تغيير فرهنگ، تهديدي زيان بار براي سبک زندگي سنتي
پوشش محلي بختياري، پشت ويترين خاطرات! / عدم حمايت از طراحان داخلي راهي براي ورود فرهنگ غربي!
افرادي که واقعا"دايه انقلابيگري و مبارزه باغرب ونمادهاي منحط غرب و مظاهر فساد را دارند چرا اين افراد به راحتي کت و شلوار انگليسي و اورکت آمريکايي، کلاه و شالگردن کمونيستي را مي پوشند ...
به گزارش خبرنگار
سلام لردگان؛ افرادي که واقعا"دايه انقلابيگري و مبارزه باغرب ونمادهاي منحط غرب و مظاهر فساد را دارند چرا اين افراد به راحتي کت و شلوار انگليسي و اورکت آمريکايي، کلاه و شالگردن کمونيستي را مي پوشند وليکن وقتي بالباس اصيل ايراني يعني لباس فاخر وتمدن ساز وسلحشوري و کلاه خسرواني بختياري و ايراني که باشرع مقدس و اسلام منطبق است روبرو مي شوند آن را نشانه قوم گرايي و... مي داند و آن را نفي مي کنند.
نفوذ رسانه هاي غربي و تبليغ مدل هاي غيربومي، توجه به فرهنگ اسلامي، ايراني در توليد لباس هاي سنتي را کمرنگ کرده که ضروري است تا با حمايت از طراحان داخلي و فرهنگسازي اهميت پوشاک محلي به عنوان يک ميراث معنوي ارزشمند را تبيين کرد.
لباس محلي يکي از شاخص هاي فرهنگي و اجتماعي هر منطقه به شمار مي رود و از آنجا که ريشه در ميراث فرهنگي دارد در غناي فرهنگ و تمدن هر ملتي نقش بسزايي دارد.

اقوام بختياري نيز همانند ساير اقوام کشور داراي پوشش خاص خود هستند که نشان از فرهنگ غني اين مرز و بوم دارد اما سال هاست که مردم اين منطقه خود را مقيد به پوشش محلي نمي دانند و حتي در روستاها و مناطق عشاير نشين استان نشان کمتري از پوشش محلي است و تنها در برخي مراسم ها، عروسي وعزا مي توان افراد را با پوشش محلي مشاهده کرد.
برخي در پاسخ به چرايي به اين مسئله عنوان مي کنند که به تبع پيشرفت جوامع و شکل گيري دهکده جهاني، الگوي زندگي سنتي و بومي هر منطقه دستخوش تغييرات شده و چاره اي جز پذيرش اين تغييرات وجود ندارد اما در مقابل اين نظريه، برخي ديگر از جامعه شناسان معتقدند که مي توان از يک سو خود را با پيشرفت هاي جهاني همگام کرد اما در کنار آن سنن و آداب بومي خود همانند پوشش و البسه سنتي را گرامي داشت و آن را به عنوان ميراث گرانبهاي پدران و مادران خود حفاظت کرد.
اما اين موضوعي است که در کشور ما نسبت به آن غفلت شده و پوشش محلي بسياري از مناطق کشور از جمله چهارمحال و بختياري وخوزستان ولرستان واصفهان را به ورطه فراموشي سپرده است مثلا افرادي که واقعا"مدعي انقلابيگري ومبارزه باغرب ونمادهاي منحط غرب ومظاهر فساد رادارند اين افراد به راحتي کت وشلوار انگليسي واورکت امريکايي و کلاه و شالگردن کمونيستي را مي پوشند و ليکن وقتي با لباس اصيل ايراني يعني لباس فاخر و تمدن ساز و سلحشوري و کلاه خسرواني بختياري وايراني که باشرع مقدس واسلام منطبق است روبرو مي شوند آن رانشانه قوم گرايي و... مي داند و آن را نفي مي کنند.
برخي از اساتيد استاد دانشگاه و دکتراي رشته پژوهش و هنر با آسيب شناسي اين موضوع را نفوذ ماهواره ها و تبليغ فرهنگ غربي را از مهمترين عوامل منسوخ شدن پوشش محلي در کشور عنوان مي کنند اما برخي از ديگر کم بودن اعتقادات ديني وتعصب نداشتن به اسلام ومليت ونداشتن اصالت قومي و بي فرهنگي را دليل عمده مي دانند و تبليغ پوشاک غربي و مدل هاي جديد روز در رسانه ها به ويژه کانال هاي ماهواره اي سبب شده تا بابي تفاوتي پدران ومادران عقب مانده ويا تازه به دوران رسيده وفرنگي شده سکوت کرده وبناچار نسل جوان با الگوگيري از اين نوع پوشش از سنت ها و فرهنگ بومي خود فاصله بگيرند.

بي هويتي فرهنگي ونداشتن اصالت ايراني اسلامي موجب تغيير ذهنيت نسل جوان نسبت به لباس هاي محلي از ديگر عوامل کم اقبالي اين نوع پوشش در جامعه امروزي است امروزه در نگاه نسل بي هويت وغرب زده ويابي اطلاع ازگذشته افراد کم سواد و سطح پايين به لباس هاي محلي روي مي آورند و افرادي که تحصيلات عاليه و از فرهنگ بالا برخوردارند و در محله هاي بالاي شهر زندگي مي کنند از پوشش محلي دوري مي جويند، در حالي که اين تفکر نادرست است زيرا همين مسئله درسبک زندگي ومعاشرت هاي روز مره اثرگذاشته وزندگي بي هويتي را در اين بخش از افراد جامعه که اتفاقا"مردم خوبي هم هستندآنها راتا مرز بي هويتي پيش برده است و افراد باسواد و بافرهنگ همچنان در بسياري از موارد بايدخود را ملزم به رعايت سنت ها و فرهنگ بومي خود بدانند .
البته هنوز هستند عده اي که خواهان پوشيدن لباس هاي سنتي و محلي هستند و به تازگي دوخت لباس هاي سنتي از جمله مانتوهاي دخترانه رواج يافته که ضروري است در اين خصوص بيش از پيش فرهنگسازي و زمينه سازي کرد.

بي توجهي رسانه هاي داخلي به تبليغ پوشاک سنتي و فرهنگسازي از آسيب هاي اين حوزه است و: ضروري است تا رسانه هاي جمعي بيش از پيش به اين مقوله توجه داشته باشند و اين خلا را جبران کنند.
از ديگر مسائل کمبود طراحان براي طراحي به روز و کارآمدتر لباس هاي محلي از ديگر آسيب هاي اين حوزه رابايد عنوان کرد متاسفانه رشته طراحي لباس سال ها است در کشور مفقود بود و به تازگي در تعدادي از دانشگاه ها راه اندازي شده و اميد مي رود با پرورش طراحان توانمند بتوان بخشي از اين کاستي را جبران کرد.
پس بر اساس اين نظرات کارشناسي مي توان گفت حمايت از طراحان و توليدکنندگان لباس هاي محلي مي تواند راهکار موثري در رونق استفاده از پوشش هاي محلي و سنتي در کشور باشد.
مي توان با ايجاد خلاقيت و نوآوري در لباس اي سنتي ضمن پاسداشت اين پوشش، مي توان الگويي از پوشش ايراني، اسلامي به جوانان عرضه کرد و تا حد زيادي از هجمه هاي فرهنگي غرب در اين حوزه جلوگيري کرد.
مي شود با طراحي لباس هايي که الهام گرفته از لباس سنتي منطقه است، پوششي تهيه کنيم که هم متناسب با مراودات جامعه امروز باشد و هم نشانه هايي از پوشش محلي بختياري را نشان دهد.
تمايل جوانان به پوشيدن لباس هاي با رنگ بندي شاد و متنوع را عامل مهمي در جذب آنان به لباس هاي محلي دانست و با توجه به رنگ بندي شاد لباسهاي سنتي بختياري و جذابيتي که در دوخت اين نوع پوشش به کار برده مي شود، جوانان تمايل بيشتري به پوشيدن اين لباس ها پيدا کرده اند.
حمايت از طراحان داخلي و دوخت لباس هاي سنتي را گام مهمي در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي است و با ايجاد کارگاه هاي طراحي و دوخت لباس هاي سنتي ضمن اشتغالزايي براي علاقمندان و فارغ التحصيلان اين رشته مي توان در راستاي تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي گام هاي مؤثري برداشت.
ازنکات ديگرتأکيد بر حمايت بيش از پيش مسئولان از توليدکنندگان لباس هاي سنتي، که متاسفانه تاکنون حمايتهاي لازم از اين حوزه انجام نگرفته که پاسداشت فرهنگ غني کشور و مقابله با جنگ نرم دشمن ضرورت حمايت از اين حوزه را دوچندان کرده است.
با اين وجود در سال هاي اخير اقدامات خاصي از سوي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان انجام نگرفته که هرچند انجام اين اقدامات لازم است اما کافي نبوده و نيازمند تعامل و همکاري ساير دستگاه ها و نهادهاي مربوطه است.
باتوجه به برگزاري نمايشگاه هاي ملي عرضه پوشاک محلي، استقبال مردم کشور از خريد پوشش محلي استان خوب بوده و عرضه کنندگان در سال هاي اخير با فروش خوب محصولات خود روبرو بوده اند.
بنابر اين مي توان با به روز کردن پوشش هاي محلي براي نسل هاي جوان که بيشتر تمايل به پوشيدن لباسهاي مد روز و غربي دارند، ايجاد جذابيت کرد و از اين طريق نه تنها از آسيب هاي فرهنگي اين مساله جلوگيري کرد بلکه اثرات مثبت اقتصادي و اجتماعي بسياري نيز آفريد.
امروزه مي توان دختران پسران جامعه را به پوشيدن چوقا و لباس فاخر ايراني ونجيب بختياري دعوت کرد و مي توان طرح و نقش هاي پوشاک سنتي استان را در توليدات جديد پياده کرد و اميدوار بود که بتوان اين ميراث کهن را حفظ و آن را به نسل هاي بعد منتقل کرد.
مهندس طهمورث فتاحي شهماروند
انتهاي پيام/630 ل