بازگرداندن عزت به پاسپورت ايراني يکي از وعده هاي انتخاباتي حسن روحاني بود که نه تنها پس از گذشت سه و نيم سال از عمر دولت يازدهم عملي نشده، بلکه ديپلماسي ضعيف اين دولت موجب شده تا عزت پاسپورت مسئولان ايراني هم از بين برود و گذرنامه کشورمان در رده بنديهاي جهاني هم رده با کشورهايي مثل ليبي و بنگلادش قرار گيرد.
به گزارش خبرنگار سلام لردگان، به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ پيش از برگزاري انتخابات رياست جمهوري سال 92، حسن روحاني با حضور در برنامه "انتخاب ايراني" شبکه جام جم به سوالات ايرانيان خارج از کشور پاسخ داد.
بازگشت عزت به پاسپورت ايراني يکي از وعده هاي حسن روحاني رئيس دولت يازدهم به مردم بود.
وي در اين برنامه تلويزيوني خطاب به مردم ايران گفت: به همه هموطنان قول ميدهم که افتخارات بزرگان ايراني که برخي کشورهاي همسايه آن را تصاحب کردند برگردانم و احترام پاسپورت ايراني نيز برگردانده ميشود.
سخنان روحاني در خصوص بازگرداندن احترام به پاسپورت ايراني به قدري براي مردم حائز اهميت بود که از آن به عنوان يکي از مهم ترين وعده هاي انتخاباتي رئيس دولت يازدهم ياد مي کنند.
اما روند بازگرداندن احترام به پاسپورتهاي ايراني از آبان ماه 92 و حمله به سفارت ايران در بيروت آغاز شد، که در راستاي احقاق امر بازگرداندن عزت به پاسپورت ايراني، حجتالاسلام ابراهيم انصاري، رايزن فرهنگي سفارت ايران در بيروت به شهادت رسيد و اين ماجرا با تماس تلفني رئيسجمهور لبنان با روحاني خاتمه يافت.
پس از شهادت انصاري، اين بار نوبت "ابوالقاسم اسدي" ديپلمات ايراني بود تا در صنعا به ضرب گلوله يک گروه تروريستي مجروح و سپس به شهادت برسد.
اما حادثه شهادت شهيد اسدي با تاکيد امير عبداللهيان معاون وزير امور خارجه بر مسئوليت دولت يمن در اين زمينه پايان يافت.
قطعه اي ديگر از پازل بازگرداندن احترام به پاسپورت ايراني با ربوده شدن نوراحمد نيکبخت ديگر ديپلمات ايراني در يمن سر جاي خود قرار گرفت.
صادر نکردن ويزا براي حميد ابوطالبي نماينده جديد ايران در سازمان ملل توسط آمريکا برگي ديگر از خدمات دولت تدبير و اميد در راستاي عمل به وعده انتخاباتي بازگرداندن عزت به پاسپورت ايراني بود.
اما اگر از صحبت هاي توهين آميز غربي ها در خصوص ايران و نحوه نشستن " ديويد کامرون" نخست وزير انگليس در مقابل روحاني بگذريم؛ از فاجعه رخ داده براي دو نوجوان ايراني در فرودگاه جده نمي توان گذشت.

وقتي پدر يکي از قربانيان حادثه فرودگاه از کم کاري مسئولان وزارت امور خارجه و سازمان حج و زيارت گفت؛ نمايندگان مجلس در نامهاي به رئيسجمهور از وي خواستند تا به صورت جدي ماجراي فرودگاه جده را پيگيري کند و حسن روحاني هم بعد از گذشت چند روز از رسانهاي شدن ماجراي تعرض به دو نوجوان ايراني در جده، در نامهاي به جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نوشت: سازمان حج و زيارت با همکاري وزارت امور خارجه، پيگيريهاي خود را ادامه داده و نسبت به مجازات مجرمين و تامين امنيت زائران اطمينان حاصل نمايد و گزارش دقيق و جامعي براي تصميم گيري ارائه کند.
کارنامه زرين بازگشت عزت به پاسپورت ايراني با ضرب و شتم سه خانم ايراني در فرودگاه استانبول درخشان شد تا دولت تدبير و اميد به نحوه احسنت به وعده انتخاباتي خود عمل کرده باشد.
اما بعد از فرودگاه ترکيه، نوبت به ماجراي سقوط جرثقيل در مکه و پس از آن فاجعه بزرگ منا مي رسد؛ که برخورد ضعيف دولتيها با مقامات عربستاني و تلاش براي ديدار با اوباما آن هم در شرايطي که چيزي نزديک به 500 نفر از هموطنان ما در فاجعه منا به شهادت رسيده بودند، باعث شد تا مقام معظم رهبري به شخصا عزت را به پاسپورت ايراني بازگردانند و پادشاه عربستان را مجبور به عذرخواهي و همکاري کنند.
اگر از تعلل دولت براي بازگشت از سفر نيويورک و رد درخواست ملاقات ظريف توسط عادل الجبير وزير خارجه آل سعود چشم پوشي کنيم، صادر نشدن ويزا براي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي که براي پيگيري امور مربوط به حجاج ايراني قصد سفر به عربستان را داشت را ميتوانيم نشانهاي روشن از برگشتن احترام به پاسپورت ايراني قلمداد کنيم چرا که ايران مجبور شد تا براي صدور ويزا دست به دامن دولت کويت شود.
دستگيري 9 نفر از معلمان ايراني درامارات و تراشيدن موي سر آنها هم از جمله اقداماتي بود که در دولت حسن روحاني براي بازگشت عزت به پاسپورت ايراني انجام شد.
اما اينها تنها اقداماتي نبود که عزت ايراني و پاسپورت ايراني را در مجامع بين المللي از زير سوال برد و بياعتبار کرد.
بياحتراميهاي دنبالهدار ديپلماتيک غربيها به مسئولان ايراني هم از آن دسته اقداماتي بود که نه تنها عزت را به پاسپورت ايراني بازنگرداند بلکه احترام و عزت را از پاسپورت مسئولان ايراني و رئيس جمهوري هم گرفت.
آبان ماه سال گذشته بود که رسانههاي فرانسوي از لغو ميهماني ناهار رئيس جمهور فرانسه و روحاني به دليل اختلاف بر سر سرو شراب خبر دادند.
راديو آر تي ال فرانسه به نقل از منابع ديپلماتيک گزارش داده بود که مقام هاي فرانسوي ظاهرا برنامه مهماني رسمي نهار در پاريس به ميزباني فرانسوا اولاند رئيس جمهور فرانسه را لغو کرده اند.
به گزارش بي بي سي، اين تصميم پس از آن بود که دولت ايران اصرار ورزيد نهار بدون شراب با گوشت حلال سرو شود که براي فرانسه قابل قبول نبود. در عوض فرانسوي ها پيشنهاد مراسم صبحانه را دادند که مورد قبول ايراني ها واقع نشد.
اين اقدام دولت فرانسه در شرايطي صورت گرفت که چندي پيش از آن، دولت يازده با وجود مخالفتهاي فراواني که با حضور فابيوس در ايران صورت گرفته بود، از وزير خارجه اين کشور به خوبي استقبال کرد و موجب شد تا "لوران فابيوس" با ابراز رضايت از حضور خود در جمهوري اسلامي ايران، از سوي "فرانسوا اولاند" از رئيسجمهوري کشورمان براي سفر رسمي به پاريس دعوت کند.
فابيوس ضمن دعوت از روحاني، گفت: «دولت فرانسه به دنبال برقراري مناسباتي براساس احترام متقابل و دوستي با ايران است».روحاني با تشکر از دعوت رئيسجمهوري فرانسه براي سفر به پاريس افزود: "روابط اقتصادي ميان ايران، فرانسه و اروپا به غير از منافع مشترک تأثير بسزايي در مستحکمکردن و همکاريها در زمينه توافقات دارد، زيرا روابط دوستانه ما در بخشهاي اقتصادي، فرهنگي، فناوري و علمي بهترين تضمين براي همکاريها را بهوجود ميآورد."
اما چندي پس از بياحترامي که از سوي دولت فرانسه نسبت به رئيس جمهوري کشورمان صورت گرفت و فرانسويها حاضر به برچيدن شراب از سرسفره ناهار نشدند، اتفاق ديگري در سفرهاي حسن روحاني به کشورهاي اروپايي رخ داد.
مذاکره زير سم اسب فاتح ايران
در جريان سفر روحاني به کشور ايتاليا و در اقدامي عجيب نشست خبري روحاني با نخست وزير کشور ميزبان زير سم اسب فرمانده فاتح ايران در موزه شهر رم برگزار شد.

اين گاف ديپلماتيک دولت يازدهم را برخي به پاي بياطلاعي مشاوران روحاني و عدهاي ديگر آن را حرکتي ديپلماتيک از سوي دولت ايتاليا دانستند که حاوي پيامي براي رئيس جمهور کشورمان بوده است.
عدم لغو تظاهرات منافقان که قرار بود همزمان با سفر روحاني به اتريش انجام شود

اين روند که همچنان ادامه دارد، با عدم لغو راهپيمايي منافقان در اتريش، گامي ديگر در راستاي بيعزت شدن پاسپورت ايراني و بياحترامي به مسئولان کشورمان در مسافرتهاي خارجي را برداشت.
علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي از علت لغو سفر روحاني به اتريش پرده برداشت و گفت: به بيتوجهي دولت اتريش به درخواست تيم حفاظتي رييسجمهور مبني بر لغو مجوز راهپيمايي گروهک تروريستي منافقين در جريان سفر دکتر روحاني به اين کشور علت کنسل شدن سفر روحاني به اتريش بوده است.
و روحاني که پيش از انتخابات رياست جمهوري قول بازگرداندن احترام به پاسپورت ايراني را به مردم داده بود، امروز به احترامي نگاه ميکند که به پاسپورت خودش هم برگردانده نشد.
پوشش زننده نخست وزير انگليس مقابل روحاني
حسن روحاني رئيس جمهوري اسلامي ايران در نخستين روز حضور در نيويورک به منظور شرکت در هفتادويکمين نشست سالانه مجمع عمومي ملل متحد، با " ترزا مي " نخست وزير انگليس ديدار و گفتوگو کرد.
اين ديدار در حالي برگزار شد که نخست وزير انگلستان با پوششي نامناسب در مقابل حسن روحاني رئيس جمهوري کشورمان حاضر شد تا ماجراي پوشش نامناسب مقامات زن در ديدار با مسئولان دولت يازدهم و توهين مسئولان اروپايي به مقامات کشورمان همچنان ادامه داشته باشد.

رتبه پاسپورت ايراني در جهان
موسسه هنلي و همکاران ( Henley and Partners) موسسهاي بين المللي است که هر ساله با انتشار جدولي با همکاري اتحاديه حمل و نقل هوايي (IATA)، اعتبار گذرنامههاي هر کشور را رتبه بندي مي کند.
براساس جدول اين موسسه، در تيرماه ۹۲ و درست در انتهاي دولت دهم، ايران در رتبه هشتادوششم جدول ارزش گذاري پاسپورت کشورهاي دنيا قرار داشت. پس از روي کار آمدن دولت يازدهم و وعدههاي روحاني مبني بر آشتي با دنيا و بازگشت عزت به پاسپورتها، ايران با يک پله سقوط در رده هشتاد و هفتم جدول سال ۲۰۱۴ قرار گرفت! در اين جدول افراد با در دست داشتن پاسپورت ايراني ميتوانستند بدون ويزا به ۴۰ کشور دنيا سفر نمايند.
در جديدترين گزارش منتشر شده درباره اعتبار پاسپورت کشورهاي مختلف جهان توسط اين موسسه ، ايران در کنار اتيوپي، اريتره و سودان در مکان ۹۸ قرار گرفته است. در اين جدول که در دوران پسا برجام يعني ماهها آغازين سال ۲۰۱۶ منتشر شده است براساس داده هاي آماري سال ۲۰۱۵ اوضاع تغييري پيدا نکرده و ايران کماکان در رده نود و هشتم قرار دارد.
در گزارش موسسه «هنلي و شرکا» درباره اعتبار پاسپورت کشورهاي مختلف جهان، ايران در حالي به صورت مشترک با کشورهاي اريتره، اتيوپي، نپال، فلسطين و سودان ۳۷ امتياز در رتبه ۹۸ قرار دارد که تنها کشورهاي ليبي، سوريه، سومالي، عراق، پاکستان و افغانستان داراي اعتبار ويزايي پايينتر از ايران هستند.
همچنين وب سايتي به نام passportindex، آخرين آمار از ميزان اعتبار و ارزش پاسپورت هاي جهان را به نمايش مي گذارد و پاسخ جامع و کاملي را در اختيار مخاطب خود قرار مي دهد که اطلاعات آن بر اساس رتبه بندي در سه حوزه Visa-Free Score (سفر بدون نياز به ويزا)، Global Rank (رتبه بندي کلي جهاني) و Individual Rank (رتبه بندي بر اساس حقوقي که گذرنامه به شخص شهروند مي دهد) است.

طبق جديد ترين طبقه بندي اين سايت، ايران در رتبه ۸۹ جهان و در کنار ليبي و بنگلادش قرار گرفته است. همچنين در رتبه بندي اين سايت، با پاسپورت ايران به ۳۷ کشور بدون ويزا مي توان سفر کرد.(لغو رواديد ميان ايران و ارمنستان نيز در اين سايت لحاظ شده است)

بر اساس اطلاعات اين سايت، پاسپورت ايران در حقوق شهروندي (Individual Rank ) در رتبه ۱۹۰ جهان قرار دارد.
عربستان هم سفر به ايران را ممنوع کرد
در روزهاي اخير اداره کل گذرنامه عربستان نام شماري از کشورها را که شهروندان اين کشور نمي توانند به آن سفر کنند، اعلام کرد.
اداره کل گذرنامه عربستان با انتشار پيامي در صفحه توئيتر خود نوشت: "سفر به برخي کشورها براي شهروندان عربستان ممنوع است، از جمله ايران، عراق، سوريه و يمن."
در ادامه اين پيام امده است: "بر اساس قوانين، تخلف از ممنوعيت سفر به برخي کشورها مجازات هايي در پي دارد، از جمله ممنوعيت سفر تا سه سال و 10 هزار ريال (حدود 9.5 ميليون تومان) جريمه مالي."
قطع روابط ديپلماتيک برخي از کشورها مانند "جيبوتي" با ايران و اقداماتي که پيش از اين به آنها اشاره شد بيانگر آن است که عليرغم وعده رئيس جمهور دولت در بازگرداندن عزت به پاسپورت ايراني ناموفق بوده و نه تنها در طول سه سال دولت تدبير و اميد عزت به پاسپورت ايراني بازنگشته بلکه شرايط براي توهينهاي مکرر غربيها به مردم و مسئولان ايراني فراهم شده و حتي عزت پاسپورت رئيس جمهوري کشورمان هم از بين رفته است.
انتهاي پيام/ نج