به گزارش سلام لردگان - دکتر معتمد درباره بيماري کوليک عنوان کرد: گريه بيش از سه ساعت در روز، بيش از سه روز در هفته و به مدت بيش از سه هفته را کوليک مينامند. البته قانون آخر در حال حذف شدن است، زيرا والدين معمولاً سه هفته صبر نميکنند و زودتر از آن نوزاد خود را نزد پزشک ميبرند.
وي افزود: علاوه بر آن تظاهرات باليني ديگري هم ممکن است مشاهده شود، متخصصان دارا بودن سه علامت از پنج علامت زير را براي تشخيص ابتلا به کوليک کافي مي دانند. علامت نخست حالت حملهاي بودن گريه است، به اين معنا که شيرخوار در حين آغاز کوليک ممکن است خوشحال، ناآرام، در حال تغذيه و يا حتي خواب باشد و به طور ناگهاني و حملهاي دچار علائمي شود که اغلب اين حملات در ساعات عصر روي ميدهد. ديگر اينکه، گريه در کوليک از گريههاي معمول متفاوت و بلندتر بوده و ماهيت فرياد و استرسزا براي والدين دارد. ديگر اينکه با هيپرتوني و انقباض عضلات شکم و جمع کردن دست و پا و اتساع شکم همراه است. عامل چهارم غير قابل کنترل بودن گريه است، البته ممکن است با دفع گاز يا مدفوع برطرف شود و مورد آخر همراه بودن گريه با واکنشهاي اتونوم عروقي از جمله فلاشينگ است.
اين متخصص کودکان با بيان اينکه شيوع کوليک در شيرخواران بين 8 تا 40 درصد است، گفت: کوليک در فرزند اول خانواده و برادر و خواهرهاي شيرخواران مبتلا به کوليک، در کشورهاي صنعتي، در نژاد سفيد، مناطق دور از استوا و مشکلات روحي رواني در خانواده بويژه مادر، شايعتر است.
وي عوامل متعددي را در بروز کوليک موثردانست و گفت: آلرژي به پروتئين شيرگاو، عدم تحمل لاکتوز، عدم تحمل آبميوه و جذب ناقص کربوهيدراتها در روده باريک و افزايش توليد گاز، عدم تحمل برخي غذاها، عوامل بيولوژيک از جمله تکنيک تغذيه مثلاً تغذيه بيش از حد يا کمتر از حد، عدم گرفتن آروغ کودک و بلع هوا، افزايش ترشح سروتونين، تماس با دود سيگار و عوامل رواني - اجتماعي از جمله طبيعت و خلق و خوي خانواده، تنش و استرس يا افسردگي مادر يا پدر، اشکال در تکامل خواب و بيداري و برقراري ارتباط با محيط از جمله اين عوامل هستند.
اين متخصص کودکان ضمن تاکيد بر اينکه بايد توجه داشت گري? شديد و طولاني شيرخوار علاوه بر کوليک ممکن است علل متفاوت بسياري داشته باشد، اظهار کرد: بنابراين رد اين علل قبل از گذاشتن تشخيص کوليک در شيرخوار، ممکن است ضروري و لازم باشد. برخي از اين علل عبارتند از افزايش مصرف داروهايي از جمله سودوافدرين يا فلوکستين توسط مادر شيرده، وجود جسم خارجي در چشم، خراش قرينه يا گلوکوم، اوتيت مديا، برفک دهان، نارسايي قلبي و آنوماليهاي قلبي منجر به آنژين صدري، يبوست، ريفلاکس، عفونت ادراري، انسداد سيستم ادراري، شکستگي استخوان وعلل عصبي از جمله صدمه به سر، ميگرن شيرخوارگي و مننژيت.
معتمد با اشاره به اينکه معاينه باليني کامل جهت رد علل بالا لازم است، گفت: رشد و رژيم شيرخوار، وضع دفع مدفوع و ادرار و الگوي خواب وي بايد مورد ارزيابي قرار بگيرد. همچنين وضعيت اجتماعي و تعامل بين والدين و والدين با کودک در اين خصوص حائز اهميت است.
وي به ارائه راهکارهاي درماني کوليک نيز پرداخت و گفت: دادن آرامش به والدين، رد بيماريهاي ارگانيک، تغيير روش نگهداري کودک مثل راه بردن و بغل کردن، استفاده از موسيقي و سوار کردن به اتومبيل، استراحت دادن به مادر، قطع مصرف فنوباربيتال، دي سيکلومين، قطع شير گاو از رژيم مادر، پاسخ فوري اطرافيان به گريه شيرخوار و استفاده از پروبيوتيکها ميتواند در رفع کوليک موثر واقع شود.
اين متخصص کودکان تاکيد کرد: کوليک همانگونه که آغاز شده بود، به طرز عجيبي پايان مييابد. علائم در 60 درصد شيرخواران تا سه ماهگي و در 90-80 درصد تا چهار ماهگي بهبود مييابد. ( منبع جوان امروز )