*حماسه نهم دي در چه بسترهايي شکل گرفت؟ دلايل و چرايي 9 دي را توضيح دهيد؟
حماسه 9 دي در بستر فتنه88 به جريان انقلاب افتاد. فتنه 88 نشان داد که غرب کار گستردهاي از مدتها قبل براي شکار فرصتها و برخي از نخبگان کشور انجام داده است. از ابتداي انقلاب اسلامي شاهد انحراف برخي از نخبگان از مسير حرکت انقلاب بودهايم. فتنه 88 پيچيدهترين و خطرناکترين چالش بود. دشمن از همه تجربيات و سرمايههاي خود بهره گرفت. همه افراد و جرياناتي که از ابتداي انقلاب در فتنههاي مختلف نقش آفرين بودند از جمله منافقين، جبهه ملي، نهضت آزادي، برخي از روحـانيون و ليبرالها و بـرخي از بـا سوابـق انقلابي نقش آفرين بودند. در واقع در اين فتنه همه داراييهاي دشمن در محيط داخلي و خارجي و رسانههاي آنها به صحنه آمدند تا نظام بر مبناي دين که الهام بخش بود، به چالش کشند. اين چالش با جسارت به مقدسات مردم به ويژه عاشورا و کربلا به اوج خود رسيد.
حماسه تاريخي و ماندگار نهم دي 1388 به تعبير مقام معظم رهبري: «يکي از قله هاي فراموش نشدني، حرکتي برخاسته از بصيرت، شناختن موقعيت و حضور در لحظه هاي مورد نياز، حرکتي در فضاي غبارآلود، حرکتي متکي بر ايمان و اراده الهي در تاريخ انقلاب اسلامي بود».
تدابير هوشمندانه و مدبرانه مقام معظم رهبري حضرت امام خامنهاي- دامت برکاته- در مديريت و مهار فتنه و آشکارسازي ابعاد آن براي جامعه، بصيرت و حضور هوشمندانه و سريع مردم ايران، حماسه ماندگار و تاريخي 9 دي 1388 را در سراسر کشور به جريان انداخت و ملت ايران پس از روشن شدن تقابل آشکار اين جريان با اسلام، نظام و رهبري ، با درک درست از يک نياز تصميم گرفتند. حادثه عاشوراي 1388 حرکت مردم را عاشورايي نمود.
*رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار با ستاد بزرگداشت حماسه نهم دي تاکيد کردند که بايد حرف اصلي ملت ايران، يعني حرکت در سايه دين و تحقق وعده الهي تبيين شود. ستاد براي تحقق اين توصيه چه برنامهاي دارد؟
حرف اصلي مردم در 9 دي و آن احساس و شوري که به جريان افتاد در دو محور ايجابي و سلبي بود. مردم هم در محور سلبي و هم در محور ايجابي براي مقابله و دفاع آمدند. در محور سلبي نفي نظام سلطه آمريکا، انگليس و اسرائيل و فتنه و فتنهگران بود و در محور ايجابي دفاع مطلق از انقلاب و ولايت، اصول و ارزش هاي اسلامي و شعارهاي انقلاب اسلامي در داخل و خارج از کشور بود بنابراين در 9 دي هم دفاع از نظام و رهبري و هم مقابله با فتنه و فتنهگران موج ميزد. شعارهاي مردم در 9 دي برخاسته از يک مباني فکري و ايماني بود که در تبيين بايد به آن مباني و دلايل اصلي حرکت مردم پرداخت و از آن براي حفظ و استمرار نظام کمک گرفت.
مهم اين است باورکنيم که معارضه نظام سلطه، فتنه و فتنهگري هرگاه ممکن است تکرار گردد. همچنان که انحراف از حـرکت اصيل انقلاب از روزهـاي آغـازيـن آن توسط گروههاي مختلف وجود داشته است. مصاديق و شيوههاي فتنه و فتنهگري متفاوت خواهد بود پيام 9 دي اين بود که روح انقلاب و مردم با اين فتنهها و انحراف از خط انقلاب مخالف است و انقلاب و مردم از آن عبور ميکند. روح حرکت مردم و حرف اصلي 9 دي اين بود که مردم با هر طغيان کننده مقابله خواهد کرد. اين حرف اصلي بايد توسط کساني که در مقابله با فتنه در سال 88 فعال و مؤثر بودند همچنان تبيين و آشکار شود چرا که انقلاب و پاسداري از آن يک امر مستمر است.
فلسفه ستاد بزرگداشت حماسه نهم دي يادآوري يک رويداد و روز تاريخي است و توجه دادن به اتفاقي است که در آن روز افتاد. کمک به تبيين يک حرکت مردمي بي نظير در تاريخ انقلاب اسلامي است. ستاد تلاش ميکند که آن انگيزش و تبشي که در اين روز اتفاق افتاد مورد غفلت قرار نگيرد. مقام معظم رهبري در ديدار با اعضاي ستاد دو توصيه فرمودند، فرمودند شعار، شور و هيجان لازم است لکن مراقب باشيد کار شعاري غلبه پيدا نکند. توصيه دوم معظمله اين بود که روح حرکت مردم و حرف اصلي مردم تبيين شود.
*مقام معظم رهبري فرمودند، فتنه 88، آن چيزي نبود که کف خيابان ديده شد، بلکه يک بيماري بود، منظور از اين بيماري چيست؟
در کشور غباري شکل گرفت که تشخيص حق و باطل مشکل شد، برخي از نخبگان دنياي خود را ترجيح دادند که مشخص شد دشمن در آنها نفوذ دارد و به راحتي مجري طرحها و اهداف غربيها ميشوند. جوهر و درون مايه آنها کاملا دگرگون شده بود، شعارها و ارزشهاي نظام را به چالش کشيدند. برخي ديگر از نخبگان، در دام گروه اول افتادند، به فتنهاي که به راه افتاد، کمک کردند. برخي در هفتههاي اول سکوت و کوتاهي کردند. بتدريج ماهيت رفتار فتنه براي مردم آشکار ميشود. تقابل با نظام و ارزشها توسط جريان فتنه آشکار ميشود. غبارها با مقابله با شعارهاي انقلاب در روز قدس و بعد جسارت به حضرت امام خميني رضوان الله عليه در 16 آذر آغاز ميشود و با هتک حرمت عاشوراي حسيني، ضمير دروني جريان فتنه نمايان ميشود.
فتنه 1388 يکي از بزنگاههاي جريانات سياسي کشور بود. آزمون بزرگي براي همه جريانات سياسي بود. در حقيقت در اين فتنه چهره حقيقي و ميزان همراهي واقعي جريانات سياسي کشور با انقلاب آشکار گرديد. اين فتنه نشان داد که غرب کار گستردهاي از قبل براي شکار نخبگان و برخي از فرصتها همانند انتخابات انجام داده است. در اين آزمون تاريخي، نخبگان سياسي هر کدام به اندازه وفاداري به نظام و يا زاويهاي که با نظام داشتند اقدام کردند. و حق و باطل کاملا درهم آميخته و تشخيصها مشکل شد. مشخص شد که دشمن درعدهاي نفوذ دارد.آنها در نقش پياده نظام و بازيچه دشمن ايفاي نقش ميکردند و خيانت بزرگي را رقم زدند. برخي بازي خوردند و با تحليلهاي غلط در ميدان دشمن عمل کردند و با اقدامات خود با جريان فتنه همراهي کردند. برخي از نخبگان فکري و سياسي کشور تحت تاثير تحليلهاي ناکافي و وابستگيهاي مختلف دنيايي در قبال فتنه سکوت کردند. دقيقا آن لحظهاي که انقلاب اسلامي به اقدام آنها نياز داشت، کوتاهي کردند. صراط مستقيم انقلاب را تشخيص ندادند، ازتدابير و مواضع مقام معظم رهبري حضرت امام خامنهاي- دامت برکاته- به موقع حمايت نکردند و متاسفانه توسط اين گروه از نخبگان فکري و سياسي در روشنگري عليه فتنه کوتاهي شد. اين يک بيماري جدي در کشور بود که از مدتها قبل اين افراد به آن مبتلا شده بودند. از برکات فتنه 88 اين بود که انقلاب در مسير دشوار خود خالصتر گرديد و به تعبير مقام معظم رهبري حضرت امام خامنهاي- دامت برکاته- فتنه 88 انقلاب را واکسينه کرد.
*به عنوان رئيس ستاد بزرگداشت حماسه نهم دي چه عواملي را زمينه ساز خلق اين حماسه مي دانيد؟
چهار عامل را مي توان بعنوان عوامل زمينهساز و يا عناصر اصلي حماسه 9 دي مورد توجه قرار داد.
عنصر اول: باورهاي ديني مردم بود، حضور مردم در عرصههاي مختلف از اعتقادات و باورهاي ديني آنها سرچشمه ميگيرد. ايمان مذهبي مردم، عشق به اهل بيت (ع) عامل قدرتمند در توليد قدرت مردمي انقلاب پيروزيها و شکست دشمن بوده است. در آزمونهاي بزرگ دين مداري مردم عنصر تعيين کننده و کارگشا بوده. نظريه خون بر شمشير پيروزي است متأثر از باورهاي اعتقادي مردم است چون انسان مؤمن بدنبال خشنودي و رفتار خداست و به نصرت و اراده و مشيت الهي اعتقاد دارد. همچنان که مقام معظم رهبري فرمودند در 9 دي، روح و جسمها را اراده الهي به خيابانها آورد.
عنصر دوم: رهبري حضرت امام خامنهاي- دامت برکاته- ؛ رهبري مهمترين عامل در مقابله با فتنهها و عبور از بحرانها بوده است. مهمترين عامل آفرينش حماسه 9 دي و باطل السحر کردن فتنه بود. مقام معظم رهبري با مديريت حکيمانه، تبيين و آشکارسازي ماهيت فتنه با استراتژي مقابله نرم و با بهرهگيري از قدرت مردمي نظام انرژي و ظرفيت جامعه را به جريان انداخت و با مديريت مردمي و انقلابي بساط فتنه را جمع کردند پيامها، بيانات و تبيينهاي ايشان اثرات شگرفي داشت و ملت ايران را براي آفريدن دين حماسه پرشکوه بدون دعوت و فراخوان رسمي برانگيخت.
عنصر سوم: بصيرت و اقدام به لحظه مردم؛ جمهوري اسلامي نظامي مبتني بر اراده ملت است. بيداري ملت ايران عامل سرنگوني حکومت خودکامه شاهنشاهي، شکلگيري انقلاب اسلامي و نظام اسلامي و مقابله با چالشها و تهديدات مختلف بوده است. مردم در همه عرصهها در اين سه دهه نقش آفرين بودهاند در هر شرايطي همانند 9 دي که نياز به حضور بوده با بصيرت و اقدام خود گروههاي بزرگ را باز کردهاند و از انقلاب و نظام دفاع کردهاند. بنابراين در حماسه 9 دي قدرت مردمي نظام به عنوان منبع قدرت نرم ظهور و بروز يافت. در واقع 9 دي، نه گفتن با قدرت مردمي مبتني بر مشي انقلاب اسلامي بود.
عنصر چهارم: عاشوراي حسيني؛ حرکت مردم مبتني بر نگرش عاشورايي بود. مردم ايران در سخت ترين شرايط از کربلا، عاشورا و ابي عبدالله الحسين(ع) قدرت گرفته اند و درون مايه همه حرکت هاي انقلابي و نهضت مردم عاشوراي حسيني بوده است. واقعيت اين است هيچ رويداد و حادثهاي نميتوانست مثل حادثه روز عاشورا ملت ايران را در 9 دي به حرکت درآورد. بنابرايـن احساسي که در 9 دي بـه جريـان افتاد با روح عاشورايي در آميخته شد. پردهدري و حرمت شکنيها در روز عاشورا مردم را به اين رساند که با يک جريان منحرف از جنس لشکر ابن زياد روبرو هستند. که همزمان با شهادت ابي عبدا... الحسين (ع) و ياران آن حضرت پرچمهاي عزاي آن حضرت به آتش کشيده ميشود. وقتي مسأله امام حسين(ع) و عاشورا به ميان آمد اين تحرک عمومي و حرکت عظيم بوجود آمد و آميخته شدن حرکت فتنه با عاشورا ضربه به فتنه را نهايي کرد.
*برخي به دنبال مصادره حماسه نهم دي به نفع اشخاص و گروههاي خاصي هستند. آيا شما اين حماسه را قابل مصادره به نفع گروههاي خاص ميدانيد؟
ماجراي 9 دي در همه بخشها و ابعادش؛ ريشهها و آثارش همانند انقلاب اسلامي متعلق به مردم بود و چون حرکت مردم براي دفاع از انقلاب و رهبري بود بنابراين مي توان گفت، اين حماسه عظيم و تاريخي متعلق به انقلاب و رهبري است و براي ماندگاري و تبيين صحيح آن تلاش همه نخبگان فکري نياز است. هيچ سازمان وگروه سياسي نمي تواند مدعي اين حرکت عظيم مردمي باشد. زيرا مردم بازيگر اصلي و تصميم گيرنده براي اين حضور بودند و اين حماسه بزرگ را ملت ايران آفريد.
همچنانکه مقام معظم رهبري حضرت امام خامنهاي -دامت برکاته- فرمودند، اين حضور برخاسته از اراده الهي و روح انقلابي و عاشورايي ملت ايران بود. يک اعتراض عمومي مردمي به يک رويداد و روند بود بنابراين امکان بهرهبرداري از حماسه 9 دي براي تثبيت منافع گروهي و صنفي وجود ندارد اگر بخواهيم از نقش آفرينهاي اين حماسه ياد کنيم، بايد گفت که خالق اين حماسه اراده الهي، تدابير حکيمانه مقام معظم رهبري در آشکارسازي ابعاد فتنه 88، ايمان، بصيرت و وقتشناسي مردم و در نهايت عاشورا و کربلا بود.
واقعيت اين است که در کشور کسي بدنبال سوء استفاده از حماسه 9 دي نيست. برخي از گروههاي سياسي در مقابله با فتنه 88 پيشتاز بودند، دغدغه و احساس مسئوليت بيشتري به خرج دادند و در توجيه و تبيين فتنه در جامعه، به موقع و فعال عمل و با فتنهگران مقابله کردند. کار و تلاش اين گروه از نخبگان فکري و سياسي در آن فضاي غبارآلود، در خاطره مردم ايران قابل تقدير است.
اشکالي که وجود دارد اين است که برخي در فتنه 88 کوتاهي کردند، در حال حاضر ديگران را متهم به مصادره حماسه 9 دي ميکنند اينها بايد آن کوتاهي را با تلاش مضاعف جبران کنند تا از آنها رفع اتهام شود.
*در مورد اهداف ستاد بزرگداشت حماسه نهم دي بيشتر توضيح داده شود. آيا دبيرخانه ستاد در کشور دائمي است؟
هدف اصلي در ستاد، تبيين و ترويج پيامهاي يوم الله نهم دي است. آشکارسازي ابعاد اين حماسه، بررسي، مديريت و هماهنگي فعاليتهاي مردمي، توجه دادن سازمانها و نهادهاي فرهنگي به اين رويداد مهم تاريخي و بسترسازي براي توسعه توليدات تبييني و توجيهي با بهرهگيري از ظرفيتهاي مختلف رسانهاي، هنري و فرهنگي. ستاد بزرگداشت حماسه 9 دي يک نقطه يادآوري است که اين رويداد در کشور مورد غفلت قرار نگيرد. نقش اصلي را در ماندگاري اين حماسه خود مردم دارند. انقلاب اسلامي يک جريان دائمي است و براي تداوم آن روزها و رويدادهاي تاريخي آن بايد هر سال بهتر از سالهاي قبل تعريف و تبيين و باز توليد شود. همچنان که انتظار است براي سالگرد فتح خرمشهر در سوم خرداد که يکي از قلههاي درخشان و ماندگار دفاع مقدس است هر سال مناسبتتر و گرمتر تجليل و تبيين گردد. اصل ماجرا اين است که 9 دي يک روز تاريخي بود و اتفاقي که در اين روز افتاد آن را در تاريخ انقلاب اسلامي ماندگار کرد. 9 دي به عنوان بارزترين حرکت مردمي بعد از انقلاب اسلامي هر سال نيازمند تعريف و تبيين است. پيام اين روز هم اين بود که مردم با انحراف از مسير انقلاب مقابله ميکنند ممکن است مصاديق آن در تاريخ انقلاب متفاوت باشد.
*آثار، پيامدها و دستاوردهاي حماسه نهم دي براي کشور چه بود؟
با وجود چالشهاي جدي فتنه 88 و تلخيهاي آن، اين فتنه برکات فراواني براي کشور داشت و شواهد و قرائن نشان داد که دشمنان نظام جمهوري اسلامي ايران، همچنان که اخيرا وزير امور خارجه آمريکا در گفتوگو با شبکه bbcفارسي اعلام کرده درفکرعملياتي کردن پروژه از سلسله پروژههاي انقلاب رنگي و مخملين در انتخابات دهم رياستجمهوري بودند و اين پروژه که گرجستانيزه نمودن انتخابات ايران نام گرفته بود از مدت0ها قبل در مراکز آکادميک غربي فرموله و تئوريزه شده بود و توسط سرويسها و سفارتخانههاي دولتهاي غربي و دفاتر ويژه آنها پيگيري شد، برخي از عوامل سفارتخانهها در اغتشاشات خياباني شهر تهران، بويژه کارکنان انگليس دستگير شدند.
اين پروژه با تدابير و هوشمندي مقام معظم رهبري همچنان که فرمودند: «ايران گرجستان نيست، و حرکت بارز و عاشوري مردم ايران در نهم دي شکست خورد بنابراين يکي از آثار حماسه نهم دي، شکست تئوريهاي غربي و کپيبرداري از مدل انقلاب مخملي در ايران بود».
نظام جمهوري اسلامي در مهار فتنه و آشکار سازي ابعاد آن در جامعه نقش اساسي داشت و حماسه 9دي اين باور را ايجاد کرد که تفکر انقلاب اسلامي و مديرت نظام جمهوري اسلامي ظرفيت لازم را براي مقابله با چالشهاي پيچيده دارد و ميتواند آسيبهاي داخلي خود را ترميم کند. درفتنه 1388 پيوند ضد انقلاب، احزاب و گروهاي سياسي و برخي از نخبگان کشور با دولتهاي غربي در يک جبهه واحد نمايان شد و چهره همه عناصر و جرياناتي که بعد از رحلت حضرت امام خميني رضوان الله عليه به عنوان حلقههاي انحرافي خط امام مطرح بودند و در جريان فتنه موثر و نقش آفرين بودند، آشکار گرديد.
مشکل باور به وجود جنگ نرم و انکار آن توسط برخي از نخبگان و جامعهاي که در فتنه 1388 ظهور و بروز يافته بود، با بصيرتي که در 9 دي به جامعه تزريق شد، به ميزان قابل توجهي برطرف شد و به عبارتي خلا 20 سال بي توجهي نسبت به راهبرد تهاجم فرهنگي با اين فتنه به صورت جهشي حل شد.
تقويت بازدارندگي در برابر تهديدات دشمن، تقويت اتحاد و انسجام ملي، تقويت پيوند جامعه با ارزشهاي ديني، محرم و عاشورا، تقويت پيوند اسلام و جمهوريت و در پيوند عميق و بيشتر ملت ايران با ولايت و مقام معظم رهبري را ميتوان از برکات فتنه 88 و حماسه نهم دي نام برد.
*درس هاي فتنه سال 88 و حماسه نهم دي براي مردم ايران با توجه به انتخابات مجلس نهم که در پايان سال جاري در پيش است، چه ميتواند باشد؟
انتخابات يکي از مولفههاي مشارکت سياسي است، به طوري که محور اصلي مشارکت سياسي، مشارکتهاي انتخاباتي است. پس از پيروزي انقلاب اسلامي، زمينه مشارکت مردم در عرصههاي گوناگون به ويژه در عرصه سياسي و اداره جامعه فراهم شد. به طور متوسط هر سال در کشور يک انتخابات برگزار ميشودکه همواره مشارکت انتخاباتي ملت ايران براي نظام پشتوانه جدي به شمار آمده است.
اعتماد عمومي، امنيت و قدرت نظام را افزايش داده است و فتنه 88 نيز نشان داد دشمن براي تاثير بر انتخابات از قبل برنامه داشته است تا انتخابات را براي نظام جمهوري اسلامي از فرصت به تهديد تبديل کند.
براي جريان فتنه، ضد انقلاب خارجي و دولت آمريکا انتخابات ايران يک فرصت طلايي است. هدف آنها کاهش اعتماد، مشروعيت از طريق کاهش انتخابات است که متقابلا هدف اساسي ما بايد در انتخابات، انتخاباتي پرشور، بدون چالش امنيتي، با مشارکت گسترده و بيش از حد نصاب در مقايسه با دوره قبلي انتخابات مجلس باشد.
ملت ايران با همان سلاح بصيرتي که در مقابله با فتنه 88 نشان دادند، بايد بدانند هر جرياني که دنبال عدم مشارکت، تحريم و امنيتي کردن انتخابات است، دقيقا در چارچوب اهداف آمريکايي عمل مي نمايد. همچنان که فتنه 88 با پشتوانه خارجي از طريق انتخابات نظام را به چالش کشيد، خط فعلي دميدن ياس در جامعه است، تا مشارکت مردم کاهش يابد.
فشارهاي خارجي از طريق حربه حقوق بشر، هستهاي و تحريمها در چارچوب ناکارآمدسازي نظام در داخل و بي اعتبارسازي نظام در محيط خارجي براي تاثير برانتخابات است و مردم ايران بايد توجه داشته باشند در حال حاضر، جريانات سياسي تجديد نظرطلب، ضد انقلاب خارجي و دولتهاي غربي در يک جبهه واحد بدنبال انتخابات سرد، القاء عدم سلامت انتخابات و چالشي کردن آن هستند که با ديگر همان هوشياري حماسه نهم دي نياز امروز کشور است. در شرايطي که کشور با پيشرفت هاي علمي و صنعتي در اوج اقتدار قرار دارد. نظام جمهوري اسلامي؛ توانست با بهره گيري از قدرت مردمي جريان فتنه را شکست دهد.
بيداري اسلامي و حرکت اسلام گرايان در منطقه موازنه قدرت را به نفع جمهوري اسلامي تغيير داد و منافع آمريکا و صهيونيستها به خطر افتاد. آمريکا را با چالش عميق سياسي و اجتماعي جنبش وال استريت مواجهه ساخت تا مجبور گردد، با شش هزار کشته و دهها هزار مجروح جسمي و رواني بدون هيچ دستاوردي و با شکست منطقه خاورميانه را ترک کند بنابراين در اين شرايط استثنايي بايد يک بار ديگر تحرکات جريان فتنه و غربيها را با همان حضور بارز مردمي در هم شکست.