آخرین اخبار
کد مطلب: 102704
«رد توافق هسته‌اي با ايران» در سناي آمريکا، رد شد!!/ مک‌کانل: هفته آينده دوباره رأي‌گيري مي‌کنيم
تاریخ انتشار : 1394/06/21 09:22:36
نمایش : 1034
دموکرات‌هاي سناي آمريکا روز پنج‌شنبه مانع رأي‌گيري در مورد توافق هسته‌اي شدند، تا اوباما از وتوي مخالفت کنگره با توافق بي‌نياز شود، اما رهبر اکثريت سنا اعلام کرد هفته آينده دوباره اين طرح را به رأي مي‌گذارد.
به گزارش سلام لردگان، و به نقل از  راه دانا، سناتورهاي دموکرات روز پنج‌شنبه با ممانعت از رأي‌گيري در مورد طرح «رد توافق هسته‌اي با ايران»، پيروزي بزرگي را براي «باراک اوباما» رئيس‌جمهور آمريکا به ارمغان آوردند که عملا بدون نياز به استفاده از حق وتوي خود، امکان اجراي برنامه جامع اقدام مشترک را پيدا کند.

روز گذشته پس از ساعت‌ها بحث در صحن سناي آمريکا، جمهوري‌خواهان نتوانستند به آراي لازم براي جلوگيري از استفاده دموکرات‌ها از ترفند موسوم به «اطاله بررسي» (Filibuster) دست يابند. دموکرات‌ها با جلوگيري از اين ترفند، مانع رأي‌گيري در مورد طرح رد توافق شده و عملا با سپري شدن ضرب‌الاجل اعلام نظر کنگره، کاخ سفيد بدون آنکه با به کارگيري حق وتو متحمل هزينه‌هاي سياسي شود، مي‌تواند توافقي را که 23 تير ماه امسال در وين به دست آمد، اجرايي کند.

روزنامه نيويورک‌تايمز نوشته است که شايد باراک اوباما تنها رئيس‌جمهور تاريخ آمريکا باشد که اصلي‌ترين دستاورد سياست خارجي‌اش، در حالي اجرايي مي‌شود که حتي يک نفر از حزب رقيب که اکثريت را هم در سنا و هم در مجلس نمايندگان در اختيار دارد، به آن رأي مثبت نداده است.

در جلسه روز پنج‌شنبه، «ميچ‌ مک‌کانل» رهبر اکثريت جمهوري‌خواه سنا، طرح «ختم بررسي» (Cloture) و تصميم‌گيري فوري در مورد طرح رد برجام را به رأي گذاشت. بر اساس قوانين سنا، براي ختم بررسي يک طرح و تصميم‌گيري در مورد آن، نياز به حمايت دستکم سه پنجم اعضاي سنا است. سنا 100 عضو دارد و جمهوري‌خواهان براي جلوگيري از اطاله بررسي به حمايت 60 نفر نياز داشتند، اما تمام دموکرات‌هايي که از توافق هسته‌اي اعلام حمايت کرده بودند، عليه ختم بررسي رأي دادند و اين طرح نهايتا با 58 رأي مثبت در برابر 42 رأي منفي، شکست خورد تا راه براي اجراي برجام، باز شود.

اوباما پس از مسجل شدن پيروزي‌اش در کنگره، بيانيه‌اي صادر کرده و آن را يک «پيروزي براي ديپلماسي» خواند و گفت: «از حالا بر روي اجرا و راستي‌آزمايي توافق، متمرکز مي‌شويم.»

با اين وجود، دقايقي پس از شکست جمهوري‌خواهان، ميچ مک‌کانل که رأي منفي به طرحش را «يک تراژدي» توصيف کرده بود، در اقدامي کم‌سابقه، اعلام کرد طرح «خاتمه بررسي» را هفته آينده بار ديگر به رأي مي‌گذارد. 

وي گفت: «ما هفته آينده، اين موضوع را دوباره بررسي مي‌کنيم، شايد کسي نظرش را تغيير داده باشد.»

به اين ترتيب در صورت اصرار جمهوري‌خواهان به رأي‌گيري‌هاي مکرر، مي‌توان انتظار داشت که کشمکش دو حزب بر سر توافق هسته‌اي تا 26 شهريور، ادامه داشته باشد، اما بعيد است تغييري در نظر دموکرات‌ها ايجاد شود.

اين نتيجه در حالي به دست آمد که از روز سه‌شنبه گروهي از جمهوري‌خواهان مجلس نمايندگان، به بهانه آنکه متن توافق محرمانه ايران و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در اختيار کنگره قرار نگرفته، اين ادعا را مطرح کردند که دوره 60 روزه بررسي توافق هنوز آغاز نشده و بايد تصميم‌گيري در مورد آن را تا زمان نامحدودي به تعويق انداخت.

با اين حال، کاخ سفيد با رد اين ادعا، اعلام کرد که در صورتي که کنگره تا روز 26 شهريور (17 سپتامبر) نظر خود را اعلام نکند، دولت مطابق متن قانون نظارت بر توافق هسته‌اي، برجام را اجرا خواهد کرد.

با رأي روز پنج‌شنبه سناتورها که از ختم بررسي جلوگيري مي‌کند، عملا کنگره امکان اعلام نظر نيافته و کاخ سفيد توافق را اجرا خواهد کرد. 

جمهوري‌خواهان پس از شکست در سنا، در مجلس نمايندگان طرحي را براي ملزم کردن اوباما به ارائه توافق ايران و آژانس مطرح کردند. اين طرح نهايتا به قطعنامه‌اي غيرالزام‌آور تعديل و با 244 رأي مثبت در برابر 486 رأي مخالف، تصويب شد.

اين قطعنامه اعلام کرده است که اوباما در ارائه «توافقات جانبي» برجام به کنگره، درست عمل نکرده است. با اين حال، در آن تکليف الزام‌آوري براي اوباما تعيين نشده است.

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس