به گزارش سلام لردگان به نقل از رويترز، منابع دولتي و تجاري از امکان موافقت آمريکا با ادامه معافيتهاي خريداران بزرگ آسيايي نفت ايران از تحريمهاي اين کشور عليه ايران خبر دادند.
به گفته اين منابع، پس از کاهش شديد حجم واردات در نيمه دوم سال جاري، امکان دارد اين کشورها از معافيت دوباره از تحريمها برخوردار شوند.
با اين حال، پالايشگاههاي آسيايي که بسياري از آنها براي پالايش نفت ايران ايجاد شدهاند، تمايلي به کاهش واردات از اين کشور بيش از 20 درصد کاهش در سال جاري را ندارند. تغيير تاسيسات براي برخي از اين پالايشگاهها يک چالش فني خواهد بود و هزينههاي زيادي در بر خواهد داشت.
به نوشته اين گزارش، مقامات دولتي هند و کره جنوبي انتظار دارند براي 6 ماه ديگر معافيت از تحريمهاي ايران را دريافت کنند. در چين به عنوان خريدار نخست نفت ايران و بزرگترين شريک تجاري اين کشور، تاجران از انتظار واردکنندگان دولتي و اصلي اين کشور براي دريافت معافيتهاي بيشتر خبر ميدهند.
آمريکا در اوايل ماه دسامبر در مورد تمديد معافيتها تصميمگيري ميکند. اين معافيتها در صورت کاهش واردات نفت اين کشورها از ايران داده خواهد شد. تجديد اين معافيتها به اين معني است که بانکهاي اين 3 کشور از تحريمهاي آمريکا عليه ايران معاف ميشوند.
بر اساس اين گزارش، صادرات نفت ايران در ماه اکتبر برابر با 1.3 ميليون بشکه در روز و حدود يک ميليون بشکه در 2 ماه گذشته بوده است.
يک منبع آگاه در وزارت اقتصاد کره جنوبي گفت: ما به علت واردات بسيار کم در نيمه نخست سال جاري، يک نتيجه بسيار مثبت را انتظار داريم.
وي افزود: آمريکا تصميم خود را در 7 دسامبر اعلام خواهد کرد و معافيتها از 8 دسامبر آغاز خواهد شد. ما هماکنون مذاکرات خود را آمريکا را به اتمام رساندهايم.
بر اساس اطلاعات شرکت ملي نفت کره، واردات کره جنوبي از ايران در 10 ماه نخست سال جاري برابر با 44.55 ميليون بشکه بوده است.
يک منبع آگاه در دولت هند نيز توضيح داد: معافيت ما حتما تمديد ميشود، ما واردات از ايران را در 6 ماه کاهش داديم درنتيجه من هيچ مشکلي دراينباره نميبينم.
بر اساس اطلاعات تخليه نفتکشها، واردات نفت هند از تهران، از آوريل، ماه آغازين قراردادهاي مدتدار سالانه، 19 درصد کاهش يافته و به حدود 257 هزار بشکه تا پايان سپتامبر رسيده است.
کره جنوبي و هند نخستين معافيت خود را در 11 ژوئن و چين در 28 ژوئن دريافت کردند. ژاپن ديگر خريدار بزرگ نفت ايران معافيت خود را در ماه سپتامبر تمديد کرد.
بر اساس اطلاعات گمرک چين، متوسط کاهش ماهانه واردات نفت چين از ايران نسبت به سال گذشته در ماههاي جولاي تا اکتبر بيش از 20 درصد بوده است و به همين دليل تاجران انتظار دارند که اين کشور نيز معافيت را دريافت کند.
چين دومين مصرفکننده نفت جهان مرتبا مخالفت خود با تحريمهاي يک جانبه عليه ايران را اعلام کرده است. اين کشور واردات خود از ايران را در مدت ژانويه تا اکتبر 22.2 درصد کاهش داده است و در مقايسه با سال گذشته به 424 هزار بشکه در روز رسيده است.