پس از سخنان ظريف، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي سؤالات مطرح شده از سوي نمايندگان در مورد ابهامات موجود در متن برجام را از ظريف پرسيد.
رئيس مجلس در تشريح سؤال نخست گفت: يک نکته در برجام وجود دارد که زمان خاتمه تحريمها حداکثر 10 سال است و اگر آژانس زودتر نظر خود را بدهد، زمان پايينتر مبنا قرار ميگيرد، اخيراً نماينده آمريکا مطلبي را مطرح کرده که ما بنا داريم 5 سال به اين 10 سال براي برگشتپذيري اضافه کنيم که اين موضوع يک تناقض و تخلف است و از آن جاهايي است که مجلس قبول ندارد که بخواهند خارج از چارچوب برجام چنين دعوي داشته باشند.
محمدجواد ظريف در پاسخ به اين سؤال، تصريح کرد: ما به اين حرفهاي زده شده اعتراض کرديم و قطعنامه نيز صريح است و اين حرفهايي که ميزنند ارزشي ندارد و در پايان 10 سال نظارت شوراي امنيت بر موضوع هستهاي ايران خاتمه مييابد.
لاريجاني در سؤال ديگري گفت: سوال ديگري مطرح شده و شما در لابلاي صحبتهاي خود توضيح داديد که لغو تحريمها نبايد مشروط به گزارش آژانس باشد و مقام معظم رهبري هم اين موضوع را فرمودند. توضيح دهيد که اين چه نوع گزارش آژانس است؟
ظريف در پاسخ به اين سؤال گفت: ما يک گزارشي داريم که آژانس بايد قضاوت کند و مثلاً بگويد فعاليت اعلام نشده در ايران نيست که رهبري به اين موضوع اشاره کرده و فرمودند اگر آژانس بخواهد اين کار را بکند زمان زيادي را طول خواهد داد و ممکن است چنين چيزي به اين زوديها رخ ندهد.
وي افزود: براي همين ما اين شرط را که تا روزهاي آخر جزو شرايط پايان نظارت شوراي امنيت بود، به طور کامل برداشتيم، البته اگر آژانس زودتر به اين نتيجه برسد، مدت محدوديتها کاسته خواهد شد، البته نه مدت نظارت شورا بلکه مدت محدوديتها کاسته ميشود و لذا در آنجا صريحاً ذکر شده و هيچ شرط ديگري هم نيست.
وزير امور خارجه گفت: آنچه که باقي ميماند راستيآزمايي متناظر و متقابل اقداماتي است که در مرحله اول از روز توافق، يعني پس از دو و نيم تا سه ماه ديگر که کنگره آمريکا بتواند، مراحل قانوني خود را طي کند و ساير کشورها از جمله جمهوري اسلامي ايران بتوانند مراحل قانوني خود را طي کنند و به دبيرکل اعلام کنند که آماده هستند و از طرف ديگر در همين فاصله آژانس هم قبل از اينکه ما هيچ اقدامي انجام دهيم اعلام کند که تمامي ضرورتهاي که آژانس براي حل و فصل موضوعات گذشته داشته از سوي ايران تمام شده است.
وي تصريح کرد: در آن زمان ما شروع به اقدام کردن ميکنيم و اقدامات را خودمان شخصاً نظارت ميکنيم در واقع خود ايران اقدامات طرف مقابل را نظارت ميکند، يعني اگر قرار است لايحه يا دستورالعملي بنويسد با مشورت ما انجام خواهند داد و ما آن را خواهيم ديد، لذا دقيقاً ميدانيم که چگونه تحريمها برداشته مي شود، ولي به جاي اينکه به شش کشور اجازه دهيم اقدامات ما در نطنز، اراک و فردو که يک سري اقدامات کمي است تأييد کنند آژانس وارد عمل ميشود.
ظريف افزود: تمام اقدامات کمي ايران را آقاي دکتر صالحي زحمت کشيدند و به صورت ريز مطرح کردند که حتي ممکن است برخي دوستان دوست نداشته باشند که به اين ميزان ريز مطرح شود، اما علت اينکه آن قدر ريز مطرح شده، اين است که همه جور قضاوتي را از آژانس سلب کنيم و فقط بيايد علامت بزند که مثلاً تعداد سانتريفيوژهاي ما در نطنز به 5 هزار و 100 رسيده و آن را علامت بزنند و اين چيزها را علامت بزند و ما خودمان نظارت ميکنيم چرا که نميخواهيم آنها به ايران بيايند اقداماتي که ما انجام داديم را راستيآزمايي کنند همانطور که از آذرماه تا امروز آژانس نظارت کرده و گزارش داده و در تمام گزارشهاي خود گفته که ايران تمام وظايف خود را انجام داده، چرا که اين يک تأييد کمي است نه کيفي و بنده هم اين موضوع را خدمت حضرت آقا گزارش دادم، لذا اين موضوع با آن موضوعي که مورد مخالفت حضرت آقا بوده و در مورد اقدام کيفي آژانس و قضاوت آژانس بوده کاملاً متفاوت است و احساس ميکنم اين خط قرمز رهبري رعايت شده است.
علي لاريجاني در سوال ديگري گفت: اينکه ميگوييد مطلبي در برجام نيامده و در قطعنامه آمده و نقض آن، نقض برجام نيست، چرا نميگوييد که در قطعنامه اخير به محض نقض يک حکم قطعنامه، تحريمهاي UN برميگردد.
ظريف در پاسخ به اين سوال نيز تأکيد کرد: اين تحريمها برنميگردد؛ اصلاً قطعنامه جديد هيچ سازوکار تنبيهي ندارد. تنها سازوکار بازگشت تحريمهاي گذشته طي روند طولاني 60 روزه حل و فصل اختلافات براي موارد برجام است. که بايد هم کميسيون مشترک شروع شود و يک کميته سه نفره نظارتي هم در آنجا درست شده که رأي مشورتي ميدهد.
وي افزود: ما بعد از 30 روز ميتوانيم از تعهدات خود برگرديم و آنها که ميخواهند قعطنامه هاي شوراي امنيت را برگردانند بايد 30 روز ديگر صبر کنند و روند قطعنامهها را در شوراي امنيت با رأي گيري که مجبور خواهند شد آن رأي را وتو کنند و با قطعنامهاي که با وتو مانع از تصويب آن شده باشد، کسي در دنيا خيلي براي آن ارزشي قائل نخواهد شد.
وزير امورخارجه تأکيد کرد: اين روند روند بسيار مشخصي است که براي ما و هم براي آنها وجود دارد و اين روند منحصر به برجام است و هيچ ارتباطي به قطعنامه هاي شوراي امنيت ندارد حتي ما تا روز آخر تلاش کرديم که هرگونه سازوکار رسيدگي گزارش گيري پيگيري و کارشناسي که اگر شما قطعنامه 1737 تا 1929 را نگاه کنيد بسيار از اين سازوکارها وجود دارد همه اينها را مختومه کرد.
لاريجاني در طرح سوال ديگري گفت: در بند 18 برجام گفته ميشود که UN پس از تأييد آژانس در تکاليفي که ايران در بند 19 پيوست 5 انجام داده آن زمان تحريمها را تعليق ميکند. معناي اين تعليق است يا لغو.
ظريف در پاسخ به اين سوال نيز گفت: اصلا تعليق در هيچ جا نيامده است در هيچ جاي برجام واژه تعليق نيامده و هرکس تعليق تجرمه کرده اشتباه ترجمه کرد است. در برجام اصلا تعليق وجود ندارد، لغو کرد و ديروز هم لغو کرد لذا لغو تمام شد و ديروز لغو کرد و تاريخ اجراي لغو هم زماني است که آژانس گزارش دهد که ايران اين اقدامات کمي را انجام داده است.
رئيس مجلس در توضيح سوال ديگر نمايندگان تصريح کرد: اين سوال در مورد موشک هاي بالستيک است از آنجا که علي القاعده بايد ظرفيت حمل 200 تا 500 کيلو مواد را موشک ها داشته باشند و برد آنهابيش از 300 باشد اين طراحي امر وقتي نوشته شود شامل ساير موشکها هم ميشود و يا حداقل تفسير پذي است اين موضوع را توضيح دهيد.
وزير امورخارجه در توضيح اين سوال اظهار داشت: بنده عرض کردم که اين بند نقض برجام نيست ثانيا اين بند زميمه قطعنامه به شکل غيرالزام آور استفاده شده است. همچنين اين کلمه طراحي شدن براي قابليت حمل سلاح هستهاي اولين بار است که به يک قطعنامهاي اضافه ميشود در قطعنامههاي قبلي اين واژه وجود نداشت و با تلاش زياد اضافه شده است.
وي افزود: از آنجا که هيچ يک از موشک هاي ما براي قابليت حمل سلاح هستهاي طراحي نميکنيم لذا اين موضوع اصلا هيچ ارتباطي به شوراي امنيت ندارد البته از ابتدا هم ارتباطي نداشته همچنين من چند بار از دوستان هم تقاضا کردم و مجددا به عنوان رئيس مجلس از شما تقاضا ميکنم که بند 9 قطعنامه 1929 و بند ماقبل آخر مقدمه قطعنامه 1929 را بخوانيد تا ببينيد چه تغييري در اين وضعيت ايجاد شده است.، تغيير بسيار بزرگي است و با امنيت ملي کشور سروکار دارد.
علي لاريجاني پس از پايان سخنان ظريف ضمن تشکر از سخنان وي، گفت: اميدواريم در مسير بررسيهايي که انجام ميشود نقطه نظرات لازم هم براي ادامه کار به شما منتقل شود.
انتهاي پيام/