در يادداشت پيش رو نگاهي مختصر داريم به اينکه چرا آمريکا چنين اقدامي انجام داد و اينکه آيا اين حملات همچنان ادامه خواهد يافت يا نه.
نشانههايى وجود دارد که مشخص مىکند چرا آمريکا در اين برهه دست به اقدام نظامى زد:
١. حادثه مشکوک «خان شيخون» در اوج تنشهاى داخلى در آمريکا و آغاز تحقيقات در مورد روابط ترامپ و روسيه رخ داد. تحقيقاتى که به گفته يک عضو کنگره اگر ادامه يابد، ممکن است حتى به بازداشت نزديکان ترامپ منجر شود. ترامپ چه در داخل و چه در خارج از کشور به عنوان بازيچه پوتين شناخته شده و به شدت نياز به اقدامى داشت تا خود را مستقل از روسيه و حامى «منافع ملى ايالات متحده» نشان دهد.
٢. در سه ماهى که از آغاز به کار ترامپ مىگذرد، تقريبا تمام طرحهاى پيشنهادى او با شکست مواجه شده است؛ طرح ممنوعيت ورود مهاجرين، طرح لغو و جايگزينى خدمات درمانى اوباما و طرح اصلاحات مالياتى. اما همانطور که انتظار مىرفت، يک اقدام نظامى توانست حتى اغلب سناتورهاى دموکرات را براى اولين بار با او همراه کند.
٣. محبوبيت ترامپ در نظرسنجىها به پايينترين سطح رسيده و او اکنون جزو نامحبوبترين روساى جمهور تازه وارد به کاخ سفيد در تاريخ آمريکاست. ترامپ اولين رييس جمهورى نيست که با يک اقدام نظامى ناگهانى و محدود تلاش مىکند آمريکايىها را پشت سر خود متحد کند.
٤. بر اساس گزارش رسانههاى وابسته به نومحافظهکاران، ترامپ که وعده داده بود سياستهايى متفاوت از اوباما در پيش بگيرد، به شدت از سوى گروههاى تندرو نزديک به اسراييل تحت فشار است تا دستکم در ظاهر سياست خارجى متفاوتى اتخاذ کند. حمله بامداد امروز با استقبال گسترده اين طيف همراه شده است.
در عين حال نشانههايى هست که مشخص مىکند اقدام نظامى ترامپ دستکم فعلا ادامه نخواهد يافت:
١. هرچند يک اقدام نظامى مقطعى مىتواند چهرهاى مقتدر از ترامپ ترسيم کند، اما او در عين حال مىداند که با شعارهاى ضدجنگ سر کار آمده و يک اقدام نظامى طولانى و احتمالا فرسايشى، اثر معکوس دارد و محبوبيت او را از بين مىبرد.
٢. مقامات پنتاگون گفتهاند از چند ساعت قبل به روسيه اعلام کرده بودند که اين پايگاه هدف قرار مىگيرد. روسيه هم اين مسئله را به اطلاع سوريه رسانده است. همين امر موجب شد اغلب تجهيزات مهم از پايگاه خارج شده و خسارات محدود شود. اطلاعرسانى ترامپ به پوتين، نشان مىدهد که وى از درگير شدن با روسيه و ورود به جنگ مستقيم در سوريه هراسان است.
٣. رکس تيلرسون وزير خارجه آمريکا چه قبل و چه بعد از حمله بار ديگر از لزوم يافتن راهکار سياسى در سوريه سخن گفت. يک مقام پنتاگون هم به رسانهها گفت اين حمله، به معنى تغيير سياست آمريکا در سوريه نيست.
٤. هرچند تمام متحدان آمريکا از اقدام نظامى امروز حمايت کردند، اما به جز ترکيه و عربستان، همگى تاکيد کردند که از اين حمله به عنوان يک اقدام مقطعى و هدفمند حمايت مىکنند و همچنان معتقدند که بحران سوريه راهکار نظامى ندارد. جنگ عراق، افغانستان و ليبى موجب شده تا اقدام نظامى گسترده در سوريه، دستکم فعلا از حمايت بينالمللى برخوردار نباشد.
نگاهى به وضعيت داخلى آمريکا، مواضع مقامات اين کشور و اطلاعاتى که تا الان منتشر شده، نشان مىدهد اين حمله بيش از هر چيز با هدف کسب پرستيژ، جلب حمايت داخلى و نمايش استقلال از روسيه، انجام گرفته و فعلا به همين حمله محدود مىماند.
انتهاي پيام/ق