کارشناس مسائل سياسي گفت: رهبري سه شرط را براي باز طراحي راکتور قراردادهاند، اولين شرط آن است که هويت سنگين راکتور اراک حفظ شود، دوم قراردادي قطعي و مطمئن منعقد گردد و سوم اينکه تضمين کافي براي اجراي قرارداد گرفته شود.
به گزارش
سلام لردگان؛ فوآد ايزدي کارشناس مسائل سياسي در گفتوگو با
شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ در خصوص سند باز طراحي راکتور اراک گفت: شرط چهارم نامه رهبر معظم انقلاب در نامه به رئيس جمهور پيرامون همين مسئله است، در نامه رهبري به رئيس جمهور در خصوص باز طراحي راکتور اراک آمده است، "اقدام در مورد نوسازي کارخانه اراک با حفظ هويّت سنگين آن، تنها در صورتي آغاز خواهد شد که قرارداد قطعي و مطمئن درباره طرح جايگزين و تضمين کافي براي اجراي آن منعقد شده باشد
."
وي افزود: همانطور که مشخص است، رهبري سه شرط را براي باز طراحي راکتور قراردادهاند، اولين شرط آن است که هويت سنگين راکتور اراک حفظ شود، دوم قراردادي قطعي و مطمئن منعقد گردد و سوم اينکه تضمين کافي براي اجراي قرارداد گرفته شود.
اين کارشناس مسائل سياسي اظهار داشت: در متن قرار داد تنظيم شده کوچکترين اشارهاي به هويت آب سنگين بودن اراک، نداريم و اگر از اول تا به آخر متن قرارداد را نگاه کنيم هيچ کجاي قرار داد نگفته است که وضعيت راکتور اراک قرار است به چه صورت باشد.
ايزدي با بيان اينکه اين قرار داد هيچ قطعيتي ندارد و مطئمن نيست، عنوان کرد: قرارداد زماني مطمئن خواهد بود که اگر يک زماني کشورهايي که متعهد شدهاند ما را در باز طراحي راکتور اراک کمک کنند، به تعهدات خود عمل نکردند، ما بتوانيم به يک مرجعي مراجعه کنيم و اين مشکل را حل کنيم.
وي تصريح کرد: در متن سند باز طراحي اراک مرجعي که قرار است مشکل بين ايران و ساير کشورهاي طرف قرارداد را حل کند، خود کشورهاي 1+5 هستند، يعني در حقيقت طرف دعوا و قاضي يکي هستند و به همين خاطر ما هيچ تضميني نداريم که کشورهايي که تعهد دادهاند، به تعهداتشان عمل کنند.
اين کارشناس مسائل سياسي در خصوص مشکلات بندهاي سند باز طراحي راکتور اراک گفت: در بند اول سند باز طراحي راکتور اراک آمده است که مسئوليت اين کارخانه با کشور ايران است، يعني طرف مقابل مشاوره ميدهد و يا در جاي ديگري آمده است که بايد تاييد کند ولي هيچگونه مسئوليتي نميپذيرد، در رابطه با اينکه اين پروژه انجام شود.
ايزدي با بيان اينکه ساخت راکتور اراک بيش از 20 سال طول کشيده است و در روزهاي پاياني به سر ميبرد اظهار داشت: ايران تعهد کرده است که اين راکتوري که ساخت آن 20 سال طول کشيده است را در قلبش بتون ريزي کند و کشورهاي غربي يک راکتور جايگزين براي ايران بسازند، اما کشورهاي غربي در ساخت هيچ مسئوليتي را قبول نکردهاند، در صورتي که در تخريب کاملا مشخص است که چه کاري بايد انجام بدهند.
وي افزود: در بند دوم اين قرارداد، کليه امور در خصوص طراحي بين 1+5 انجام ميشود و تنها کاري که آنها انجام ميدهند اين است که با ايران مشورت ميکنند و اينکه آيا به نظرات ايران هم توجه خواهند کرد يا نه اين ديگر مشخص نيست و بازهم در اينجا تعهدي را قبول نميکنند که به نظرات ايران در خصوص طراحي راکتور اراک توجهاي داشته باشند.
کارشناس مسائل سياسي با اشاره به بند سوم سند باز طراحي راکتور اراک گفت: در اين بند آمده است که کمکهايي که کشورهاي غربي قرار است به کشور ما بدهند ،نبايد در تعارض با قوانين ملي اين کشورها باشد، يعني اگر چند صباح ديگر کنگره آمريکا قانوني تصويب کرد که آمريکا نبايد در حوزه اراک فعاليت کند، ما اين را قبول کردهايم که آمريکاييها طبق قوانين ملي خودشان عمل کنند و کار را نيمه کاره رها کنند.
ايزدي با بيان اينکه ما نميتوانيم هيچ اعتراضي نسبت به بد عهدي کشورهاي 1+5 داشته باشيم، چرا که خودمان اين شرط را قبول کردهايم خاطر نشان کرد: اگر ما در اين قرارداد بنويسيم که مصوبات مجلس شوراي اسلامي براي 1+5 لازم الاجراست، يقينا کشورهاي غربي اعتراض خواهند کرد اما کشور ما همچين شرطي را در خصوص دستگاههاي داخلي کشورهاي غربي پذيرفته است.
وي در خصوص بند پنجم سند بازطراحي راکتور اراک گفت: در اين بند طرف مقابل در حوزههايي که ميخواهد تصميم گيري کند، تصميم ميگيرد و نظرش را به ايران ميگويد ولي کوچکترين تعهدي ندارد که به نظرات کشور ما توجه کند.
کارشناس مسائل سياسي گفت: در بند ششم که مشکلات آن از ساير بندها بيشتر است، 1+5 بايد تمامي کارهايي را که به جهت باز طراحي اين پروژه انجام خواهد شد تاييد کند، و غربيها در اينکه قدم به قدم اين پروژه را وابسته به تاييد خودشان کنند کاملا شفاف هستند ولي در اينکه اين پروژه يک نتيجهاي داشته باشد هيچگونه مسئوليتي را نميپذيرند و ميگويند مسئوليت اين پروژه به عهده ايران است.
ايزدي در خصوص مشکلات بندهفتم اظهار داشت: اگر بين ايران و کشورهاي 1+5 اختلافي صورت بگيرد، کميسيون مشترک تصميم خواهد گرفت و چون 5 عضو از 8 عضو اين کميسيون غربي هستند، يقينا راي صادر شده در اين کميسيون به نفع غرب خواهد بود.
وي افزود: متني که منتشر شده است نه با نامه رهبر معظم انقلاب همخواني دارد نه با استقلال کشور کوچکترين هماهنگي دارد، چراکه ما از يک طرف متعهد به تخريب راکتوري شدهايم که تقريبا کارش به پايان رسيده است و از آن طرف پذيرفتهايم که حرکتهايي که کشور ميخواهد در صنعت هستهاي انجام بدهد بايد به تاييد کشورهاي غربي برسد.
انتهاي پيام/