به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، «علي اکبر ولايتي»، مشاور امور بينالملل مقام معظم رهبري در گفتوگو با شبکه تلويزيوني «الميادين» از ديدگاههاي ايران در قبال مسائل و قضاياي منطقهاي و جهان سخن ميگويد.
به اعتقاد ولايتي در جهان بيش از يک قطب وجود دارد و هم اکنون جهان در آستانه تشکيل قطبهاي متعدد و ظهور آنها در عرصه بينالمللي است که در آمريکا، اروپا، چين، روسيه و جهان اسلام نمود پيدا ميکند.
مشاور امور بين الملل مقام معظم رهبري و دبيرکل مجمع جهاني بيداري اسلامي در اين خصوص تصريح کرد که جهان اسلام يکي از قطبهاي مهم در آينده جهان و عرصه بينالملل است و آنچه که امروز در جهان اسلام در حال رخ دادن است، احياي مجدد جمهوري اسلامي در اشکال و گونههاي مختلف آن است که با ويژگي و خصوصيات آن کشورها همخواني و مطابقت دارد.
ولايتي با ابراز اميدواري به اينکه تمام تغيير و تحولات جاري در عرصه جهان اسلام به وحدت و يکپارچگي امت اسلامي بيانجامد، گفت: دو منطقه غرب آسيا و شمال آفريقا مرکز ثقل جهان اسلام در آينده خواهند بود.
مشاور امور بين الملل مقام معظم رهبري در اين خصوص از آمادگي ايران براي حمايت از کشورها و افرادي سخن گفت که خواهان بازگشت به هويت ديني و ارزشهاي اسلامي خود هستند، از لبنان و فلسطين گرفته تا بوسني و هرزگوين و افغانستان.
وي همچنين بر آمادگي ايران جهت حمايت از کشورهايي که خواهان مقابله با حملات ديگر کشورها و طرفها به هويت اسلامي هستند، نيز تاکيد کرد.
ولايتي درباره تلاشهاي تفرقهافکنانه بين مذاهب اسلامي گفت که برادران اهل تسنن و برادران اهل تشيع همه مسلمان هستند و در بسياري از مسائل و امور با يکديگر وجه اشتراک دارند و با اينکه اهل تسنن و شيعيان داراي ديدگاههاي مختلفي هستند، اما وجوه مشترک بسياري بين آنها مشاهده ميشود.
وي افزود: مسيحيان با وجود طوايف متعددشان با اين حال در اروپا با يکديگر متحد و يکپارچه هستند. اين درحالي است که زمينهها و امکانات بسياري براي وحدت اسلامي در جهان اسلام در مقايسه با کشورهاي ديگر وجود دارد و شيعيان و اهل تسنن بايد تلاش کنند که به وحدت دست يابند.
ولايتي تاکيد کرد که هيچ صاحب عقل سليمي تلاش نميکند که بين مسلمانان تفرقه بياندازد، چون اين تفرقه اندازي نه به نفع شيعيان است و نه به نفع اهل سنت، بلکه تنها به سود دشمنان است.
وي درباره بحران سوريه سوريه علي اکبر ولايتي گفت: آنچه در سوريه هم اکنون رخ ميدهد، به اشکال ديگر در فلسطين، لبنان، عراق و همچنين يمن، بحرين و ليبي در حال رخ دادن است.
وي افزود: در هر نقطه از کشورهاي فوق شاهد اختلافاتي هستيم، اما سرمنشا اين اختلافات نه داخلي بلکه عوامل خارجي است.
ولايتي تاکيد کرد که دليل اصلي تمرکز و توجه ايران بر سوريه مقابله با آسيب ديدن و سقوط خط مقاومت در مقابله با اسرائيل است.
وي ادامه داد: اگر «بشار اسد»، رئيس جمهوري سوريه سرنگون شود به اين معناست که خط مقاومت در برابر اسرائيل شکسته خواهد شد، به عنوان مثال «برهان غليون»، از رهبران معارضان سوري در استانبول گفت که اگر در سوريه به قدرت برسيم، با اسرائيل و آمريکا رابطه برقرار خواهيم کرد و حمايت خود از مقاومت لبنان و همچنين رابطه خود با ايران را قطع خواهيم کرد.
وزير امور خارجه اسبق ايران افزود: ما به وجود و انجام اصلاحات در سوريه با تکيه بر نظر و ديدگاه مردم اين کشور باور داريم، اما بدون روي آوردن به خشونت و دريافت کمکهاي آمريکا و برخي از کشورهاي مرتجع مانند قطر که سلاح در اختيار مردم قرار ميدهد و افراد مسلحي از سومالي و افغانستان به خدمت ميگيرند تا مرتکب جنايات و کشتارهايي عليه افراد غير نظامي و مردم شوند تا موجب براندازي و سرنگوني اسد شوند و اين تاکيد ميکند که توطئهاي خارجي در سوريه در جريان است.
ولايتي گفت: برخي از دوستان ما افراد بنيادگرايي هستند که منتسب به گروههاي اسلامگرا در منطقه ميباشند، آنان مرتکب برخي اشتباهات و خطاها شدند و بر اين باورند که با کمکهاي آمريکا و اسرائيل و قطر و القاعده خواهند توانست اسد را سرنگون کنند و خواهند توانست در شخصي چون آقاي «محمد مرسي»، رئيس جمهوري مصر نفوذ کنند و اين از جمله خطاهايي است که برخي از دوستان ما در منطقه دست به آن ميزنند.
وي اين سوال را مطرح کرد که آيا از طريق اموال و حمايتهاي مالي قطر، آمريکا و فرانسه ميتوان اين حکومت را سرنگون کرد و اين کشور را از عرصه بين الملل محو کرد و موجبات تجزيه سوريه شد.
ولايتي در پاسخ به اينکه چرا در جريان انتقاداتش از کشورهايي که در بحران سوريه دخالت ميکنند، از ذکر نام دو کشور ترکيه و عربستان سعودي امتناع ورزيد، گفت: هنگاميکه از دوستان بينادگرا در منطقه که مرتکب اشتباهاتي شدند، سخن گفتم، منظورم همان کشور ترکيه بود و درباره عربستان سعودي نيز گفت که مواضع عربستان سعودي در اين اواخر شاهد تغييراتي بوده است، به ويژه سخنان اخير وزير خارجه عربستان سعودي که اظهار کرد، راه حل بحران سوريه بايد سياسي باشد، در حاليکه قطر همچنان بر مواضع خود ثابت است، به ويژه سخنان اخير وزير خارجه اين کشور که طي آن خواستار ارسال نيروهايي عربي به سوريه براي سرنگوني نظام سوريه و شخص بشار اسد شده بود.
علي اکبر ولايتي مشاور امور بين الملل مقام معظم رهبري در ادامه مصاحبه خود با شبکه تلويزيوني الميادين در خصوص احتمال نامزدي خود در انتخابات رياست جمهوري ايران، گفت که با قاليباف، شهردار تهران و حداد عادل درباره متحد کردن جريان اصولگرا در ايران به توافق رسيده است.
وي افزود: در نهايت از ميان ما سه نفر يک نفر براي رياست جمهوري نامزد خواهد شد و دو نفر ديگر از وي حمايت خواهند کرد.
مشاور امور بين الملل مقام معظم رهبري درباره آمريکا گفت که «آمريکا ضعيفترين روزهاي خود را سپري ميکند»، در حاليکه «ايران قويتر شده است».
وي با اشاره به حدف نام منافقين از ليست سازمانهاي تروريستي آمريکا افزود: آمريکا ضعيفتر و کوچکتر از آن است که بتواند اشخاصي را براي ايجاد خلل و شکاف در دولت ايران تحريک کند.
ولايتي با اشاره به تحولات سوريه و در پاسخ به اين سوال که آيا واقعا ايران، بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه را خط قرمز خود ميداند، گفت: بله چنين است، اما اين بدين معنا نيست که از حقوق مردم در انتخاب حکام و رهبران را ناديده بگيرد، اما در قانون اساسي سوريه وظايف رئيس جمهوري و انتخابات پارلماني و رياست جمهوري بدون دخالت خارجي و استفاده از خشونت مشخص شده است.
به گفته ولايتي راه حل بحران سوريه مذاکره و گفتوگو بين کشورهايي است که به نوعي با پرونده سوريه در ارتباط هستند، بدون اينکه دخالتي در امور سوريه داشته باشند. هر طرفي که وارد مذاکره درباره سوريه ميشود، نبايد از يک سو در مذاکرات حضور داشته باشد و از سوي ديگر از افراد مسلح حمايت کند، بلکه بايد وارد مذاکرات شود و حمايت از افراد مسلح را متوقف کند.
ولايتي در بخش ديگري از اين مصاحبه درباره حوادث اخير جاري در کشور عراق، گفت که دولت عراق، دولت نيرومندي است و آقاي «نوري المالکي»، نخست وزير عراق و ائتلاف حاکم در اين کشور متشکل از رئيس جمهوري کُرد اين کشور و رئيس پارلمان که از اهل تسنن است و همچنين نخست وزير که از شيعيان است و در اين مدت پس از خروج نظاميان آمريکايي اين دولت با راي و خواست مردم روي کار آمد و قدرت و شايستگي خود را نشان داد و به اثبات رساند.
وي افزود: ما ميدانيم که دشمنان مردم عراق آرام نخواهند ماند، اما دولت عراق با درايت و شايستگي با دشمنان برخورد خواهند کرد.
ولايتي رابطه ايران با مقاومت فلسطيني و به طور مشخص جنبش «حماس» را قوي و مستحکم توصيف کرد و گفت: بله روابط ما با مقاومت فلسطيني همچنان مستحکم است. ممکن است که با حماس در برخي ديدگاهها و نظرات اختلاف نظر داشته باشيم، اما اين موضوعي طبيعي است.
وزير خارجه اسبق ايران حوادث جاري را حوادثي گذرا و ناپايدار خواند و افزود: ما علاوه بر اختلاف نظر داراي نقاط مشترک بسياري هم هستيم و مهمترين دليل ايران در حمايت از حماس و جهاد اسلامي مقابله با رژيم صهيونيستي و آزادي سرزمينهاي فلسطيني و پافشاري آنها (مقاومت فلسطيني) جهت تحقق اين هدف است. اما دليل دوم حمايت ما از مقاومت فلسطيني ايمان آنها به اسلام و تکيه آنها بر ارزشها و جهاد اسلامي است، به همين دليل روابط ما با حماس روابطي استراتژيک و خوب است و از آن حمايت نيز خواهيم کرد.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بين الملل در خصوص رابطه ايران با مصر تاکيد کرد که کشور خواهان روابطي قدرتمند و مستحکم با مصر است و اين رابطه بر رضايت طرفين استوار است. به عبارت ديگر هرگاه مصريها تمايل به برقراري چنين رابطهاي داشته باشند، ما آماده پيشگام شدن در اين امر هستيم و ميدانيم که مصريها با مشکلات و موانع بيشماري مواجه هستند، همانطور که ميدانيم، آقاي مرسي در شرايط سختي به ويژه در داخل مواجه است و بازماندگان رژيم سابق و صهيونيستها و عوامل خارجي در اين شرايط دخالت دارند و ما بايد اين مشکلات را دريابيم، به همين دليل آنها آزاد هستند.
وي گفت: مصريها هر لحظه که احساس کنند که زمان برقراري رابطه با ايران است، مشکلي نيست، ما آمادهايم و مصر را تحت هيچ فشاري قرار نميدهيم.
ولايتي درباره «راشد الغنوشي»، رهبر جنبش النهضه تونس، گفت: او فردي متدين و مقاوم است و از جمله افراد تاثيرگذار در جماعت اخوان المسلمين براي احياي ارزشهاي اسلامي به شمار ميآيد.
مشاور امور بين الملل مقام معظم رهبري حزب الله لبنان را افتخار جهان اسلام دانست و تاکيد کرد که حزب الله هم اکنون از گذشته قدرتمندتر است. قدرت حزب الله قدرت اسلام و جهان عرب است. حزب الله مايه مباهات و عزت جهان اسلام و عرب و حامي فلسطينيان و آزادي فلسطين است و ما به حکمت و تدبير سيد حسن نظرالله ايمان و باور داريم.