به گزارش سلام لردگان - اين استان 120 روستاي حاشيه جنگل دارد که به علت سخت گذر بودن، امکان گازکشي و حمل سوخت فسيلي براي آنها ميسر نيست .
هر چند در سال هاي اخير با توسعه زيرساخت هاي تغيير الگوي سوخت مانند احداث جايگاه هاي توزيع نفت و گاز، روند استفاده از سوخت هاي هيزمي در روستاهاي حاشيه جنگل تا حدودي کاهش يافته است اما کماکان در مناطق دور افتاده امکان ساخت جايگاه و حمل آسان نفت و گاز ميسر نيست و درختان جنگلي منبع تامين سوخت براي مصارف گرمايشي و پخت غذا در اين مناطق به شمار مي روند .
کارشناس اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مي گويد: پايان پذيري سوخت هاي فسيلي، نياز مناطق روستايي به انرژي، اثرات زيست محيطي، مشکلات ناشي از حمل و نقل مواد سوختي و پراکندگي روستاها، لزوم توجه به تامين انرژي اين مناطق از منابع انرژي محلي و تجديدپذير را مطرح مي کند .
آقاي خاکپور مي افزايد : يکي از مهمترين طرح ها دراين زمينه نصب آبگرمکن ها و حمام هاي خورشيدي در مناطق روستايي است .
وي اضافه مي کند : گرم کردن آب به طور متوسط 20 تا 30 درصد کل انرژي مورد نياز در خانه را مصرف مي کند بنابراين با استفاده از آبگرمکن هاي خورشيدي مي توان سالانه 70 درصد انرژي مورد نياز براي گرمايش آب را تامين کرد .
معاون حفاظت و امور اراضي اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مي گويد: هر خانوار به طور ميانگين در ماه 200 کيلوگرم چوب مصرف مي کند که با حساب اين که وزن هر درخت با قطر 20 سانتي متر 50 کيلوگرم است ، ماهانه چهار درخت به دست هر خانوار جنگل نشين تخريب مي شود و سالانه حدود 60 هزار اصله درخت بلوط در جنگل هاي چهارمحال و بختياري از بين مي رود.
آقاي محمدي مقدم با اشاره به اجراي طرح استفاده از انرژي هاي نو در برخي مناطق جنگل نشين استان مي گويد: مدتي است که نصب آبگرمکن هاي خورشيدي با ظرفيت 280 ليتر آب و قابليت نگهداري آب گرم تا سهروز در برخي روستاهاي حاشيه جنگل اين استان مورد استقبال روستاييان قرار گرفته است.
وي اضافه مي کند : کاهش تخريب درختان جنگل، قابليت جذب بالاي انرژي خورشيدي، تامين آب گرم حتي در هواي برفي و ابري، جذب انرژي در دماي زير صفر درجه، امن و بي خطر بودن، غير قابل زنگ زدگي، آلاينده نبودن براي محيط زيست و نصب آسان و راحت از مزاياي اين آبگرمکن هاست.
معاون حفاظت و امور اراضي اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مي گويد: در صورت تامين اعتبار و همکاري مردم روستاهاي حاشيه جنگل، اداره کل منابع طبيعي امسال مي تواند همه روستاهاي منطقه را به آبگرمکن هاي خورشيدي مجهز کند .
دهيار روستاي آبلاران ساطع لردگان که از جمله روستاهايي است که آبگرمکن هاي خورشيدي در آن جا نصب شده است، مي گويد: مردم اين روستا به علت زندگي در دل جنگل وابستگي بسياري به آن دارند و آبگرمکن هاي خورشيدي براي جلوگيري از تخريب منابع طبيعي و پوشش جنگلي در آن نصب شده است.
آقاي طالب حسني نبود جاده دسترسي و تهيه نشدن سوخت هاي فسيلي از قبيل گاز مايع و نفت سفيد را ازجمله دلايل انتخاب آبلاران به عنوان روستاي الگو براي اجراي طرح استفاده از انرژي هاي نو بيان مي کند .
وي مي افزايد : تغيير باورهاي مردم در اين زمينه به ما کمک زيادي کرد به طوري که 50 درصد اعتبار اوليه طرح را مردم پرداختند و بقيه از محل اعتبارات کمک هاي فني اعتباري اداره حفاظت و حمايت منابع طبيعي استان تامين شد.
مديرعامل شرکت توزيع نيروي برق چهارمحال و بختياري هم با اشاره به تامين برق 6 روستاي محروم و سخت گذر اين استان با استفاده از انرژي خورشيدي مي گويد: چهارمحال و بختياري پنجمين استان پيشرو در اجراي طرح هاي برق رساني خورشيدي در سال 91 در کشور است.
آقاي حماميان مي افزايد : صرفه جويي در هزينه ها، سهولت در نصب، نگهداري و بهره برداري آسان، کاهش آلودگي صوتي و جايگزيني اين مولدها به جاي سوخت فسيلي در کاهش آلودگي محيط زيست از مزاياي استفاده از انرژي هاي خورشيدي براي اين روستاهاست .
وي اضافه مي کند : براي اجراي اين طرح بيش از 5 ميليارد ريال هزينه شد و 67خانوار از مزاياي برق برخوردار شده اند .
کارشناسان مي گويند: رفتارها و گرايش هاي فرهنگي جوامع محلي براي تمايل به استفاده از سوخت هاي هيزمي همواره به عنوان مانعي اجتماعي در برابر طرح هاي تغيير الگوي مصرف سوخت روستاييان مطرح بوده که اين امر بايد با همت و همکاري نمايندگان جوامع محلي و نهادهاي اجرايي و فرهنگي تغيير يابد، هرچند که استفاده از آبگرمکن هاي خورشيدي در يکي از روستاهاي محروم کشور در لردگان مورد استقبال قرار گرفته است. ( واحد مرکزي خبر )