آخرین اخبار
کد مطلب: 73955
دق‌الباب انتخابات ايران با پيشنهاد امريكايي مذاكره
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 909

به گزارش سلام لردگان به نقل از «جوان»، هيلاري كلينتون در يك جلسه با حضور كارشناسان جمعه‌شب در گروه مجله فارين پاليسي گفت: «ما با گره ?+? در حال كار كردن هستيم و تمايل خودمان را ابراز مي‌كنيم كه آماده هستيم هر موقع كه آماده باشند، با آنها بحث دوجانبه داشته باشيم.» كلينتون در پاسخ به يك سؤال، گفت كه ايران سخت‌ترين مسئله‌اي بوده كه او به عنوان وزير امور خارجه با آن برخورد كرده است، آن‌هم به گفته خانم كلينتون به خاطر خطراتي است كه همين حالا رفتار ايران دارد و از نقطه نظر چند وجهي، خطري كه يك ايران مسلح به سلاح اتمي خواهد داشت، بزرگ‌تر است. 

كلينتون گفت كه دولت اوباما براي گفت‌وگوي دوجانبه با ايران آماده است و اين را هم افزود كه گروه ?+? در تلاش است طرحي را براي پيشنهاد به ايران تهيه كند. وزير امور خارجه امريكا بدون اشاره به جزئيات اين طرح گفت:« اين نشان مي‌دهد كه وقت در حال تمام شدن است. ما بايد اين را جدي بگيريم؛ مسائلي هست كه مايليم با شما (ايران) در ميان بگذاريم ولي انتظار متقابل هم داريم.» 

نكته مهمي كه كلينتون به آن اشاره كرد، اهميت مذاكره با ايران در فاصله چند ماه تا انتخابات رياست جمهوري خرداد ماه است. سايت فارين پاليسي از قول كلينتون نوشت كه چند ماه آينده كه در فاصله انتخابات ايالات متحده و انتخابات آينده ايران قرار گرفته، مي‌تواند در رسيدن به يك توافق با تهران جدي باشد. كلينتون گفت: «من مي‌گويم كه ما همچنان معتقديم پنجره فرصت براي رسيدن به نوعي توافق بر سر مسئله هسته‌اي ايران باز است. در حال حاضر من خيلي نسبت به اين (توافق) خوش‌بين نيستم. . . اما. . . اين يك واقعيت است كه ما انتخابات خودمان را تمام كرده‌ايم و فرصت خوبي است كه اين پيشنهاد را آزمايش كنيم كه (آيا) مي‌توانيم قبل از وارد شدن ايران به انتخابات كه احتمالاً حوالي ماه مارس به (نقطه) داغ خواهد رسيد، مذاكرات جدي و خوبي داشته باشيم يا نه» 

دو مسير مختلف در واشنگتن
قبل از موضع‌گيري هيلاري كلينتون، باراك اوباما براي گفت‌وگوي دوجانبه با ايران بر سر موضوع هسته‌اي اعلام آمادگي كرده بود و منابع نزديك به كاخ سفيد هم به طور غير رسمي به رسانه‌هاي امريكايي گفته بودند كه واشنگتن براي انعطاف بيشتر در برخورد با ايران آماده است. اوباما روز ?? آبان ماه به خبرنگاران گفته بود:«من تلاش خواهم كرد طي ماه‌هاي آينده فشار بياورم تا ببينم آيا ما مي‌توانيم يك (باب) گفت و گو بين ايران با نه تنها ما بلكه با جامعه بين‌المللي باز كنم و ببينيم مي‌توانيم اين مسئله(هسته اي) را حل و فصل كنيم يا نه» هنوز مشخص نيست كه آيا دولت امريكا براي طرح مسائل ديگري كه تهران آنها را مهم مي‌داند، از جمله موضوع سوريه، هم آماده گفت و گو هست يا نه؟ 

باراك اوباما از ابتداي دور اول رياست جمهوري، در برخورد با مسئله هسته‌اي ايران، سياست دومسيره (Duel Track Policy) در پيش گرفته و در حالي كه سعي مي‌كند تحريم‌ها را تشديد كند، درهاي ديپلماسي در چارچوب ?+? با ايران را هم باز گذاشته است. اين روند هنوز هم ادامه دارد و سحرگاه جمعه، هيلاري كلينتون در حالي آمادگي كاخ سفيد براي طي مسير ديپلماسي را اعلام كرد كه سناي امريكا با ?? رأي موافق و بدون رأي ممتنع يا مخالف، بسته تحريمي جديدي را عليه ايران به تصويب رساند، بسته‌اي كه براي تبديل شدن به قانون بايد امضاي اوباما نيز پاي آن باشد. 

منابع امريكايي مي‌گويند كه كاخ سفيد عصر پنج‌شنبه در تماس با شماري از دفاتر سنا اعلام كرده كه با تصويب اين تحريم‌ها مخالف است و تامي ويتور، سخنگوي شوراي امنيت وابسته به كاخ سفيد هم اعلام كرد به گمان كاخ سفيد تحريم‌ها ضروري نيستند و در برهه زماني كنوني كارايي ندارند. سخنگوي كاخ سفيد گفته كه دولت اوباما در مورد برخي از فرمول‌بندي‌هايي كه اكنون در متن بسته تحريم‌ها قرار دارد، نگران است و مي‌خواهد با اعضاي كنگره مشورت كند تا اقدامات مورد نظر سنا روند جاري را منحرف نكند.
مذاكره در فاصله بين دو انتخابات؟! 

اين براي اولين بار است كه كاخ سفيد در روند سياست دومسيره، با اين صراحت و شفافيت گفت‌وگوي مستقيم با ايران بر سر مسئله هسته‌اي را پيش مي‌كشد. دولت بوش بعد از شش سال حضور در كاخ سفيد سرانجام در ژوئن ???? قبول كرد كه وارد مذاكرات چندجانبه مستقيم با ايران شود و چارچوب مذاكرات از تروئيكاي اروپايي (EU?) به چارچوب ?+? (P?+?) تغيير كرد.
 
با اين حال، دولت بوش از همان ابتداي ورود به چارچوب مذاكرات چند جانبه با ايران تأكيد داشت كه وارد مذاكره مستقيم با ايران نخواهد شد، زيرا اين كار، مسئله هسته‌اي ايران را از يك معضل بين‌المللي به يك مشكل بين ايران و امريكا تقليل خواهد داد. دولت اوباما، بعد از انتخابات سال ????، سياست درگيري ديپلماتيك (Engagement) در مسئله هسته‌اي ايران را وعده داد و بعد از ورود به كاخ سفيد در ژانويه ???? اين روند را از طريق سياست دو مسيره تقويت كرد ولي هيچ‌گاه بحث مذاكره مستقيم با ايران را مطرح نكرد. چرا اوباما بعد از انتخابات ششم نوامبر مذاكره دوجانبه با ايران را مطرح كرده است؟ آيا ممكن نيست چنين مذاكره‌اي، موضع هسته‌اي را آنطور كه امريكايي‌ها مي‌گويند به مشكل بين ايران و امريكا ( و نه جامعه بين‌المللي) تقليل بدهد؟ 

در حالي كه انتخابات امريكا تمام شده، اين نگاه رو به گسترش در داخل واشنگتن وجود دارد كه فاصله بين انتخابات امريكا و ايران، بهترين فرصت مذاكره با ايران است. هفته قبل در جريان ميزگردي كه با حضور هنري كيسينجر، مشاور امنيت ملي اسبق امريكا و برخي كارشناسان مسائل ايران برگزار شد، اين موضوع به نحو خاص برجسته شد. احمد صدري، استاد جامعه شناسي دانشگاه‌هاي امريكا در اين نشست تأكيد كرد كه زمان كنوني، موقع مناسبي براي مذاكره كردن امريكا با ايران است:« درست بعد از انتخابات امريكا و درست قبل از انتخابات ايران. . . اگر من يك مذاكره‌كننده امريكايي بودم، مي‌گفتم كه الان دقيقاً زمان مناسبي است كه بايد وارد (مذاكرات) شد.» 

احمد صدري هيچ توضيحي نداده كه چرا مذاكره با ايران در فاصله چند ماه تا انتخابات رياست جمهوي خرداد ماه ????، فرصت مناسبي است، ولي در تهران اين نگاه وجود دارد كه امريكايي‌ها در فاصله هفت ماه تا انتخابات تلاش خواهند كرد شكاف داخلي جناح‌هاي ايراني بر سر مسئله هسته‌اي را تشديد كنند و از اين طريق، افكار عمومي تحريك شده در آستانه انتخابات را به سمت مطالبه هسته‌اي و مذاكره با امريكا سوق بدهند. طرف امريكايي، همزمان قصد دارد بين مذاكره مستقيم و برطرف شدن بخشي از مشكلات اقتصادي در تهران رابطه برقرار كند. 

يك ناظر سياسي كه خواست نامش فاش نشود در گفت‌وگو با خبرنگار «جوان» گفت:« آنها مي‌گويند مي‌خواهيم مستقيم و دو جانبه مذاكره كنيم و به نظر مي‌رسد قصد دارند اين مسئله را تا انتخابات خرداد ماه دامن بزنند» وي افزود:« امريكايي‌ها ضمن طرح مذاكره مستقيم و احتمال كاهش تحريم‌ها در چنين مذاكراتي، افكار عمومي داخل كشور را به طور غير‌مستقيم خطاب قرار مي‌دهند و مي‌خواهند بگويند كه اگر جمهوري اسلامي وارد گفت‌وگوي مستقيم هسته‌اي و مصالحه شود، لااقل بخشي از مشكلات روزمره مردم حل و فصل خواهد شد.»
در همين رابطه، هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه امريكا روز?? مهر ماه گفته بود كه اگر ايران در رابطه با فعاليت‌هاي هسته‌اي خود با قدرت‌هاي جهاني همكاري كند، تحريم‌ها عليه اين كشور مي‌تواند به سرعت كاهش پيدا كند.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس