به گزارش سلام لردگان - 17 ارديبهشت ماه 92 زمان آغاز ثبتنام از کانديداهاي انتخابات رياست جمهوري خواهد بود و در حال حاضر تنها يک ماه به اين رويداد بسيار مهم باقي مانده است.
بر اين اساس انتخابات رياستجمهوري و شوراهاي اسلامي شهر و روستا به صورت همزمان برگزار خواهد شد و با توجه به برگزاري دو انتخابات در سال آينده تعداد شعب از 50 هزار شعبه به 70 هزار شعبه افزايش خواهد يافت.
در ماده 35 قانون اصلاح شده انتخابات رياستجمهوري شرايط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان در انتخابات يازدهم بدين شرح عنوان شده است:
1- از رجال مذهبي، سياسي.
2- ايراني الاصل.
3- تابعيت کشور جمهوري اسلامي ايران.
4- مدير و مدبر.
5- داراي حسن سابقه و امانت و تقوي.
6- مؤمن و معتقد به مباني جمهوري اسلامي ايران و مذهب رسمي کشور.
همچنين طبق ماده 36 ـ انتخاب کنندگان نيز بايد داراي شرايط ذيل باشند:
1- تابعيت کشور جمهوري اسلامي ايران.
2- ورود به سن 16 سالگي.
3- عدم جنون.
بر اين اساس طبق ماده 22 قانون انتخابات رياستجمهوري، انتخابات رياست جمهوري و انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا همزمان برگزار ميگردد و وزارت کشور موظف است تمهيدات لازم براي انتخابات شوراها را نيز فراهم نمايد و چنانچه همزمان انتخابات ديگري نيز برگزار گردد، در هر شعبه ثبتنام و اخذ رأي با اعضاي واحد، صندوقهاي مجزا براي هر انتخابات در نظر بگيرد.
همچنين طبق ماده 31 قانون انتخابات رياستجمهوري، وزارت کشور مجري برگزاري انتخابات رياست جمهوري است و زير نظر هيأت اجرائي مرکزي انتخابات با ترکيب اعضاي ذيل اقدام مينمايد:
1ـ وزير کشور (به عنوان رئيس هيأت)
2ـ يکي از اعضاي هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي با انتخاب مجلس (بدون حق رأي)
3ـ دادستان کل کشور
4ـ وزير اطلاعات
5ـ تعداد هفت نفر از شخصيتهاي ديني، سياسي، فرهنگي و اجتماعي به عنوان معتمدان مردمي به ترتيب مقرر در تبصرههاي (1) و (2) اين ماده.
همچنين داوطلبان رياست جمهوري يا نمايندگان تام الاختيار آنها که کتباً معرفي شده باشند بايد ظرف پنج روز از تاريخ انتشار دستور شروع انتخابات به وزارت کشور مراجعه نموده و پرسشنامه اعلام داوطلبي را پس از دريافت و تکميل همراه با چهار برگ تصوير کليه صفحات شناسنامه و دوازده قطعه عکس 4×6 از آخرين عکس خود را که در همان سال گرفته باشند به وزارت کشور تسليم و رسيد دريافت دارند.
تبصره ـ هر يک از داوطلبان رياست جمهوري در صورت تمايل به انصراف از داوطلبي بايد شخصاً و يا از طريق نماينده تام الاختيار خود و به صورت کتبي انصراف خود را به وزارت کشور اعلام نمايند.
ماده 56 ـ وزارت کشور پس از پايان مهلت قبول داوطلبي ، بلافاصله مدارک داوطلبان را به دبيرخانه شوراي نگهبان تسليم ميدارد.
ماده 57 ـ شوراي نگهبان ظرف پنج روز از تاريخ وصول مدارک داوطلبان به صلاحيت آنان رسيدگي و نظر خود را صورت جلسه نموده و يک نسخه از آن را به وزارت کشور ارسال مي دارد .
تبصره ـ در موارد ضرورت بنا به تشخيص شوراي نگهبان مدت مذکور در اين ماده حداکثر تا پنج روز ديگر تمديد و به وزارت کشور اعلام ميشود.
ماده 58 ـ پس از سپري شدن مدت زمان قانوني چنانچه مدارکي دال بر عدم صلاحيت کانديداهاي رياست جمهوري بدست آيد، پس از بررسي و اعلام عدم صلاحيت وي توسط شوراي نگهبان، مراتب بوسيله وزارت کشور به اطلاع عموم ميرسد.
ماده 59 ـ کانديداها ميتوانند اسناد و مدارک مثبت صلاحيت خود را ضميمه اعلام داوطلبي نمايند و يا در مدت زمان رسيدگي به صلاحيت داوطلبان به شوراي نگهبان تقديم نمايند.
ماده 60 ـ وزارت کشور موظف است پس از وصول نظريه شوراي نگهبان اسامي نامزدهاي رياست جمهوري را با استفاده از وسايل ارتباط جمعي ظرف مدت دو روز به اطلاع مردم سراسر کشور برساند.
ماده 61 ـ در مواردي که طبق گزارشات و شکايات و اعتراضات واصله براي شوراي نگهبان معلوم گردد که اعضاي هيأتهاي نظارت از قوانين و مقررات تخلف نمودهاند، شوراي نگهبان موظف است آنها را بلافاصله عزل و افراد ديگري را جايگزين نمايد.
تبليغات نامزدهاي رياستجمهوري نيز طبق قانون اصلاح شده به شرح زير است:
ماده 62 ـ به منظور تضمين برخورداري يکسان نامزدهاي رياست جمهوري از امکانات دولتي کميسيوني به نام کميسيون بررسي تبليغات انتخابات زير نظر هيئت اجرايي مرکزي انتخابات و بنا به دعوت وزير کشور تشکيل ميگردد.
ماده 63 ـ اعضاي کميسيون بررسي تبليغات رياست جمهوري عبارتند از :
1- دادستان کل کشور يا نماينده تام الاختيار او.
2- وزير کشور يا نماينده تامالاختيار او.
3ـ دبير هيئت اجرائي مرکزي انتخابات
4ـ رئيس شورا يا يکي از اعضاي شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران به انتخاب شورا
5- رئيس سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران يا نماينده تامالاختيار او.
تبصره ـ شوراي نگهبان ميتواند يک نفر از ميان اعضاي خود يا از خارج را به منظور نظارت بر کار کميسيون مزبور تعيين نمايد.
ماده 65 ـ نامزدهاي رياست جمهوري که صلاحيت آنان توسط شوراي نگهبان تأييد و اسامي آنها از طرف وزارت کشور اعلام مي گردد هر يک حق دارند به طور مساوي از صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران براي معرفي و ارائه برنامه هاي خود استفاده نمايند؛ ترتيب و تنظيم برنامه تبليغات نامزدهاي انتخاباتي از طريق صدا و سيما به عهده کميسيون بررسي تبليغات مي باشد .
ماده 66 ـ فعاليتهاي انتخاباتي نامزدهاي رياست جمهوري رسماً از تاريخ اعلام اسامي آنان بوسيله وزارت کشور آغاز و تا 24 ساعت قبل از شروع اخذ رأي خاتمه ميپذيرد.
ماده 67 ـ فعاليت انتخاباتي در مرحله دوم از تاريخ اعلام رسمي نتايج قطعي آراي مرحله اول شروع و تا 24 ساعت قبل از اخذ رأي مرحله دوم ادامه خواهد يافت.
تبصره 1 ـ مؤسسات و نهادهايي که دارايي آنان از اموال عمومي است، همانند بنياد مستضعفان، مشمول ماده فوق ميباشند.
تبصره 2 ـ ادارات و سازمانها و ارگانهاي دولتي و نهادها و اعضاي آنها با ذکر سمت خود حق ندارند له و عليه هيچيک از نامزدهاي انتخاباتي اعلاميه، اطلاعيه، پلاکارد بدهند.
ماده 69 ـ الصاق اعلاميه، عکس، پوستر، هر گونه آگهي تبليغاتي بر روي علائم راهنمايي و رانندگي، تابلوي بيمارستانها، تابلوي مدارس و ساير مؤسسات آموزشي دولتي و وابسته به دولت ممنوع بوده و مأمورين انتظامي در صورت مشاهده چنين مواردي متخلفين را جلب و به منظور تعقيب قانوني به مقامات قضايي تحويل مينمايند؛ شهرداريها و بخشداريها نيز بايد نسبت به امحاي چنين اوراق اقدام نمايند.
ماده 70ـ هيچ کس حق ندارد آگهي يا پوسترهاي تبليغاتي نامزدهاي انتخاباتي که در محل هاي مجاز الصاق گرديده در مدت و زمان قانوني تبليغات پاره و يا محو نمايد و عمل مرتکب جرم محسوب ميشود.
ماده 71 ـ داوطلبان رياست جمهوري و طرفداران آنان در تبليغات انتخاباتي به هيچ وجه مجاز به هتک حرمت و حيثيت نامزدهاي انتخاباتي نميباشند و متخلفين طبق مقررات مجازات خواهند شد.
ماده 72 ـ هرگونه آگهي و آثار تبليغاتي بايد قبل از شروع اخذ رأي از محل شعبه ثبت نام و اخذ رأي توسط اعضاي شعبه محو گردد.
ماده 73 ـ مقامات اجرايي و نظارت انتخابات حق تبليغ له يا عليه هيچيک از داوطلبان انتخاباتي را نخواهند داشت؛ تخلف از اين قانون جرم محسوب ميشود. ( منبع خبرگزاري فارس )