آخرین اخبار
کد مطلب: 102414
در جلسه کميسيون امنيت ملي با عراقچي چه گذشت؟
تاریخ انتشار : 1394/05/01 10:44:28
نمایش : 2859
با توجه به موارد مبهم و غير شفافي که در متن جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي وجود دارد سوالات زيادي براي اعضاي کميسيون امنيت ملي ايجاد شده است که بخشي از اين سوالات و ابهامات در جلسه اعضاي کميسيون امنيت ملي با عراقچي مطرح شد.
به گزارش سلام لردگان ؛ اعضاي کميسيون امنيت ملي پس از شنيدن سخنراني محمد جواد ظريف، علي اکبر صالحي در صحن علني مجلس جلسه‌ را با حضور عراقچي تشکيل دادند تا ابهامات و موارد غيرشفاف موجود در متن توافقنامه را مورد بررسي و ارزيابي قرار دهند.

آنطور که از فضاي کلي صحن مجلس شوراي اسلامي در روز ميزباني از اعضاي تيم هسته‌اي مشخص بود و پس از اتمام جلسه از سوي نمايندگان در حاشيه صحن علني مطرح شد، نشانگر اين بود که ابهامات و سوالات متعددي براي نمايندگان بوجود آمده و موارد مبهم و غير شفافي که در متن جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي وجود داشت سوالات زيادي را براي نمايندگان ايجاد کرده است که بخشي از اين سوالات و ابهامات در جلسه اعضاي کميسيون امنيت ملي با عراقچي مطرح شد.

محمدجواد ظريف در سخنراني امروز خود در مجلس به "لغو يکجا همه تحريم‌هاي شوراي امنيت و اتحاديه اروپا"، "بدل شدن قطعنامه الزام آور به يک درخواست غيرالزام آور"، "گزارش کيفي آژانس"، "بحث تحقيق و توسعه"، "دوره 8 ساله محدوديت برنامه هسته اي ايران"، "موضوع موشک و تسليحات در قطعنامه و در برجام" و همچنين بحث دخالت در حوزه امنيتي و دفاعي کشور توضيحاتي را ارائه کرد که بخش‌هايي از آن با سوال نمايندگان مواجه شد. اما به دليل فرصت کم و سخنراني محدود اعضاي تيم مذاکره کننده در صحن مجلس بود که قرار شد ادامه بررسي‌ها و مطرح شدن سوالات در فرصت‌هاي بعدي و با حضور برخي از اعضاي تيم مذاکره کننده مطرح شود.

در ادامه درخصوص جزئيات جلسه اعضاي کميسيون امنيت ملي با عراقچي و همچنين سوالات و ابهامات مطرح شده در اين جلسه پرداختيم که در ادامه مي‌خوانيد.

 
در جلسه کميسيون امنيت ملي با عراقچي چه ابهاماتي مورد بررسي قرار گرفت؟

حقيقت‌پور نايب رئيس کميسيون امنيت‌:
مجلس در مقابل بندهاي توافقنامه دست بسته است/ جلسه خوبي با عراقچي داشتيم

منصور حقيقت‌پور نايب رئيس کميسيون امنيت‌ملي و سياست‌خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار مشرق، درمورد جلسه روز گذشته اعضاي کميسيون با عراقچي گفت: جلسه خوبي بود و دغدغه‌ها و ابهامات اعضاي کميسيون در فضايي کاملا دوستانه مطرح شد.

وي با بيان اينکه تيم مذاکره کننده بايد با ديد مثبت نظرات را بگيرد، عنوان کرد: قطعا توافقنامه‌ي موجود نه براي ايران و نه براي کشورهاي غربي و آمريکا يک توافقنامه ايده آل نيست.

نماينده مجلس شوراي اسلامي با اشاره به برخي ابهامات و موارد غير شفاف متن توافقنامه افزود: بحث الزام‌آور نبودن برخي موارد که از سوي تيم مذاکره کننده بارها مطرح شده است را دوستان در جلسه کميسيون پرسيدند و درمورد اين موضوع صحبت کردند که آقاي عراقچي همانطور که آقاي ظريف در صحن مجلس توضيح داد گفتند  آن چيزي که مي‌گويند الزام‌آور نيست به قطعنامه مربوط مي‌شود.

وي در ادامه اظهار داشت: دوستان تيم مذاکره کننده معتقدند که بند بند توافقنامه الزام‌آور است ولي در مورد قطعنامه چنين نگاهي را ندارند و مي‌گويند الزام‌آور نيست.

نايب رئيس کميسيون امنيت‌ملي با بيان اينکه  اگر قرار باشد نظر قاطعي درمورد اين مباحث بدهيم مي‌بايست اين توافقنامه از جنبه هاي مختلف مورد بررسي قرار گيرد، گفت: مي‌بايست اول حقوقدان‌ها به بررسي حقوقي توافقنامه بپردازند و بعد بخش‌هاي نظامي و امنيتي کشورمان به بررسي بندهاي دفاعي و امنيتي بپردازند و سپس کارشناسان اقتصادي تحقيق دقيقي درمورد نحوه لغو تحريم ها و مباحث اقتصادي توافقنامه انجام دهند.

وي در ادامه تاکيد کرد: زمانيکه از همه اين جهات تحقيق و بررسي کامل انجام شد آنگاه مي‌توان با جمع بندي اين خروجي‌ها تصميمي در مورد پذيرش و يا عدم پذيرش اين توافقنامه گرفت.

حقيقت‌پور در ادامه به بيان يکي از ايرادات توافق اشاره کرد و گفت: الان يکي از ايرادات و اشکالات موجود اين است که اعضاي تيم مذاکره کننده مي‌گويند در مورد مفاد توافقنامه نمي‌توان هيچ تغيير و اصلاحي صورت داد و ما حق اظهارنظر و اصلاح در بندهاي توافقنامه را نداريم و بايد به صورت کلي يا توافق را قبول کنيم و يا آن را رد کنيم.

وي در ادامه اظهار داشت: به همين جهت عرض مي‌کنم دست مجلس براي اينکه در بندهاي توافق اعلام نظر کنند بسته شده است.

نايب رئيس کميسيون امنيت‌ملي در انتها به تشکيل کميسيون ويژه براي بررسي توافق اعتراض کرد و گفت: ما نسبت به تشکيل کميسيون ويژه براي بررسي توافق معترض هستيم و مخالفت خودمان را به رئيس مجلس رسانده ايم. اين موضوع نيازي به کميسيون ويژه ندارد و کميسيون امنيت ملي در حال پيگيري اين موضوع است.


آصفري عضو کميسيون امنيت:
برخلاف صحبت‌هاي ظريف در مجلس واژه "تعليق" چندين مرتبه در متن توافق آمده است
 
محمدحسن آصفري عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با مشرق،  درمورد جلسه روز گذشته اعضاي کميسيون با عراقچي گفت: جلسه خوبي را پيرامون جمع بندي مذاکرات هسته‌اي داشتيم، جناب آقاي عراقچي هم به برخي سوالات و موارد غيرشفاف توضيح دادند.

وي در ادامه افزود: جلسات هفته آينده کميسيون امنيت ملي صرفا به بررسي جمع بندي مذاکرات وين اختصاص داده شد و قرار شد که از جلسه بعد به بررسي بند بند متن توافق بپردازيم.

آصفري با بيان اينکه سوالات زيادي در جلسه با عراقچي مطرح شد که شامل موارد غيرشفاف مباحث امنيتي و موشکي، بحث تعليق و يا لغو تحريم‌ها و ادامه فعاليـت‌هاي هسته‌اي بود، اظهار داشت: در جلسه کميسيون امنيت دوستان "موضوع تعليق" را مطرح کردند بخاطر اينکه آقاي ظريف در صحن مجلس گفته بودند که در متن توافق اصلا از واژه "تعليق" استفاده نشده، اين سخن آقاي ظريف درصورتي بود که واژه تعليق چندين مرتبه در متن توافق آمده است.

وي در ادامه گفت: اين موضوع يکي از موارد مهم و غيرشفاف است که تاکنون توضيحي ارائه نشده است.

عضو کميسيون امنيت در انتها به تشکيل کميسيون ويژه براي بررسي توافق اعتراض کرد و گفت: ما اعتراض خودمان را مطرح کرديم و معتقديم همه نمايندگان بايستي نظر خودشان را بگويند و نبايد اين موضوع محدود به يک تعداد از نماينده‌ها شود.


بخشايش عضو کميسيون امنيت:
جمع‌بندي مذاکرات وين نه فتح الفتوح است و نه ترکمانچاي دوم

احمد بخشايش عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي، در مورد جمع بندي مذاکرات وين گفت: مذاکرات وين و توافقاتي که انجام شد، هم داراي نقاط ضعف است و هم داراي نقاط قوت، نه بايد برجام را يک فتح الفتوح بدانيم و نه آن را به عنوان ترکمانچاي دوم قلمداد کنيم.

 وي در ادامه افزود: آنچه که مطلوب ما بود را نتوانستيم به طور کامل به دست بياوريم، توافق يعني تعامل، يعني بده بستان يعني محدوديت‌پذيري که متاسفانه بعضي از اهداف و خطوط قرمز زير پا گذاشته شد، تحقيق و توسعه در جمع‌بندي وين با کندي بيشتري پيش مي‌رود و حتي آينده آن تا حدودي دچار ابهام است.

بخشايش ادامه داد: متاسفانه منطق بين الملل منطق زور است، چرا بايد با غربي‌ها بر سر مسائل حياتي خود صحبت کنيم، چرا آنها بايد براي سانتريفيوژهاي ما تصميم بگيريد؟ حرف غربي‌ها تماما حرف زور است، مسائلي همچون  بازرسي از مراکز نظامي، مصاحبه با دانشمندان، يا همزماني لغو تحريم‌ها با پذيرش اجراي قطعنامه، از نقاط ضعف اين توافق به حساب مي‌آيد.

عضو کميسيون امنيت ملي مجلس در پايان تاکيد کرد: از نگاه امروز، مذاکرات و توافق انجام شده خوب است، اما بايد آيندگان در اين خصوص قضاوت کنند و عملکرد ما و غرب در سال هاي بعد ارزيابي شود.

نقوي حسيني عضو کميسيون امنيت ملي:
محدوديت در تحقيق و توسعه از نقاط منفي جمع‌بندي مذاکرات است

حسين نقوي حسيني عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي درمورد جزئيات جلسه با عراقچي به مشرق گفت: کميسيون امنيت با دعوت از آقاي عراقچي قطعنامه 2231 را مورد بررسي عميق‌تر قرار داد و اعضاي کميسيون برخي از سوالات و ابهامات خود را مطرح کردند.

سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي اضافه کرد: در اين جلسه ابتدا اعضاي کميسيون سؤال‌هاي مختلفي را درباره اين قطعنامه و برجام به عنوان دغدغه اصلي مطرح و پس از آن آقاي عراقچي به آنها پاسخ داد.
 
وي ادامه داد: عراقچي دغدغه اعضاي کميسيون را منطقي خواند و از نمايندگان خواست پيش از آنکه وارد جزئيات شويم به کليات کار توجه کنيم.
 
وي ادامه فعاليـت‌هاي هسته‌اي، لغو تحريم‌ها، ادامه غني‌سازي، لغو قطعنامه‌هاي شوراي امنيت، خارج شدن ايران از ذيل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد و غير امنيتي کردن ايران را از ديگر موارد مطرح شده از سوي عراقچي برشمرد.
 
عضو کميسيون امنيت‌ملي و سياست‌خارجي مجلس شوراي اسلامي گفت: نبايد به جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي نگاه صفر و صدي داشته باشيم.

 نماينده مردم ورامين با اشاره به اهميت تحقيق و توسعه در حوزه فعاليت‌هاي هسته‌اي، گفت: محدوديت در تحقيق و توسعه از نقاط منفي جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي است، چرا که محدوديت در فعاليت‌هاي پژوهشي و تحقيق و توسعه با موازين حقوقي سازگار نيست.

عضو کميسيون امنيت‌ملي در انتها تاکيد کرد: متاسفانه در برخي موارد طرف مقابل مواردي در جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي گنجانده که مي‌توان از آن برداشت‌‌هاي مختلفي داشت، لذا توافق نهايي با 1+5 بايد شفاف و صريح باشد.
انتهاي پيام/
 
منبع: مشرق
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس