گزارش دانا از نحوه تاييد صلاحيت کانديداها در دوره هاي مختلف؛
کورد تاريخي شوراي نگهبان در تاييد صلاحيت کانديداها/ رقابت 16 نفر براي هر کرسي مجلس دهم+ آمار و ارقام
گزارشها از محل ثبت نام نامزدها نشان ميداد که تعدادي از نامزدها حتي مدارک و شرايط لازم جهت ثبت نام براي مجلس را نداشته اند به طوري که تعداد زيادي از افراد شرکت کننده داراي مدرک کارشناسي بودند؛ اين در حالي بود که حداقل مدرک براي ورود به مجلس کارشناسي ارشد است.
به گزارش سلام لردگان به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ دهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي در اسفند ماه برگزار خواهد شد؛ اين انتخابات از حيث اينکه تمام جناح ها و گروه هاي سياسي براي حضور و تصاحب کرسي هاي مجلس وارد عرص رقابت شده اند بسيار متفاوت از ساير انتخابات مجلس خواهد بود.
يکي از مهم ترين تفاوت هاي اين دوره از انتخابات مجلس شوراي اسلامي با ساير دورهها حضور گسترده و متفرقه افراد براي ثبت نام در اين انتخابات بود به طوري که تعداد نامزدهاي انتخابات نسبت به دوره هاي قبلي با افزايش چشمگيري مواجه شده است.
تعداد زيادي از ثبت نام کنندگان براي انتخابات مجلس مدعي شده اند که وابسته به هيچ گروه يا جرياني نبوده اند؛ گزارشها از محل ثبت نام نامزدها نشان ميداد که تعدادي از نامزدها حتي مدارک و شرايط لازم جهت ثبت نام براي مجلس را نداشته اند به طوري که تعداد زيادي از افراد شرکت کننده داراي مدرک کارشناسي بودند؛ اين در حالي بود که حداقل مدرک براي ورود به مجلس کارشناسي ارشد است.
با ثبت نام حدود 12 هزار نفر براي انتخابات مجلس، از همان ابتدا کار سخت شوراي نگهبان مشخص شد؛ اين در حالي بود که تنها 841 داوطلب مجلس توسط هياتهاي اجرايي رد صلاحيت شدند و 498 نفر از نامزدها انصراف خود را اعلام کردند و عمده کار تأييد صلاحيت ها بر عهده شوراي نگهبان قرار گرفت.
در نهايت تأييد صلاحيت 11 هزار نفر از نامزدها بر عهده شوراي نگهبان گذاشته شد که بر اساس قوانين کشور بايستي مراجع چهارگانه وزارت اطلاعات، تشخيص هويت در نيروي انتظامي، سازمان ثبت احوال، قوه قضائيه و در نهايت تحقيقات محلي وضعيت تأييد صلاحيت نامزدها را بررسي و توسط شوراي نگهبان اعلام کنند.
در اولين انتخابات مجلس شوراي اسلامي 3 هزار و 694 نامزد ثبت نام کردند که در نهايت 48 نفر از آنها حذف و 52 درصد از آنها وارد عرصه رقابت شدند تا از اين تعداد تنها 243 نماينده وارد مجلس شد؛ به اين صورت که براي هر کرسي مجلس حدود 7 نفر به رقابت پرداخته بودند.
آمار ثبت نام شدگان براي مجلس دوم از آنجايي که نظارت ها براي ثبت نام بيشتر شده بود نسبت به مجلس اول کاهش داشت و بسياري از افرادي که مي دانستند امکان عبور از فيلتر نظارت را ندارند از ابتدا ثبت نام نکردند و به اين ترتيب از ميان 1592 نامزد ثبت نام شده 1275 نفر از آنها تأييد صلاحيت شده و مابقي آنها رد شدند.
سومين انتخابات مجلس در جمهوري اسلامي، در ۱۹ فروردين ۱۳۶۷ انجام شد. انتخابات در حالي برگزار شد که حزب جمهوري اسلامي منحل شده بود و انشعاب مجمع روحانيون مبارز از جامعه روحانيت مبارز، انتخابات را به صحنه رقابت "چپ"ها و "راست"ها در جمهوري اسلامي تبديل کرده بود.
در اين انتخابات از ميان 1999 نفر نامزد ثبت نامي براي سومين دوره مجلس، 1666 نفر وارد عرصه رقابت شدند تا براي دستيابي به هر کرسي هاي نمايندگي ميان 7 نفر رقابت ايجاد شود يعني به ازاي هر کرسي مجلس 7 نفر ثبت نام کرده بودند.
با ثبت نام 3233 نفر در انتخابات مجلس چهارم، براي هر کرسي مجلس 11 نفر به رقابت پرداختند؛ در مجلس پنجم هم بعد از ثبت نام 5365 نفر از نامزدها رقابت ميان هر 18 نفر براي کرسي هاي مجلس صورت گرفت.
پنجمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي با حضور چهار طيف سياسي ائتلاف خط امام، جامعه روحانيت مبارز، کارگزاران سازندگي و جمعيت دفاع از ارزش هاي انقلاب اسلامي، در روز هجدهم اسفندماه ۱۳۷۴ برگزار شد؛ همين موضوع باعث شد تا فضاي رقابتي افزايش پيدا کند.
ششمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي در زمان رياست جمهوري خاتمي برگزار شد که پرحاشيه ترين مجلس لقب گرفت و برخي از نماينده هاي اصلاح طلب اين دوره از مجلس به خارج از کشور فرار کرده و بعد از مدت ها پرده از فساد اقتصادي آنها کنار رفت.
در اين دوره از مجلس تعداد ثبت نام کنندگان افزايش پيدا کرده بود و رقابت را به تلاش هر 24 نفر براي دستيابي به کرسي هاي مجلس کشاند؛ اصلاح طلبان با تمام قوا تصميم گرفتند وارد مجلس شوند و از اين رو ثبت نام گسترده اي را رقم زدند.
تجربه تلخ مجلس ششم باعث شد تا اصولگرايان تلاش خود را براي ورود به مجلس بيشتر کنند و از همين رو رقابت براي هر صندلي مجلس ميان 8 هزار و 172 نفر نامزد ميان هر 28 نفر شکل گرفت.
مجلس هشتم هم در نهايت 7600 نفر ثبت نام کردند که از اين تعداد 4500 نفر آنها تأييد صلاحيت شدند و بالغ بر 41 درصد از نامزدها رد صلاحيت شدند و رقابت افراد تأييد شده براي هر کرسي مجلس ميان 15 نفر شروع شد.
نامزدهاي ثبت نام شده براي مجلس نهم نيز 5 هزار و 283 نفر بودند که از اين تعداد 3 هزار و 444 نفر تأييد صلاحيت شدند تا ميزان تأييد صلاحيت ها به 60 درصد رسيده و 40 درصد از نامزد ها رد صلاحيت شوند.
افزايش يکباره نامزدها براي ثبت نام در انتخابات مجلس شوراي اسلامي از ابتدا کار سختي را پيش روي شوراي نگهبان قرار داد و اين شورا مي بايست با حساسيت بيشتر در کمترين زمان روند بررسي هاي خود را به اتمام برساند.
شوراي نگهبان رکورد بيشترين تأييد صلاحيت تاريخ ايران را زد
هيئتهاي نظارت شوراي نگهبان با بررسي وضعيت صلاحيت داوطلبان انتخابات مجلس شوراي اسلامي ۴۷۲۰ داوطلب را در حالي تأييد صلاحيت کرده که اين رقم نشانگر آن است که دوره دهم شاهد بيشترين تأييد و احراز صلاحيت بوده است.
هيئتهاي نظارت شوراي نگهبان با بررسي وضعيت صلاحيت داوطلبان انتخابات مجلس شوراي اسلامي، 4720 داوطلب را در حالي تأييد صلاحيت کرده که اين رقم نشانگر آن است که دوره دهم شاهد بيشترين تأييد و احراز صلاحيت بوده، بهطوري که چنين رقم بالايي در تأييد صلاحيتها هيچگاه در تاريخ ايران سابقه نداشته است.
با توجه به تأييد صلاحيتها که تا اين لحظه انجام شده، بايد گفت که بهطور ميانگين براي هر کرسي نمايندگي مجلس 16 نفر رقابت ميکنند.
انتهاي پيام