رهبر انقلاب اسلامي، آمار را ضرورتي قطعي و اصلي براي برنامهريزي در خصوص منابع و نيازهاي متنوع و گسترده کشور دانستند و افزودند: آحاد مردم عزيز براي آنکه تصميمگيريها در کشور، «درست، بهجا و کارآمد» باشد، هم در اين طرح مهم شرکت کنند و هم آمار و اطلاعات مورد نياز را به صورت دقيق در اختيار دستگاههاي آماري قرار دهند و آمارها نيز همچنانکه مسئولان گفتهاند جنبه محرمانه دارد.
حضرت آيت الله خامنهاي در ادامه خطاب به متوليان آمار در کشور خاطرنشان کردند: در آمارها هم بايد وضعيت موجود تبيين شود و هم «روند تغييرات» شناسايي شود تا در روزگار کنوني که سرعت تغييرات در آن بسيار زياد است، مسئولان و تصميمگيران کشور در اثر تغيير روندها غافلگير نشوند.
ايشان با اشاره به اهميت دقت و صحت آمارها، و ضربه سنگيني که آمار غلط به کشور ميزند، افزودند: متأسفانه کشور از لحاظ آمارگيري عقب است و حتي برخي مسئولان از حقايق و آمارهاي واقعي در بعضي بخشها مطلع نيستند.
رهبر انقلاب اسلامي به عنوان نمونه به اهميت آمار در اقتصاد دانشبنيان اشاره کردند و گفتند: اقتصاد دانشبنيان که راه پيشرفت کشور است، متکي به «عنصر انسانيِ با سواد و مبتکر» است و بايد مشخص شود که در هر يک از شاخههاي اقتصادي و فني چه تعدادي از جوانان و نيروهاي با استعداد و داراي ابتکار و انگيزه وجود دارند.
حضرت آيت الله خامنهاي همچنين به نقش تعيينکننده آمار در اقتصاد مقاومتي اشاره کردند و افزودند: راه علاج حقيقيِ مشکلات کشور، اقتصاد مقاومتي است و اگر تمام راههاي دنيا هم به روي ما باز شود اما اقتصاد کشور درونزا نباشد، در نهايت اين معادله، معادلهاي شکستخورده است.
ايشان خاطرنشان کردند: لازمه تحقق اقتصاد مقاومتي، وجود آمار و اطلاعات دقيق از وضعيت توليد داخل و بنگاههاي توليدي و نيازهاي آنهاست.
«ارائهي بهنگامِ آمار به مسئولان و تصميمگيران کشور و سازندگان افکار و گفتمانهاي عمومي»، نکته ديگري بود که رهبر انقلاب اسلامي بر آن تأکيد کردند.
ايشان با اشاره به مسئله «پيريِ جمعيت و استمرار نادرست سياستهاي کاهش جميعت» افزودند: رشد جمعيت 4 درصدي در سالهاي دهه 60، نياز به علاج داشت که علاج آن، همان سياستهاي کاهش جمعيت بود اما تداوم اين سياستها بايد با ارائه آمار بهنگام توسط مسئولان در وقت معيني، متوقف يا کُند ميشد، زيرا مشکل پيريِ جمعيت يکي از مشکلات بدون علاج است و امروز کشورهاي پيشرفته نيز راهحلي براي آن ندارند.
حضرت آيت الله خامنهاي در ادامه، اختلاف در آمارهاي مراکز آماري را «بلايي بزرگ» خواندند و افزودند: گاهي مراکز مختلف درخصوص نرخ بيکاري يا نرخ تورم و رشد اقتصادي، آمارهاي متفاوتي بيان ميکنند که اين مسئله موجب ايجاد بياعتمادي در مردم ميشود.
رهبر انقلاب اسلامي با اشاره به نادرست خواندن برخي آمارهاي دولتهاي قبلي توسط دولتهاي بعدي، افزودند: بايد منشأ اين دوگانگيها مشخص شود، يعني يا در آن دوره در بيان آمارها اشکالي وجود داشته است يا در دورهي پس از آن؛ و در هر صورت، دستکاري در آمارها که در معرض قضاوت مردم فهيم نيز قرار دارد، گناهي کبيره است.
حضرت آيت الله خامنهاي تأکيد کردند: از جمله کارهاي اساسي، تمرکز آمار در يک مرکز و همچنين تمرکز بر روي يک شيوه علمي و مورد توافق است.
ايشان با تأييد استفاده از ابزارهاي جديد در جمعآوري و پردازش اطلاعات آماري، خاطرنشان کردند: اعلام نتيجه سرشماري عمومي نبايد به تأخير بيفتد و نتايج بايد با پردازش و جمعبندي علمي و دقيق، تا پايان سال اعلام شود.
ايشان، همچنين ارزيابي نتايج و کارکردهاي اسناد مهمي همچون سند چشمانداز 20 ساله و سياستهاي کلان کشور را يکي ديگر از وظايف مهم مرکز آمار برشمردند و خاطرنشان کردند: مرکز آمار، هم بايد تحقق سياستها را بررسي کند و هم در خصوص نتايج و کارکردهاي اجراي سياستها اعلام نظر کند، تا در صورت نامطلوب بودنِ نتايج، سياستها بازبيني و اصلاح شوند.
پيش از سخنان رهبر انقلاب اسلامي، آقاي نوبخت معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه سرشماري عمومي نفوس و مسکن، هر پنج سال يک بار اجرا ميشود، گفت: سرشماري سال 1395 از سوم تا 24 مهرماه به روش اينترنتي و از 25 مهر تا 25 آبانماه بهصورت حضوري انجام ميشود.
همچنين آقاي پارسا رئيس مرکز آمار ايران با بيان گزارشي از فرآيند سرشماري عمومي نفوس و مسکن که به وسيله 25 هزار آمارگير در سراسر کشور اجرا خواهد شد، گفت: اخذ اطلاعات هر خانوار حدود 10 تا 15 دقيقه به طول ميانجامد و به مردم اطمينان ميدهيم که اطلاعات فردي آنها محرمانه خواهد بود.
انتهاي پيام/