آخرین اخبار
کد مطلب: 77024
متن توافقنامه هسته‌اي ايران و ?+?
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 784
 

به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس متن و ترجمه اين توافقنامه را در سايت خود منتشر کرده است:

برنامه اقدام مشترک

مقدمه:

هدف اين مذاکرات رسيدن به يک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوي که تضمين کند برنامه هسته اي ايران کاملاً صلح آميز باقي خواهد ماند. ايران اعلام مي نمايد تحت هيچ شرايطي به دنبال دستيابي يا گسترش سلاح هسته اي نيست. راه حل جامع مذکور مبتني بر اين اقدامات اوليه بوده و به يک گام نهايي منجر خواهد شد که دوره زماني آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگراني‌ها مي انجامد. اين راه حل جامع، ايران را قادر مي سازد تا به‌طور کامل از حقوق خود در بهره‌گيري از انرژي هسته اي براي اهداف صلح آميز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي و با رعايت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. اين راه حل جامع متضمن يک برنامه غني سازي با تعريف مشترک و محدوديت هاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمين ماهيت صلح آميز برنامه هسته اي مي باشد. اين راه حل جامع به مثابه يک مجموعه منسجم خواهد بود که هيچ بخشي از آن مورد توافق قرار نمي گيرد مگر آنکه در مورد تمامي بخش‌هاي آن توافق حاصل شود. اين راه حل جامع شامل يک فرايند متقابل و قدم به قدم مي باشد و به رفع همه جانبه تمامي تحريم هاي شوراي امنيت، تحريم هاي چندجانبه و تحريم هاي ملي مربوط به برنامه هسته اي ايران مي انجامد.

در فاصله ميان گام هاي اوليه و گام آخر، گام هاي ديگري از جمله پرداختن به قطعنامه هاي شوراي امنيت با هدف پايان رضايت بخش بررسي موضوع توسط شوراي امنيت سازمان ملل متحد وجود خواهد داشت. سه کشور اروپايي / اتحاديه اروپا به اضافه سه (?+? يا ?+?) و ايران مسئول نهايي کردن و اجراي قدم هاي مورد توافق ميان- مدت و راه حل جامع با حسن نيت خواهند بود. يک کميسيون مشترک از ?+? و ايران براي نظارت بر اجراي اقدامات ميان مدت و بررسي مسائلي که ممکن است پديد آيند، تشکيل خواهد گرديد، در حالي که آژانس مسئوليت راستي آزمايي اقدامات مربوط به موضوع هسته اي را بر عهده خواهد داشت. اين کميسون مشترک براي تسهيل حل و فصل مسائل مورد نگراني گذشته و حال با آژانس همکاري خواهد کرد.

عناصر گام اول

گام اول داراي دوره زماني شش ماهه خواهد بود و با توافق متقابل قابل تمديد مي‌باشد. در اين دوره همه اعضاء، با حسن نيت، در جهت حفظ فضاي سازنده در مذاکرات فعاليت خواهند کرد.

ايران اقدامات داوطلبانه زير را به انجام خواهد رساند:

- نيمي از اورانيوم موجود غني شده ?? درصد را به صورت اکسيد ?? درصد براي توليد سوخت راکتور تحقيقاتي تهران ذخيره نمايد. بقيه UF? ?? درصد را به مواد کمتر از ? درصد رقيق نمايد. خط برگشت پذير نيز وجود نداشته باشد.

- ايران اعلام مي‌کند که براي اين دوره ? ماهه، اورانيوم را به سطح بالاتر از ? درصد غني سازي نکند.

- ايران اعلام مي‌‌کند که فعاليت‌هاي خود در تاسيسات سوخت هسته اي نطنز ، فوردو و يا راکتور اراک را که توسط آژانس با نام IR-?? شناسائي مي‌شود، بيش از اين گسترش نخواهد داد.

- همانگونه که ايران در برنامه عملياتي کردن تاسيسات تبديل مواد، به آژانس اعلام کرده است، با آغاز خط تبديل مواد UF? غني شده تا ? درصد بهUO? ، ايران تصميم دارد موادUF? جديدا غني شده تاسطح ? درصد طي ? ماه آينده را به اکسيد تبديل کند.

- محل‌هاي جديد براي غني سازي ايجاد نمي شود.

- ايران برنامه تحقيق و توسعه (R & D) تحت نظارت، از جمله برنامه تحقيق و توسعه جاري غني سازي خود را که با هدف انباشت اورانيوم غني شده صورت نمي گيرد، ادامه خواهد داد.

- عدم بازفرآوري يا ساخت تاسيساتي که توانايي بازفرآوري داشته باشند.

نظارت‌هاي بيشتر:

- ارائه اطلاعات مشخص به آژانس بين المللي انرژي اتمي، شامل اطلاعات در خصوص طرح هاي تاسيسات هسته اي ايران، توصيف ساختمان‌ها در هر يک از سايت‌هاي هسته اي، توصيفي از سطح عملياتي که در هريک از اماکن که به فعاليت‌هاي هسته اي مشخص اشتغال دارند، اطلاعات در خصوص معادن و تخليص و اطلاعات در خصوص منابع اوليه.

- ارائه پرسشنامه جديد فني راکتور اراک به آژانس بين المللي انرژي اتمي که توسط آژانس با نام IR-?? شناسايي مي شود.

- اتخاذ گام‌هاي لازم براي موافقت با آژانس بين المللي انرژي اتمي براي انعقاد "رهيافت پادمان" در مورد راکتور اراک که توسط آژانس با نام IR-?? شناسايي مي شود.

- دسترسي روزانه بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي به فردو و نطنز با هدف بررسي فايل هاي ضبط شده دوربين‌ها در مواقعي که آنها براي بازرسي‌هاي دوره اي موسوم به DIV ،IIV ،PIV و بازرسي‌هاي سرزده در سايت حضور ندارند.‌

- دسترسي هدايت شده بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي به:

*کارگاه‌هاي مونتاژ سانتريفيوژ

* کارگاه‌هاي توليد روتور سانتريفيوژ و محل‌هاي نگهداري، و

* معادن اورانيوم و تخليص اورانيوم

در مقابل، ?+?، اقدامات داوطلبانه زير را انجام خواهند داد:

- توقف تلاش براي کاهش خريد نفت خام ايران به نحوي که مشتريان فعلي بتوانند ميانگين ميزان کنوني خريد نفت خام خود از ايران را کماکان ادامه دهند. بازگشت مبالغ مشخص از عوايد فروش نفت ايران در خارج از کشور به ايران. در مورد معاملات نفتي مذکور، تحريم‌هاي اتحاديه اروپا و آمريکا بر بيمه و خدمات حمل و نقل مرتبط، تعليق مي‌شوند.

- تعليق تحريم‌هاي امريکا و اتحاديه اروپا بر:

صادرات پتروشيمي ايران و نيز تعليق تحريم‌ خدمات مرتبط
طلا و فلزات گران‌بها، و تعليق تحريم‌ خدمات مرتبط

- تعليق تحريم‌هاي آمريکا بر صنعت خودرو و تعليق تحريم‌هاي خدمات مرتبط

- صدور گواهي عرضه و نصب قطعات يدکي براي ايمني پرواز هواپيماهاي غيرنظامي ايران و خدمات مرتبط. صدور گواهي بازرسي‌هاي مرتبط با ايمني و تعميرات در ايران و همچنين خدمات مرتبط

- عدم صدور قطعنامه‌هاي جديد تحريم هسته‌اي توسط شوراي امنيت سازمان ملل متحد

- عدم صدور قطعنامه‌هاي جديد تحريم هسته اي از سوي اتحاديه اروپا

- دولت امريکا، در چارچوب اختيارات قانوني رئيس جمهور و کنگره از تحميل تحريم‌هاي جديد هسته-اي خودداري خواهد کرد.

- يک کانال مالي به منظور تسهيل تجارت امور انساندوستانه براي تامين نيازهاي داخلي ايران با استفاده إز درآمدهاي نفتي ايران در خارج از کشور ايجاد خواهد شد. تجارت امور انساندوستانه شامل مراودات تجاري مرتبط با توليدات غذايي و کشاورزي، دارو، تجهيزات دارويي و مخارج پزشکي بيماران خارج از کشور خواهد بود. اين کانال مالي شامل بانک‌هاي خارجي مشخص و بانک‌هاي ايراني غير تحريم شده خواهد بود که به‌هنگام ايجاد اين کانال مالي مشخص خواهند شد.

* کانال مزبور همچنين موارد را دربر مي گيرد:

? نقل و انتقال‌هاي مالي مورد نياز براي پرداخت تعهدات ايران به سازمان ملل متحد
? پرداخت مستقيم شهريه به دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها براي دانشجويان ايراني شاغل به تحصيل در خارج از کشور تا مبلغ توافق شده براي يک دوره شش ماهه.

- افزايش آستانه براي اخذ مجوزهاي اتحاديه اروپا جهت تبادلات مالي تجارت موارد غيرتحريمي تا مبلغ مورد توافق.

عناصر گام نهايي راه حل جامع*

گام نهايي راه حل جامع که اعضا قصد دارند مذاکره در خصوص آن را در کمتر از يک سال بعد از تصويب اين سند، به پايان رسانده و اجراي آن را شروع کنند، عبارتند از:

- داراي دوره زماني بلندمدت مشخصي خواهد بود که مدت آن مورد توافق قرار خواهد گرفت.

- بيانگر حقوق و تعهدات اعضاء معاهده عدم گسترش سلاح‌هاي هسته‌اي و موافقت‌نامه‌هاي پادمان آژانس بين المللي انرژي اتمي باشد.

- به‌طور همه‌جانبه تحريم‌هاي هسته‌اي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و تحريم‌هاي چندجانبه و تحريم‌هاي ملي را برداشته و از جمله گام‌هايي براي دسترسي به حوزه‌هاي تجاري، فن آوري، مالي و انرژي را بر مبناي يک برنامه تنظيمي که در خصوص آن توافق به عمل خواهد آمد را اتخاذ نمايد.

- متضمن يک برنامه غني سازي باشد که توسط طرفين تعريف مي‌گردد، برنامه‌اي که شاخصه‌هاي آن با موافقت طرفين و منطبق با نيازهاي عملي، با محدوديت‌هاي مورد توافق در خصوص دامنه و سطح فعاليت‌هاي غني سازي، ظرفيت غني سازي، محل‌هايي که در آن غني سازي انجام مي‌شود و ذخاير اورانيوم غني شده براي دوره زماني که مورد توافق قرار مي‌گيرد، تعيين مي‌گردد.

- نگراني‌هاي مرتبط با رآکتور اراک که توسط آژانس با نام IR-?? شناخته مي‌شود، را کاملا برطرف نمايد. بازفرآوري و يا احداث تاسيساتي که قادر به بازفرآوري باشد، ايجاد نخواهد شد.

- اقدامات شفاف ساز و با نظارت بيشتر مورد توافق را به طور کامل به اجراء درآورد. پروتکل الحاقي در چارچوب اختيارات رئيس جمهور و مجلس شوراي اسلامي تصويب و به اجراء درآيد.

- شامل همکاري بين المللي هسته اي غير نظامي باشد، که اين همکاري‌ها از جمله در خصوص دستيابي به راکتورهاي مدرن آب سبک قدرت و تحقيقاتي و تجهيزات مرتبط و نيز عرضه سوخت هسته‌اي مدرن و برنامه هاي تحقيق و توسعه (R&D) مورد توافق مي باشد.

به دنبال اجراي موفق گام نهايي راه حل جامع و با سپري شدن کامل دوره زماني گام نهايي، با برنامه هسته‌اي ايران مانند برنامه هر کشور غيرهسته اي ديگر عضو NPT رفتار خواهد شد.

* در خصوص گام نهايي و هر يک از گامهاي مياني، اين اصل اساسي که «تا در مورد همه چيز توافق نشود، در خصوص هيچ چيزي توافق حاصل نشده است» اعمال مي شود./

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس