به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، سردار غلامرضا جلالي رييس سازمان پدافند غير عامل کشور در اولين نشست مديران کل پدافند غيرعامل استانهاي کشور گفت: پدافند غيرعامل عبارت است از کليه اقداماتي که باعث کاهش آسيب پذيري، افزايش پايداري ملي، تداوم کارکردهاي ضروري، تسهيل مديريت و بازدارندگي دفاعي در برابر تهديدات چه با منشاء طبيعي چه با اقدامات دشمن ميباشد، لذا بايد مرتب انواع تهديدات را پايش و رصد کنيم و سطح تهديد را از نظر بزرگي و اهميت در نظر داشته باشيم .
وي اظهار داشت: با مطالعه در روند تکامل انواع تهديدها مشاهده ميشود که از سال 1990 تهديدات و جنگها تغيير ماهيت داده و از شکل صرفا نظامي و سخت افزاري به سمت تهديدات نيمه سخت و نرم تغيير کردهاند. در گذشته تعريف از امنيت ملي، بيشتر با تاثير از جنبههاي تهديدات نظامي و دفاعي بود اما امروز تعريف مدرن از امنيت ملي، امنيت ملي شامل تاثير همه مولفههاي قدرت از جمله قدرت سياسي و ديپلماتيک، قدرت نظامي، قدرت اقتصادي، قدرت علمي، قدرت رسانهاي، تبليغي و ... ميشود، در حوزه دفاعي جنگها چهره جديدي به خود گرفتهاند يعني تکنولوژي و فناوريها وارد عرصه تهديدات نظامي شدهاند لذا ما بايد اين تهديدات را کاملا بشناسيم. دشمن ما امروز با مطالعه دقيق و شناخت کامل از وضعيت و استفاده از تئوريسينها و مراکز آکادميک بر روي نقاط آسيبپذيريها تمرکز ميکند لذا توجه به اين مسئله هم بسيار اهميت دارد.
جلالي ادامه داد: رويکرد جديد دشمنان پرداختن به گرههاي اصلي و اساسي يک جامعه ميباشد، گرههايي که نقش اساسي و زير بنايي دارند تا توسط آن کل جامعه را به سمت و سوي آشفتگي ببرند. از نظر آنها، در کشور ما گره اصلي، مردم و رهبري هستند و چون ارتباط مردم با رهبري بسيار عالي است لذا دشمنان در پي آن هستند که اين ارتباط را کمرنگ، ضعيف و در صورت امکان قطع کنند.
رييس سازمان پدافند غير عامل تصريح کرد: با توجه به نقش فزاينده مردم در جنگها از سال 1992 تا 2012 شاهد تعريف جديدي از جنگ با عنوان جنگ بي قاعده يا جنگ مردم محور هستيم، در اين رويکرد هدف دشمن اين است که کنترل مردم را بدست گيرد، در اين نوع جنگ هر طرفي که بتواند به مديريت و اداره امور مردم دست پيدا کرده و کنترل کند، پيروز خواهد بود.
وي افزود: در سند اخير استراتژي دفاعي آمريکا که در 2012 منتشر کرد بر اين نکته تاکيد شده که بايد زرادخانههاي هستهاي و نيروي نظامي کاهش پيدا کند و به سمت کوچک و تخصصي شدن و کاهش هزينه و افزايش بازده و کارايي واحدهاي نظامي بروند، همچنين به حداکثر بهره برداري از فضاي مجازي و استفاده از مفهوم جنگ سايبري و در نهايت رويکرد جنگ بيقاعده(مردم محور) 4 محور اصلي اين سند هستند و با توجه به اين موضوع به اين نتيجه ميرسيم که تمرکز دشمن بر روي مردم است و بحث ما در پدافند غيرعامل قدرت مديريت پايداري مردم است. ما در پدافند غير عامل سرمايههاي قابل حفاظت را به 4 گروه دستهبندي کرده ايم که اول سرمايه انساني، دوم سرمايه فيزيکي، سوم سرمايه سايبري و در نهايت سرمايههاي معنوي و ملي است.
وي ادامه داد: در بحث سرمايه انساني ما بايد از مردم کاملا حفاظت و مراقبت کنيم. اين حفاظت در فضاي امروز حمايت و پشتيباني از معيشت مردم در جنگ اقتصادي است. در پدافند غير عامل قرار بر اين است که حفاظت از سرمايههاي زيرساختي (سايبري، فيزيکي، معنوي) بر عهده وزارتخانهها و حفاظت از سرمايههاي انساني و مردمي بر عهده وزارت کشور و استانداريها قرار بگيرد.
جلالي در ادامه گفت: ما امروز با 3 نوع سناريوي تهديد مواجه هستيم، سناريوي تهديد سخت( امنيتي و جنگي کردن فضاي جامعه براي افزايش فشار)، تهديد نرم( مانند فتنه 88 ) و تهديد نيمه سخت که بکارگيري همزمان ابزارهاي جنگ نرم و سخت به طور همزمان بصورت ترکيبي است.
وي در خصوص جنگ اقتصادي اظهار داشت: تعريف امروز از جنگ اقتصادي اين است که حمله اقتصادي با بکارگيري مولفههاي قدرت اقتصادي بر عليه اقتصاد کشور هدف مورد هجوم قرار گرفته و مختل شود و هدف از آن فشار بر مردم و انتقال فشار از مردم بر دولت وحکومت است، در اين نوع تهديد استدلال اين است که ضرورتي به جنگ نظامي وجود ندارد و همان ضربه بلکه بيشتر با جنگ اقتصادي قابل اجرا است.
جلالي تاکيد کرد: مدل جديدي که در جنگ با ما در حال حاضر در جريان است، مدل جنگ نيمه سخت است، يعني تهاجم و حمله با تمام مولفههاي قدرت اقتصادي به اقتصاد کشور هدف با رويکرد تاثيرگذاري بر مردم با ترکيبي از عمليات ضدامنيتي و رواني و ساير عملياتهاي مکمل.
وي با اشاره به جنگ تحميلي گفت: ما نگران جنگ اقتصادي دشمن نيستيم چون در جنگ تحميلي تجربه اين نوع تهديد را داشتيم و به خوبي توانستيم آن شرايط را مديريت و کنترل کنيم. همچنين در زمينه شروع کار هدفمندي يارانهها داراي تجربههاي بسيار خوب و مفيدي هستيم و ميتوانيم در مواقع مورد نياز از آنها استفاده کنيم، ما امروز درگير پيشرفتهترين جنگ و تهديد اقتصادي هستيم و انشاالله با عبور از آن پيشرفتهترين دفاع اقتصادي را در برابر آن انجام خواهيم داد که البته شرط آن ايجاد يک فرماندهي واحد در جبهه دفاع اقتصادي و وفاق عمومي و وحدت عمل بين مسئولين است.
فرمانده قرارگاه دفاع سايبري در ادامه به بحث سايبر و دفاع آن پرداخت و خاطرنشان کرد: پس از حمله روسيه به گرجستان و استوني،آمريکاييها جديدترين نوع حمله سايبري را عليه ما بکار گرفته اند. هدف آمريکاييها در اين نوع جنگ اين است که زيرساختهاي فيزيکي و سايبري ما را در فضاي مجازي مورد حمله قرار دهند، اين جنگ داراي شاخصهايي از جمله: منشا تهديد( گروه هکري يا کشور و دولت)، حوزه مورد تهديد( حساس ،مهم و حياتي)، سطح توليد خطر( سطح ملي)، ابزار تهديد (سلاح هاي سايبري) و احتمال وقوع خطر( از نظر امکان قريب الوقوع بودن) ميباشد که در بحث دفاع سايبري، استراتژي تدوين کرده و کاملا از برنامههاي دفاع سايبري در همه سطوح حمايت مي کنيميعني ما از اقدامات سطح امنيت سايبري و ايمني سايبري پشتيباني و حمايت ميکنيم و آن را در راستاي دفاع سايبري ميدانيم.
جلالي در بحث دفاع بيولوژيک نيز با اشاره به تشکيل قرارگاه شفا، گفت: در اين حوزه ما 6 گروه و حوزه داريم، محيط زيست، آب، غذا، دام، گياه و انسان که استانداريها و دبيرخانه پدافندغيرعامل استانها بايد کميته پايش تهديدات را فعال کرده و تهديدات اين حوزه را رصد کنند، لذا بايد در سطح استانها در حوزه هستهاي، بيولوژيک و سايبري کميتههاي تخصصي در دبيرخانه پدافندغيرعامل استان راهاندازي کرده و به آموزش و اجراي برنامهها بپردازيم.
وي در ادامه اظهار داشت: در تمام استانهاي بايد آموزش و طرحهاي مديريت بحران ناشي از تهديد نظامي وجود داشته باشد، در اين طرح بايد مراکز پرخطر مانند مراکز و پتروشيمي در اولويت قرار گرفته و بحث آموزش مديريت بحران، بدون ايجاد ترس و وحشت در مردم به اجرا در آيد، در اين راستا با همکاري آموزش و پرورش توانستهايم برنامههاي خود در زمينه انجام آموزش و رزمايش را اجرايي کنيم که اين قسمت يکي از موضوعات مهم در پدافند غيرعامل است.
رييس سازمان پدافند غير عامل در خصوص هماهنگي با سازمان مديريت بحران نيز گفت: به نظر ما استانداري بهترين مرکز براي ساماندهي و مديريت اين است لذا بايد در سطح استان برنامهها يکپارچه و هماهنگ باشد تا با هم افزايي و هم پوشاني بيشترين بازده و کارايي را داشته باشيم.
جلالي تصريح کرد: يکي از طرحهاي مهم در تمام کشورهاي دنيا طرح تخليه اضطراري شهري است و اين يکي از طرحهاي بسيار موثر در حفظ منابع انساني در شرايط وقوع تهديدات است و ما در پدافند غيرعامل اين طرح را به طور مداوم و پيوسته دنبال ميکنيم.
جلالي در پايان به برخي طرح و برنامههاي سازمان در هفته پدافند غير عامل اشاره و تاکيد کرد: در اين هفته برنامههايي داريم که در اين طرحها به دنبال فرهنگ سازي و آموزش پدافند غير عامل در تمام استانها هستيم و با پيگيريهاي به عمل آمده با آموزش و پرورش، کارخانهها و صنايع، شوراي امنيت ملي، وزارت نيرو، وزارت نفت، وزارت ارتباطات و ساير دستگاههاي اجرايي، مانورهاي گستردهاي برگزار خواهيم کرد.