داستان تحريمهاي جديد چيست؟/ پاي چه کساني گير است؟
غير از ايرانيها، دستور اجرايي ترامپ حتي از ورود پناهجويان سازمان ملل و از هر کانال ديگري را براي ۱۲۰ روز متوقف ميکند. علاوه بر آن آوارگان سوري هم حق ندارند تا اطلاع ثانوي فکر گرفتن پناهندگي در آمريکا به سَرشان بزند. سختگيري بر مسلمانان و اخراج پناهجويان از وعدههاي تبليغاتي وي بود؛ ترامپ گفته بود ميخواهد براي پناهجوياني که خيال مسافرت به آمريکا دارند، امتحان کتبي «تفتيش عقايد» برگزار کند. امتحاني که احتمالاً اعتقاد به آزاديهاي جنسي و حقوق همجنسگرايي از مفاد آن است. او حتي گفته بايد مساجد آمريکا را تحت نظر قرار داده و همهي مسلمانان ساکن اين کشور را «ردگيري» کرد.
«معتاد و تجاوزکار»؛ اين هم اوصافي است که دربارهي مکزيکيها به کار بُرده؛ ترامپ حتي قُلدرانه معتقد است هزينهي ساخت ديوار حائل در مرزهاي جنوبي را، مکزيک بايد بپردازد. ميگويند هزينه ساختمانشان چيزي حدود ده ميليارد دلار است! رئيسجمهور مکزيک اعلام کرده در اعتراض بههمين زورگوييها قرار ملاقاتش را با رئيسجمهور آمريکا لغو ميکند.
اين ترامپ نفرتانگيز!
آقاي گاوچران ميتازد؛ ترامپ براي تحقق وعدههاي انتخاباتياش از «نژادپرستانهترين» آنها شروع کرده. قبلاً سخنان نفرتپراکنانهي او دربارهي اتباع ديگر ملل، اعتراضات مردمي را بههمراه داشت. حتي در انگلستان روزگاري در واکنش به همين سخنان صدها هزار نفر پاي طوماري را امضا کردند که از مقامات دولتشان ميخواست جلوي ورود او را به خاک کشورشان بگيرد. اين واکنشها تا امروز ادامه دارد؛ حالا ترامپ با مردم خشمگيني روبهرو است که روزگار را در اعتراض به رئيسجمهور تازهوارد در خيابانها سر ميکنند. نشريه تايمز در کاوِراستوري تازهترين شمارهاش به بررسي همين تظاهرات پرداخته است.
پدربزرگ ترامپ احتمالاً به او افتخار ميکند. «فردريش» اگرچه آنقدر عمر نکرد تا سقوط امپراتوري باواريا را تماشا کند؛ اما آنقدر نژادپرست بود که شبانهروز براي به قدرت رسيدن نازي تلاش کند. پُربيراه نيست اگر مخالفين تصاوير او را کنار «هيتلر» فتوشاپ ميکنند. دونالد نشان داده در نژادپرستي چيزي کمتر از آدولف ندارد!
براي آشنايي بيشتر با رئيسجمهور تازه آمريکا اين گزارش را بخوانيد.
دستور تازه ترامپ چه بلايي بر سر دانشجويان ايراني دانشگاههاي آمريکا ميآورد؟
روشن نيست؛ يعني دستور اجرايي دربارهي اوضاع دانشجويان سکوت کرده. با اين همه امضاي ترامپ دانشجويان ايراني و آن شش کشور ديگر را نگران کرده است؛ قدر مسلم آنکه آنها نميتوانند منبعد به ايران آمده و بهراحتي برگردند. پروفسر حميد دباشي استاد دانشگاه کلمبيا، اوضاع اينروزهاي دانشجويان ايراني را با دوران دانشجويي خودش در زمان پرزيدنت کارتر مقايسه کرده؛ دباشي به CNN گفته: «آن روزها هم به علت دستوري که کارتر صادر کرده بود، دانشجويان ايراني اگر از خاک آمريکا خارج ميشدند، ديگر نميتوانستند برگردند. براي همين من از 1979 به بعد نتوانستم به ايران سفر کنم تا آنکه در 1981 خبر درگذشت مادرم را شنيدم. بدتر از همه آنکه به علت همان قوانين حتي نتوانستم در تشييع جنازه وي شرکت کنم.»
گذشته از دانشجويان ايراني، دستور تازهي ترامپ اوضاع تحصيلي ديگر دانشجويان غيربومي دانشگاههاي آمريکا را متأثر خواهد کرد. براي نمونه در اوهايو، مسؤلين دو دانشگاه بزرگ اين ايالت (دانشگاه رايت استيت و دانشگاه دايتون) اعلام کردند تحصيل دانشجويان خارجي برايشان سالي بيشتر از يک ميليارد دلار درآمد دارد. آنها نگرانند دستور تازهي رئيسجمهور دانشجويان خارجي دانشگاههايشان را فراري دهد. مسؤلين دانشگاه رايت استيت اعلام کردند در دانشگاه آنها 51 دانشجو از 7 کشوري که دستور ترامپ عليهشان است، وجود دارد که در صورت از دست دادن هرکدام از آنها، دانشجويان بومي مجبورند سالانه 2هزار و ششصد دلار شهريه اضافي براي جبران هزينههاي دانشگاه پرداخت کنند.
دانشگاه دايتون هم اعلام کرده 45 دانشجوي خارجي از اين هفت کشور دارد که درصورت از دست دادن هرکدامشان ديگر دانشجويان بايد سالي سه هزار و ششصد دلار اضافي بپردازند.
تحقير و توهين از ترامپ تا اوباما/ روحاني و دولتش چه خواهند کرد؟
VWP؛ نام قانون نژادپرستانهاي بود که آذرماه گذشته بهتصويب کنگره رسيد. قانوني که اتباع 38 کشور اروپايي را که قبلاً از تسهيلات صدور ويزا استفاده ميکردند، براي سفر به ايران و سه کشور آفريقايي-آسيايي ديگر تحت فشار قرار ميداد. درست در روزهايي که روحاني خيال ميکرد با امضاي برجام اوضاع ماهعسل است؛ گاوچرانها اما خيلي زود همه چيز را شکرآب کردند! دولت اما خيال نداشت متقابلاً اقدام کند. و نکرد. حالا آمريکاييها آنقدر دريده شدند که دستور صادر کنند و ورود ايرانيها را اساساً به مملکتشان ممنوع کنند.
ديانا فينستين از اعضاي دموکرات سابق سناي امريکا در نشست خبري برنامه محدوديت ويزا (VWP)
براي اطلاعات بيشتر درباره اين قانون، اين گزارش را بخوانيد.
«قانون منع ورود ايرانيان و شش کشور ديگر از ورود به آمريکا، حتي اگر موقتي باشد تبعيضآميز است و غيرقابل پذيرش. نميدانم اين منع شامل وقايع فرهنگي هم خواهد شد يا نه، اما اگر يکدرصد هم نشود، من براي شرکت در مراسم اسکار به اين کشور سفر نخواهم کرد.» اينها را ترانه عليدوستي نوشت؛ بازيگر «فروشنده»اي که نامزد بهترين فيلم خارجيزبان اسکار است. ظريف و دار و دسته اما همچنان ترجيح ميدهند آفتابي نشوند!
پژمانفر رئيس کميسيون فرهنگي هم در اينباره معتقد است: «کساني که آمريکا را کدخدا ميدانند بايد توجه داشته باشند اين کدخدا آنها را حتي بهعنوان رعيت هم قبول ندارد؛ آمريکا آنها را برده خود ميداند. اينهمه مذاکره کرديم که نتيجهاش اين باشد؟ سکوت وزارت امور خارجه در قبال اقدام اخير رئيسجمهور آمريکا بسيار غلط است. در مقابل اين اقدام بايد يک واکنش و پاسخ ديپلماتيک انجام بگيرد؛ اما متأسفانه آن چيزي که مشاهده ميکنيم فقط عقبنشيني و سکوت خفتبار است.»