به گزارش سلام لردگان، استان چهارمحال و بختياري داراي منابع غني آبهاي سطحي (در حدود 10 درصد آب کشور) است و بيشترين درصد تامين آب شهري و روستايي از منابع آب زيرزميني است.
اجازه ندادن برداشت از آبهاي سطحي و منحصر کردن استان در استفاده از آبهاي زيرزميني در سالهاي گذشته موجب ايجاد مشکلات بسياري در حال حاضر در کشاورزي و آب شرب شده است.
به دليل برداشت بي رويه از اين منابع، متاسفانه بيلان آب بسياري از آبخوانهاي زيرزميني منفي شده و مهمترين دشتهاي استان شامل دشتهاي شهرکرد، بروجن، فرادنبه، سفيد دشت و خانميرزا ممنوعه بحراني هستند.
هم اکنون حجم بسيار وسعي از آبهاي سطحي استان چهارمحال و بختياري از استان خارج ميشود و به استانهاي همسايه همچون اصفهان و خوزستان مي رود، اين در حاليست مردم اين استان در حوزه کشاورزي و کم آبي با مشکلات بسياري مواجه هستند.

اين جمله بسيار معروف "آب در کوزه و ما تشنه لبان ميگرديم" در استان چهارمحال و بختياري در اصل به يک واقعيت تبديل شدهاست که آب در استان وجود دارد اما مردم روستاهاي اين استان با نبود آب مواجه هستند و آب اين استان که بايد در اصل لب هاي تشنه مردم را خيس کند و مردم را سيراب کند در استانهاي ديگر صرف ايجاد صنعت و اشتغال براي مردم آن استانها ميشود و مردم استان چهارمحال و بختياري نيز از آن مشاغل بي بهره هستند.
هم اکنون 196 روستا در چهارمحال و بختياري با مشکل حاد کم آبي مواجه هستند که اين روستاها بيشتر در شهرستان لردگان و شهرستان کوهرنگ قرار دارند.
در اين خصوص ميتوان به شهرستان کوهرنگ اشاره کرد که مردم روستاهاي اين شهرستان سرماي طاقت فرسا اين منطقه را در زمستان در اثر بارشهاي برف و تجمع چندين متري برف تحمل ميکنند اما در تابستان و فصل بهار از آب شدن برفهاي منطقه خود بيبهره هستند.
نماينده مردم شهرستانهاي شهرکرد، سامان و بن در اين خصوص اظهار داشت: استان چهارمحال و بختياري در زمستان در حدود هفت درصد و در تابستان در حدود نه درصد استفاده کل از آبهاي جاري دارد و در حدود 91 تا 93 درصد از استان خارج مي شود.
وي تاکيد کرد: اين حجم بسيار آب که از استان خارج مي شود در استانهاي همسايه صرف ايجاد صنعت و اشتغال مي شوند و و عدالت اين است مشکلات مردم استان در حوزه آب ابتدا رفع شود و سپس مازاد آب براي استانهاي ديگر استفاده شود.

سيد سعيد زمانيان گفت: استان چهارمحال و بختياري هم اکنون در تامين آب براي حوزههاي کشاورزي، صنعت و شرب با مشکلات بسياري مواجه است و اين در حاليست که اين استان استاني پر آب است و مردم از آب بي بهره هستند.
وي تاکيد کرد: هم اکنون روستاهاي بسياري در استان آب ندارند و آب رساني سيار مي شود که اين مهم نبايد در يک استان آبخيز اتفاق بافتد و بايد آب اين روستاها تامين شود.
وي با اشاره به اينکه شغل بيشتر روستائيان کشاورزي است، يادآور شد: آب براي شرب در بسياري از روستاهاي استان وجود ندارد چه برسد براي کشاورزي و ايجاد شغل و اين مهم بايد در دستور کار مسئولان کشوري و استاني قرار گيرد و تامين آب اين روستاها در اولويت قرار گيرد.
196 روستا در چهارمحال و بختياري بدون آب هستند
مدير عامل شرکت آب و فاضلاب روستايي چهار محال و بختياري در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: 196 روستا در اين استان بدون آب هستند و آبرساني سيار براي اين روستا با تانکر صورت مي گيرد.
قاسمعلي خدابخشي با بيان اينکه اين استان داراي 820 روستاي داري سکنه مي باشد، اظهار داشت: از اين تعداد روستا 624 روستا داراي آب و 196 روستا بدون آب هستند که با تانکر هاي سيار آبرساني ميشوند.
وي با بيان اينکه درمرکز آب خيز کشور 117 روستا با تانکر ابرساني مي شود و در شبانه روز تنها 20 الي 30 ليتر آب در اختيار اهالي اين تعداد روستا وجود دارد، بيان داشت: 117 روستا استان که با تانکر آبرساني مي شوند در شرايط بحراني قرار دارند.
روستاها که با مشکل کم آبي مواجهند نه توزيع يکنواخت دارند نه تامين آب مطئمن
خدابخشي با اشاره بر اينکه در مابفي روستا مدت وجود آب دو الي سه ساعت و در روستا هاي که در مسير روستا هستند تا نصف روز آب وجود دارد، اذعان داشت: در روستا ها که با مشکل کم آبي مواجه هستند نه توزيع يکنواخت و نه تامين آب مطئمني صورت ميگيرد.
وي با بيان اينکه در روستا هاي استان عقب ماندگي هاي زيادي وجود داشته و دارد، بيان داشت: اين عقب ماندگي ها يکي به دليل سياست وزارت نيرو بوده است که آب و فاضلاب روستاي در اين 35 سال نظام جمهوري اسلامي متوليان مختلفي از جمله وزارت کشور، عمران روستايي، بهداشت و محيطي، جهاد، جهاد سازندگي، آب و فاضلاب و و وزارت نيرو را داشته است.
مدير عامل شرکت آب و فاضلاب روستايي با بيان اينکه قبل از دولت نهم و دهم توجه ويژه اي به آب و فاضلاب روستايي از سوي وزارت نيرو صورت نگرفته بود، اذعان داشت: در دولت نهم و دهم توجه ويژه اي به آب و فاضلاب روستايي شده است.
قاسمعلي خدابخشي با بيان اينکه وزارت نيرو به جاي حل مشکلات تصميم به پاک کردن صورت مسئله با مسئله ادغام را مطرح کرده است، بيان داشت: خشکسالي يک امر طبيعي است و خشکسالي در حال تکرار و طولاني مدت است و در حال حاضر خشکسالي يک اتفاق است که نياز به برنامهريزي دارد.
بيشترين روستاهاي فاقد آب در شهرستان لردگان و شهرستان کوهرنگ هستند
وي با اشاره به اينکه بيشترين روستاهاي فاقد آب در شهرستان لردگان و مرکز آب استان شهرستان کوهرنگ قرار دارند، بيان داشت: با تامين اعتبارات از سوي وزارت نيرو و راه اندازي 20 مجتمع آبرساني مشکلات آب در اکثريت روستا حل و تنها در سال جاري تنها 20 الي 25 روستا با تانکر آبرساني ميشد.
خدابخشي با بيان اينکه در لوايح وزارت نيرو براي تامين آب روستايي جايگاه ديده نشده است، بيان داشت: با تامين منابع مالي و با يک حرکت جدي بخش عمده از مشکلات آب در روستا ها اين استان حل ميشود.
وي با بيان اينکه در حال حاضر 30 دستگاه تانکرتامين آب 117 روستا را بر عهده دارند، تصريح کرد: علاوه بر تانکر ها 15 حلقه چاه براي تامين آب روستاها در شهرستان لردگان اجاره شده است.
قاسمعلي خدابخشي با اشاره بر اينکه براي تکميل مجمتع هاي آبرساني به اعتباري بالغ بر 356 ميليارد تومان نياز است تا مشکلات آب روستايي در اين استان مرتفع شود، بيان داشت: در حال حاضر خدماتي که به روستائيان انجام مي شود تنها از کمکها و همت مسئولين استاني منابع مالي تامين شده و مي شود و از سوي وزارت نيرو همت جدي در راستاي مشکل کم آبي صورت نگرفته است.
مدير عامل شرکت آب و فاضلاب روستايي چهار محال و بختياري افزود: هزينه تامين آب پايدار در اين استان پايين تراز ميانگين کشوري است.
منبع: خبرگزاري مهر