاه انديشمندان، زناشويي در رديف نظم هايي قرار دارد که آفريدگار جهان، اساس آن را بنا نهاده است. در جهان براي هيچ چيز ديگري به اندازه ازدواج لازم نيست که انسان روح و قلب خود را آماده سازد.
.....................................................
برگرفته از مقاله«راهکارهاي مقابله با انحرافات جنسي در قرآن کريم» نوشته نسرين آجداني و طاهره سادات طباطبايي امين دو فصلنامه بانوان شيعه شماره ?? پائيز و زمستان
|
|
|
|